کانادا و هالند، به عنوان روسای مشترک ایتلاف جهانی آزادی رسانهها (MFC) روز جمعه ۱۸ نومبر (۲۷ عقرب) اعلام کردند که عضویت افغانستان در این ایتلاف لغو شد.
در بیانیه این ایتلاف آمده است: "برای ایتلاف آزادی رسانهها روشن است که وضعیت آزادی رسانهها در افغانستان متاسفانه دیگر با تعهد جهانی مطابقت ندارد. در واقع، وضعیت فعلی یکی از نگرانیهای جدی است. "
افغانستان در جنوری ۲۰۲۰، زمانی که حکومت پیشین افغانستان به رهبری محمد اشرف غنی به تعهد جهانی در مورد آزادی رسانهها متعهد شد، به عضویت ایتلاف جهانی آزادی رسانهها درآمد.
روسای مشترک ایتلاف گفته اند که این اقدام در مشورت با تمام اعضا و در مطابقت با الزامات ایتلاف گرفته شده است.
بیانیه افزوده است: "همه کشورهای عضو ایتلاف آزادی رسانهها متعهد به احترام و پابندی به تعهد جهانی هستند و در صورت عدم انجام این کار توسط اعضا مسوول پنداشته میشوند. "
طالبان از زمان به دست گرفتن قدرت در اگست ۲۰۲۱، محدودیت های جدی بر آزادی رسانهها اعمال کرده اند که امنیت و رفاه خبرنگاران و کارمندان رسانه ها را به خطر انداخته است. تداوم آزار و اذیت، حملات، و بازداشت خبرنگاران و محرومیت زنان از رسانهها منجر به از دست دادن سریع استقلال رسانهها شده و زندگی خبرنگاران را به خطر میاندازد.
در بیانیه گفته شده است که ایتلاف آزادی رسانهها به نظارت دقیق وضعیت آزادی رسانهها در افغانستان ادامه خواهد داد و بر تعهد اعضا به اصول مندرج در تعهد جهانی آزادی رسانهها تاکید می کند.
این در حالی است که اخیراً هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان از افزایش بیسابقۀ خشونت علیه خبرنگاران در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته است که در بیشتر از یک سال گذشته، بیش از ۲۰۰ مورد نقض حقوق بشری علیه خبرنگاران را ثبت کرده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز نیز گفته است که یافتههای آنان نشان میدهد که در حدود یک سال گذشته، ۲۱۹ رسانهٔ چاپی، صوتی و تصویری در این کشور از فعالیت باز مانده است. به گفتۀ این سازمان، پیش از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، ۵۴۷ رسانه وجود داشت، اما در حال حاضر، تنها ۳۲۸ رسانه در این کشور فعال است.
نگرانیها از آزادی رسانهها و ادامۀ خشونتها علیه خبرنگاران در حالی مطرح میشود که پیش از این، مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارشی گفته بود که از آغاز تسلط طالبان بر این کشور، تاکنون ۲۴۵ رویداد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای ثبت شده که این خشونتها شامل، بازداشت، لت و کوب، تهدید، ارعاب و جراحت بوده اند.