افغانهای که در دوسال اخیر کشور شان را ترک کرده اند به گفتۀ متخصصین روانشناسی، آسیب روحی فراوانی دیده اند که نیاز به درمان و همدردی بیشتری دارند.
انجمن زنان مقیم ایالت ویرجینیا اخیراً به منظور بررسی آسیب های روحی و افسردگی افغان های تازه وارد نشستی را تدارک دیده بود تا به شناخت آسیب های روحی و پیداکردن راهکار های مناسب بپردازند.
ناهید نصرت، پروفیسور روانشناسی کلینیکی در این نشست روی اینکه آسیب های روحی چه تاثیری بر سلامت روان افغانهای تازه وارد دارد صحبت کرد.
خانم نصرت گفت که افغانهای که به ایالات متحده آمده اند همه و همه شاهد یک ضایعهای در سطح خانواده، فرهنگ و حتی از دست دادن عضو فامیل بوده اند.
این متخصص روانشناسی کلینیکی به صدای امریکا گفت که این رویداد ها همه یکجا شده و سبب میشود تا "اضطراب و آسیب روحی را بلند ببرد. پس علاج آن یک کمی وقت میگیرد."
انجمن زنان افغان باور دارد که بیشتر مهاجرانی که تازه از افغانستان به امریکا آمده اند نمیتوانند یا آماده نیستند که مشکلات روحی و روانی خود را به سادگی با دیگران شریک سازند.
این انجمن تاکید می کند که برای شنیدن حرف های این مهاجرین نیاز است تا دورهمیهای ايجاد شود که همه بتوانند مشکلات خود را مطرح کرده و برای آن راهکار درست پیدا شود.
نیلاب پژواک، یکی از بنیان گذاران انجمن زنان افغان در ویرجینیا می گوید:"این انجمن تلاش دارد تا از روی علم روانشناسی دریابد که چگونه میتوانیم خود را بیاموزانیم تا از آسیب های روانی که در جامعه ما افغان ها در گذشته و حال بوده و انرا تجربه کرده ایم بخصوص افغانهای که تازه به ایالات متحده آمده اند دور باشند و نباید عین تجارب تلخ را آنها هم داشته باشند."
داکتر نصرت به این باور است که از یک سو تغير فرهنگ و از سوی دیگر آسیب های روحی که در نتيجه سالها جنگ دامنگیر افغانها شده است، هر خانوادۀ افغان را متضرر ساخته است که یا کسی را از دست داده اند و یا به نوعی مورد صدمه روحی و جسمی قرار گرفته اند و در این میان مردها بیشتر با آسیب های روحی مواجه استند.
خانم نصرفت افزود:"مرد ها بیشترین تلفات را می دهند، زياد ترین تاثير روحی خراب را که میبینند مردها استند. خانم ها و اطفال کسانی استند که همیشه باید نجات داده شوند؛ به این معنا نيست که زنان تاثیر روحی کمتری را می بینند. آنها هم اسیب روحی میبینند اما خانم ها نظر به تفاوت های وجود و بیولوژیکی از مرد ها فرق دارند."
این متخصص روانشناسی کلینیکی تاکید کرد که زن و مرد فرق دارد، اما در عین زمان شباهت های نیز میان آنان وجود دارد.
او به صدای امریکا گفت:" از نگاه اجتماعی با مردان فهماندیم که آنها قوی استند و باید گریه نکنند و همیشه باید شخص قوی باشند. در حالیکه این خودش آدم را از پای می اندازد."
بیشتر روانشناسان که با افغانها به ویژه افغانهای تازه وارد سر و کار دارند به این باور اند که دور ساختن آسیب های روحی از وجود این قربانیان وقت گیر است و نبايد انتظار داشته باشیم که انها به زودی با فرهنگ امریکایی عادت کنند.