مک‌کنزی: پیامدهای خروج امریکا از افغانستان خاطرۀ تلخی است که برای همیشه با من خواهد ماند

فرنک مک‌کنزی، جنرال بازنشسته و فرمانده پیشین نیروهای ایالات متحده در شرق میانه (سنتکام)

فرنک مک‌کنزی، جنرال بازنشسته و فرمانده پیشین نیروهای ایالات متحده در شرق میانه (سنتکام)، می‌گوید که خروج نیروهای بین‌المللی به رهبری امریکا از افغانستان را توصیه نکرده بود و پیامدهای آن برایش "تلخ" است که برای همیشه با او باقی خواهد ماند.

مک کنزی در مصاحبه‌ با سی-سپن در پاسخ به سوالی که آیا روند خروج نیروهای بین المللی به رهبری ایالات متحده از افغانستان موفقیت‌آمیز بود یا نه، گفت که خروج نیروهای را توصیه نکرده بود. او گفت: "این تصمیم در نهایت توسط رهبری ملی ایالات متحده اتخاذ شده است."

این جنرال بازنشسته در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان همچنین گفت که او و سایر رهبران ارشد نظامی از احتمال سقوط دولت افغانستان پس از خروج نیرهای بین المللی آگاه بودند و نسبت به آن هشدار داده بودند.

مک‌کنزی گفت:‌ "ما گفتیم که اگر عقب‌نشینی کنیم، به نظر من حکومت افغانستان سقوط خواهد کرد و فاجعه‌ای رخ خواهد داد...من توصیه نکردم که عقب‌نشینی کنیم. ما خروج را از افغانستان انجام دادیم، نیروهای خود را بیرون آوردیم، مردم خود را بیرون آوردیم."

اما او با اشاره به تاخیر در عملیات تخلیه غیر نظامیان به شمول شهروندان امریکایی و همکاران افغان قوای امریکایی گفت که این تصمیم تا اواسط ماه اگست ۲۰۲۱ آغاز نشده بود، اقدامی که به گفتۀ وی سبب شد تا نیروهای امریکایی بار دیگر به افغانستان اعزام شوند تا به روند تخلیه شهروندان امریکایی، کارکنان سفارت، و افغان‌های در معرض خطر کمک کنند.

به گفتهٔ این جنرال بازنشسته، ‌این عملیات با چالش‌های فراوانی همراه بود و نتوانست همه افغان‌هایی را که با نیروهای امریکایی همکاری کرده بودند، از کشور خارج کند.

او با اشاره به تلفات نظامیان امریکایی، شهروندان افغان در جریان روند تخلیه و همچنین آنعده از همکاران افغان قوای امریکایی که تا هنوز هم در افغانستان باقی مانده‌اند، ابراز تاسف کرد. او گفت:‌ "این [روند تخلیه] بدون تلفات جانی نبود، چه امریکایی‌ها و چه افغان‌ها. این یک موضوع تلخ است که برای همیشه با من خواهد ماند."

در جریان روند تخلیه و به تاریخ ۲۶ اگست ۲۰۲۱ در حملۀ انتحاری داعش در نزدیکی دروازۀ میدان هوایی بین المللی کابل ۱۳ نظامی امریکایی و ۱۷۰ غیرنظامی افغان کشته شدند.

مک‌کنزی گفت که در دورهٔ ماموریت‌اش، وظایف خود را به دستور رهبران ایالات متحده به نحو احسن انجام داد. با این حال، او نگرانی‌هایی را در مورد پیامدهای گسترده‌تر خروج امریکا از افغانستان، به ویژه در مورد احیای مجدد گروه‌های تروریستی مانند داعش و القاعده ابراز کرد.

مک‌کنزی افزود:‌ "تاریخ قضاوت خواهد کرد که آیا این تصمیم عاقلانه‌ای برای خروج از افغانستان بوده است و چه معنایی برای احیای مجدد توانایی داعش و القاعده و در نهایت حمله به سرزمین امریکا داشته است."

او همچنین گفت که خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان ممکن بر بازیگران جهانی مانند ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، تاثیر گذاشته و شاید تصمیم پوتین برای حمله به اوکراین را تقویت کرده باشد.

روسیه به تاریخ ۲۴ فبروری ۲۰۲۲ و حدود هفت ماه پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان،‌ عملیات گستردهٔ نظامی را بر اوکراین آغاز کرد و این جنگ هنوز هم ادامه دارد.

این فرمانده پیشین امریکایی همچنین از تاخیر در عملیات تخلیه شهروندان امریکایی و افغان‌های در معرض خطر انتقاد کرد که پس از تکمیل خروج نظامی در جولای ۲۰۲۱ آغاز شد. او افزود: اشتباه اساسی در این تصمیم این بود که ما تخلیه را بعد از خروج نظامی آغاز کرد کرد."

با آنکه بیش از سه سال از خروج نیروهای بین‌المللی به رهبری ایالات متحده از افغانستان می‌گذرد، این موضوع همچنان یکی از بحث‌های داغ در میان رهبران سیاسی امریکا باقی مانده است.

در آخرین مورد، کاملا هریس، نامزد حزب دموکرات، و دونالد ترمپ، نامزد حزب جمهوریخواه، در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده به تاریخ ۱۰ سپتمبر در نخستین مناظرۀ انتخاباتی در مورد خروج امریکا از افغانستان بر یکدیگر تاخت و تاز کردند.

هر دو نامزد با دیدگاه‌های متفاوت و انتقادات شدید نسبت به نحوه مدیریت خروج نیروهای بین المللی به رهبری ایالات متحده از افغانستان، یکدیگر را مسوول مشکلات و پیامدهای این اقدام دانستند.

هریس از تصمیم جو بایدن، رییس جمهور امریکا، برای پایان دادن به طولانی‌ترین و پرهزینه‌ترین جنگ ایالات متحده دفاع کرد.

ترمپ از توافق ادارهٔ زیر امرش با گروه طالبان دفاع کرد، اما نحوه خروج نیروهای امریکایی را که در دورهٔ ریاست جمهوری بایدن صورت گرفت، پر از ''اشتباه و شرم‌آور'' توصیف کرد که به گفتهٔ وی، سبب ''تضعیف جایگاه امریکا در جهان'' شد.

مک‌کنزی در مورد عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان گفت: ''تاریخ قضاوت خواهد کرد که آیا این تصمیم عاقلانه بوده است یا نه.''