شماری از اعضای کانگرس ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۶ دسمبر (۲۵ قوس) با نشر نامهٔ خطاب به وزیران خارجه و مالیهٔ امریکا گفتند که جلوگیری از بحران بشری در افغانستان مستلزم اقدام قاطع ایالات متحده است.
نه عضو کانگرس امریکا گفتند که مایل نیستند، به حکومت طالبان کمک صورت گیرد، اما تاکید کردند که روشهای وجود دارد که ایالات متحده با استفاده از آن میتواند از سقوط فاجعه بار اقتصاد افغانستان که متکی به کمکهای بینالمللی است، به گونهٔ جلوگیری کند که به طالبان مشروعیت داده نشود.
به منظور بیرون رفت از وضعیت کنونی افغانستان، این اعضای کانگرس ایالات متحده به ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور امریکا، پیشنهاد کرده اند تا سرمایههای منجمد شدهٔ افغانها را آزاد کند تا از طریق ادارات سازمان ملل متحد، معاشات معلمان پرداخته شود و غذا برای کودکان در مکاتب فراهم شود، مشروط بر اینکه دختران نیز اجازه رفتن به مکتب را داشته باشند.
در این نامه آمده است که ادارات سازمان ملل متحد با دور زدن حکومت طالبان اخیراً ابتکاری را روی دست گرفتند و از طریق بانکهای خصوصی و خدمات تیلفونهای موبایل، معاشات معلمان را می پردازند و از ادارهٔ بایدن خواسته شده تا از این ابتکارات حمایت کند.
در این نامه به استناد گزارش ملل متحد آمده است که ۱۸.۴ میلیون جمعیت افغانستان به کمکهای بشری نیاز دارد و بخش اعظم نفوس آن کشور با بحران مواد غذایی مواجه اند که شامل دو میلیون کودک میشود.
این قانونگذاران ایالات متحده گفته اند که بسیاری مردم توان خرید مواد خوراکی را ندارد، زیرا میلیونها شهروند افغانستان از ماهها به این سو معاشاتشان را به دست نیاورده اند و حتا افغانها به پولهای پس انداز خود در بانکها نیز دسترسی ندارند.
در این نامه همچنین هشدار داده شده است که افزایش بحران اقتصادی و مواد خوراکی، هراس از احتمال مهاجرتهای دسته جمعی افغانها را به وجود آورده است که ممکن موجب بیثباتی بیشتر در منطقه شود.
این قانونگذاران امریکا از حکومت رییس جمهور بایدن همچنین خواسته اند تا رهنمودهای بیشتری را به موسسات مالی ارایه کند تا معافیتهای تعزیرات موجود برای کمکهای بشردوستانه را واضح سازد تا ادارات مالی بتوانند بدون هراس و تخطی از تعزیرات امریکا، انتقال پول را انجام دهند و کمکهای بشری آزادانه به دسترس مردم نیازمند برسد.
این اعضای کانگرس امریکا گفته اند که از سقوط دولت افغانستان هیچ کسی سود نخواهد برد، اما تاکید کرده اند که فشار بر ادارهٔ طالبان ادامه یابد تا مردم امریکا از تهدیدهای آینده که منشای آن افغانستان است، محافظت شوند و افغانهای که با خطر آزار و اذیت مواجه اند، باید اجازه یابند تا کشور شان را ترک کنند.
تهدید از داعش-خراسان
این قانونگذاران ایالات متحده گفته اند که شاخهٔ داعش-خراسان چالش مستقیم به حاکمیت طالبان تلقی میشود و ترس این وجود دارد که بخشی از قلمرو افغانستان به پناهگاه امن افراطگرایان مبدل شود.
به گفتهٔ این قانونگذاران امریکایی، قحطی و بحران مهاجرت شرایط را برای داعش-خراسان مساعد میکند تا جای پا در افغانستان پیدا کند.