حملات تندروان در پاکستان مانع کمپاین‌های واکسین پولیو می‌شود

گروه‌های تندرو در پاکستان در حالی حملات خود را علیه تیم‌های واکسیناسیون پولیو و پولیس‌های محافظ آنان شدت بخشیده اند که موارد ابتلا به این بیماری در این کشور روبه افزایش است.

شمار واقعات مثبت پولیو در پاکستان در سال روان به ۴۳ مورد رسیده استږ

مقامات می‌گویند که تیم‌های تطبیق واکسین پولیو به دلیل وخامت اوضاع امنیتی، نمی‌توانند به بسیاری از مناطقی بروند که خطر ابتلا به پولیو در آن بلند است.

تندروان روز سه شنبه بر دو مرکز صحی در ولسوالی اورکزی و وزیرستان که کمپاین‌های واکسیناسیون پولیو در آن جریان داشت، حمله کرده و دو مقام پولیس را کشتند.

مقامات محلی در وزیرستان شمالی گفتند که تندروان پولیس محافظ واکسیناتورها را خلع سلاح کرده و به کارمندان صحی هشدار دادند که در کمپاین‌های مبارزه با پولیو اشتراک نکنند.

محسن نقوی، وزیر داخله پاکستان در واکنش به آخرین خشونت‌ها در بیانیه‌ای گفت: "حمله تروریستان به تیم پولیو، حمله بر آینده مصوون پاکستان است."

خشونت‌ها نگرانی‌ها را در میان کارمندان تطبیق واکسین پولیو نیز در این کشور افزایش داده است.

فهیمه بی بی، یکی از کارمند کمپاین واکسیناسیون در شمال غرب پاکستان، گفت: "وقتی به عنوان بخشی از [یک] تیم واکسین پولیو بیرون می‌روم، مطمین نیستم که سالم به خانه بر می‌گردم."

او که هنوز هم مصمم به ادامۀ این کار است، به صدای امریکا گفت: "انگیزه بزرگتر است و نیاز به تعهد و فداکاری بزرگتر دارد."

براساس معلومات مرکز عملیات‌های اضطراری ملی پاکستان برای محو پولیو، ۲۲۵۴۴۰ واکسیناتور زن در این بخش مصروف کار استند و برای تجویز قطرات واکسین پولیو با شکستن موانع فرهنگی و امنیتی، به مناطق دوردست و محافظه‌کار سفر می‌کنند.

احتشام علی، وزیر صحت در ایالت خیبر پشتونخوا، روز چهارشنبه از افزایش حملات ابراز نگرانی کرد. او به صدای امریکا گفت: "وضعیت امنیتی در ولسوالی‌های جنوبی خیبر پشتونخوا کاملاً خراب است. و این دسترسی به جوامع را متاثر ساخته و در برابر تطبیق واکسین مشکلات ایجاد می‌کند."

'یک محیط ترسناک'

بیشتر موارد اخیر پولیو در پاکستان در ایالت بلوچستان گزارش شده است. مقامات سازمان جهانی صحت در این ایالت می‌گویند که خشونت تندروان بر کمپاین‌های پولیو در این ایالت تاثیر گذاشته است.

داکتر نیازخان لونی، یک مقام سازمان جهانی صحت در بلوچستان گفت: "تیم های پولیو در یک محیط ترسناک خانه به خانه می‌روند." او گفت که حملات اخیر در بلوچستان تیم‌های پولیو را واداشته تا در بعضی ساحات کمپاین واکسیناسیون را تسریع کنند.

لونی گفت که کمپاین‌های واکسیناسیون به دلیل نگرانی‌های امنیتی تعدیل شده است. او شیوع اخیر فلج اطفال در بلوچستان را به چند عامل از جمله تحرکات فرامرزی با افغانستان و اطلاعات نادرست در میان بعضی از والدین در مورد واکسین پولیو، نسبت داد.

کمپاین علیه واکسیناتوران پولیو

گروه تندرو تحریک طالبان پاکستان در نزدیک به ۱۵ سال گذشته یک کمپاین خشونت آمیزی را علیه واکسیناتوران پولیو و نیروهای امنیتی که از کارمندان تیم پولیو در پاکستان محافظت می‌کنند، به راه انداخته است.

تندروان ادعاهای دروغین را پخش می‌کنند که گویا واکسین پولیو بخشی از آجندای غرب برای عقیم کردن کودکان مسلمان است. تندروان همچنان تیم‌های پولیو را به جاسوسی به حکومت متهم کرده و هدف قرار می‌دهند.

در ماه جنوری، در یک حمله بزرگ بر تیم های پولیو و پرسونل امنیتی آنان در شمال غرب پاکستان کم از کم پنج پولیس کشته و بیشتر از ده‌ها پولیس دیگر زخمی شدند.

بر اساس معلومات مرکز عملیات‌ اضطراری در ایالت خیبرپشتونخوا، تندروان امسال ۲۳ حمله را علیه تیم های پولیو و محافظین امنیتی آنان در پاکستان انجام داده اند.

بر اساس گزارش اندیشگاه مستقل که خشونت‌ها را در پاکستان ردیابی می‌کنند، خشونت تندروان در ۱۰ ماه اول سال روان بیش از یک هزار پاکستانی را که نیمی از آنها نیروهای امنیتی بودند، کشته است.

ایتلاف "حفاظت از صحت در منازعه" ۱۶ رویداد خشونت علیه یا مانع مراقبت‌های صحی را در سال ۲۰۲۲ در پاکستان ثبت کرده که نسبت به هفت مورد در سال ۲۰۲۱، افزایش را نشان می‌دهد.

تقریباً ۹۰ در صد این رویدادها شامل تهدید و خشونت علیه کارمندان واکسین پولیو بوده که توانایی آنان را در ارایه مراقبت‌های صحی و برآورده ساختن هدف محو پولیو، تضعیف می‌کند.

کارشناسان می گویند که تحریک طالبان پاکستان فتوای عالمان دینی محلی و بین المللی را که از واکسین پولیو در پاکستان حمایت می‌کنند، نادیده گرفته است.

فخار حیات کاکاخیل، پژوهشگر امور افراط‌گرایی مقیم پاکستان گفت که به دلیل عملیات نظامی در گذشته، تندروان ساحاتی را از دست دادند و تیم‌های واکسیناسیون پولیو دسترسی بیشتری به مناطق درگیری پیدا کرده اند.

اما افزود: "بعد از اگست ۲۰۲۱، زمانیکه طالبان پاکستانی در منطقه دوباره مستقر شدند، آنان کمپاین‌های ضد واکسیناسیون پولیو را دوباره آغاز کردند. و حالا ما شاهد افزایش ناگهانی موارد پولیو هستیم."

مقام‌های صحی ایالت سند می‌گویند که وضعیت امنیتی در سند مانند خیبرپشتونخوا نیست، اما پولیس در حال تامین امنیت تیم‌های پولیو در کراچی و دیگر نقاط این ایالت است.

شمعیله رسول، سخنگوی مرکز عملیات‌های اضطراری در سند به صدای امریکا گفت: "پولیس در جاده‌های کراچی گزمه می‌کند تا تیم های پولیو احساس امنیت کنند. ما هیچ مشکل امنیتی نداریم، پولیس با ما است."

افغانستان و پاکستان روز دوشنبه کمپاین های همزمان واکسین پولیو را راه اندازی کردند. افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهان اند که هنوز هم بیماری پولیو از کودکان در آن قربانی می‌گیرد.