مجاهد: بازداشت‌های اخیر برای تنبیه ترویج‌کنندگان بی‌حجابی صورت گرفته است

آرشیف

به دنبال انتقادهای زنان، نهادهای داخلی و خارجی از بازداشت‌های اخیر دختران و زنان در کابل، سخنگوی حکومت طالبان گفته است که گروهی از زنان که برای ترویج بی‌‎‌‌حجابی موظف شده بودند، بازداشت شدند.

ذبیح‌الله مجاهد به طلوع نیوز گفته است که گروهی از زنان از سوی حلقاتی بیرونی موظف شده بودند تا بی‌حجابی را در بعضی از شهرها ترویج کنند.

به گفتۀ مجاهد، برای جلوگیری از این کار، پولیس‌های زن که در چوکات وزارت داخلۀ [حکومت طالبان] مصروف ایفای وظیفه استند، بعضی موارد توقیفی را به خاطر تنبیه و توصیه به این زنان داشته اند.

او افزوده است: "یکی دو ساعت آن‌ها [زنان] به حوزۀ نزدیک انتقال شدند و برای شان توصیه‌هایی صورت گرفت، در حضور خانواده‌های شان که پدر و برادرشان همراه شان بوده و پس رخصت شدند، دیگر کسی کدام بازداشتی نیست و کسی زندانی نشده."

سخنگوی حکومت طالبان گفته است که توضیحات بیشتری را در این خصوص وزارت امر به معروف و نهی از منکر خواهد داد.

اما این وزارت امروز دوشنبه هشتم جنوری (۱۸ جدی) با نشر پیامی در شبکه ایکس گفته است که بازداشت زنان را در حوزه یازدهم شهر و دیگر ساحات کابل "که برخی رسانه‌های مخرب" گزارش داده اند، حقیقت ندارد.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان بر خلاف گفته های مجاهد گفته است که این زنان گداهایی اند که از سطح شهر جمع‌آوری و پس از بایومتریک معاش ماهانه برای شان تعیین می‌شود و در برخی موارد کمک‌های لازم به آنان صورت می‌گیرد.

پیش از این، سازمان عفو بین الملل در واکنش به بازداشت تعدادی از زنان و دختران توسط حکومت طالبان در افغانستان به اتهام بدحجابی گفته بود که طالبان روند جدید بازداشت‌های زنان و دختران افغان را که بدن شان به طور کامل پوشش حجاب ندارند، آغاز کرده است.

عفو بین‌الملل روز جمعه پنجم جنوری (۱۵ جدی) در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "بر اساس قانون پوشش طالبان، سرکوب زنان و بازداشت خودسرانه آنها یکی دیگر از تخلفات علیه حرکت و بیان آزادانه زنان در افغانستان است که این روند سرکوب زنان باید فوراً متوقف شود و بازداشت‌شدگان آزاد شوند."

برخی از نهادهای حامی حقوق زنان افغانستان گفته اند که طالبان در روزهای اخیر زنان و دخترانی را در ولایت‌های کابل و غزنی به ویژه در مناطق دشت برچی، تایمنی و خیرخانه به "بهانه بدحجابی" بازداشت کرده و به جای نامعلوم انتقال داده اند.

ریچارد بنیت، نماینده ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان، نیز روز جمعه، پنجم جنوری (۱۵ جدی) در شبکه اجتماعی ایکس از بازداشت زنان توسط طالبان ابراز تاسف کرد و گفت که طالبان با بازداشت زنان، آزادی بیان آنها را محدود کرده و سایر حقوق آنها را به خطر انداخته اند.

بنیت از طالبان خواسته است که زنان بازداشت‌ شده را فوراً بدون هیچ قید و شرطی آزاد کنند.

جنبش شنبه‌های ارغوانی نیز با نشر اعلامیه‌ای از این عملکرد طالبان انتقاد کرده و گفته است که طالبان اعضای خانواده دختران و زنان بازداشت‌شده را مجبور کرده اند که در عوض رهایی بستگان شان، علیه پوشش دختران بازداشت شده و به نفع "حجاب اجباری طالبانی" شعار دهند و راهپیمایی کنند.

جنبش شنبه‌های ارغوانی، این اقدامات حکومت طالبان را محکوم کرد و آن را نتیجه چشم‌پوشی جامعه بین المللی بر نقض حقوق بشر توسط طالبان و تعامل با این گروه خوانده است.

این جنبش، افزایش "بازداشت و ربودن" زنان توسط طالبان را ادامه سیاست ظلم سیستماتیک این گروه علیه زنان در جامعه دانسته است که به بهانه اجرای احکام شرعی انجام می‌شود.

پیش از این، دفتر هیات معاونت ملل متحد و شبکه مشارکت سیاسی زنان افغانستان این اقدام طالبان را نگران‌کننده خوانده بودند.