بیش از سه میلیون افغان در نه سال به خارج مهاجرت کردند - ملل متحد

یافته‌های سازمان جهانی مهاجرت (IOM) نشان می‌دهد که از آغاز سال ۲۰۱۲ تا پایان ۲۰۲۰ میلادی، سه میلیون و ۲۲هزار و ۸۸۹ افغان به خارج از افغانستان مهاجر شده اند.

بر اساس ارزیابی این نهاد سازمان ملل متحد، از آغاز سال ۲۰۱۲ تا پایان ۲۰۲۰ میلادی، چهار میلیون ۱۹۶هزار و ۸۷۸ به گونۀ دواطلبانه و یا هم به گونۀ اجباری به افغانستان برگشته اند.

همچنین آمارهای این سازمان نشان می‌دهد که در این مدت، چهار میلیون و ۹۳۷هزار و ۲۷۷ بیجا شدۀ داخلی در افغانستان به دور از مناطق اصلی شان زیست کردند.

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان افغانستان می‌گوید که آمار مهاجرت افغان‌ها در طی نه سال گذشته با این وزارت شریک شده، اما آنان در این مورد ملاحظات خود را دارند.

محمد رضا باهر، معاون سخنگوی این وزارت روز سه شنبه سوم اگست (۱۲ اسد) به صدای امریکا گفت: "برحی ملاحظات در قسمت‌های وجود دارد که آن‌ها (IOM) منابع شان بسیار محدود است و به همین خاطر آماری که ارایه کرده قابل ملاحظه است و باز هم یک آمار قریب به واقعیت است."

آقای باهر گفت که بسیاری افغان‌ها در سال‌های گذشته به گونۀ قاچاق از افغانستان خارج شدند و به همین دلیل، آمار دقیقی در این مورد در اختیار آنان نیست. او عامل عمدۀ فرار افغان‌ها به ویژه جوانان را ناامنی و بیکاری در این کشور عنوان کرد و گفت که افغانستان در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ میلادی، شاهد بیشترین مهاجرت‌های مردم این کشور بود.

با تشدید جنگ‌ها میان نظامیان افغان و جنگجویان طالبان در شهرهای بزرگ افغانستان وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان این کشور می‌گوید که آنان بار دیگر نگران افزایش مهاجرت‌ها از این کشور اند.

آقای باهر گفت: "ما فعلاً هم نگران این موضوع استیم که با تشدید ناامنی‌ها و خشونت‌های که از طرف طالبان اعمال می‌شود در ولسوالی‌ها و ولایات افغانستان، یک تعداد زیادی از شهروندان افغانستان امکان این وجود دارد که کشور را ترک کنند."

بر اساس معلومات این وزارت، روند فرار شهروندان این کشور در ماه‌های اخیر افزایش یافته و آنان بیشتر از مسیر ایران و ترکیه به گونۀ قاچاق می‌خواهند که خود شان را به کشورهای اروپایی برسانند.

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان افغانستان همچنین می‌گوید که در بیش از ۴۰ روز گذشته، بیش از ۴۰ شهروند این کشور که به گونۀ قاچاق وارد خاک ایران شده بودند، کشته و زخمی شده اند.

در این حال، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می‌گوید که رویکردهایی که از سوی مخالفین مسلح در این کشور روی دست گرفته شده، نگرانی‌ها و "ترس و واهمه" را در میان شهروندان این کشور بیشتر کرده و آنان فرار را نسبت به ماندن در این کشور ترجیح داده اند.

محمد نعیم نظری، معاون این کمیسیون به صدای امریکا گفت: "شهروندان افغانستان حس می‌کنند که با حاکمیت طالبان نمی‌توانند مصوون باشند. تا زمانیکه حقوق بشر و قواعد حقوق بشر دوستانۀ بین‌المللی رعایت نشود این ترس روز به روز بیشتر و بیشتر می‌شود."

آقای نظری همچنین گفت که کمیسیون حقوق بشر خواستار تامین آتش‌بس فوری در این کشور است و طرف‌های درگیر به هدف جلوگیری از آواره شدن ده‌ها هزار نفر در داخل افغانستان و مهاجرت‌ها به بیرون از این کشور به خواست آنان پاسخ مثبت دهند.

معاون کمیسیون حقوق بشر همچنین از سازمان ملل متحد خواست تا فشار بیشتر به گروه‌هایی که سبب تشدید جنگ در این کشور شده، وارد کند تا از سیل مهاجرت‌ افغان‌ها جلوگیری شود.