بیش از ۶۰۰ هزار افغان پس از تسلط طالبان به ایران و پاکستان فرار کرده اند

پاکستان روز پنجشنبه ۱۶ دسمبر (۲۵ قوس) گفت که پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست، بیش از ۳۰۰هزار افغان وارد آن کشور شدند، اما حال اسلام‌آباد به اکثر مهاجران تازه وارد گفته است دوباره به کشورش‌ شان برگردند.

مقام‌های پاکستانی همچنین گفته است که برای نخستین بار ۱۰۵ هزار تن از شهروندان افغانستان به گونهٔ قانونی وارد آن کشور شده اند، اما با وجود انقضای میعاد ویزهٔ‌ شان، هنوز هم در آن کشور به سر می‌برند.

فواد حسین، وزیر اطلاعات پاکستان به صدای امریکا گفت که ۲۰۰هزار مهاجر دیگر به صورت غیر قانونی وارد آن کشور شده اند.

او افزود: "ما از آنان می‌خواهیم تا در مدت ۹۰ روز [پاکستان] را ترک کنند، زیرا در افغانستان بحران وجود ندارد."

به گفتهٔ آقای حسین، پاکستان از قبل میزبان نزدیک به سه میلیون مهاجر از افغانستان است که شامل مهاجران ثبت شده و مهاجرانی اند که به دلیل مشکلات اقتصادی به صورت غیرقانونی در آن کشور زندگی می‌کنند.

وزیر اطلاعات پاکستان گفته است که با در نظرداشت اقتصاد شکنند کشورش، اسلام‌آباد نمی‌تواند بار مهاجران تازه وارد را نیز به دوش بگیرد.

افغانستان و پاکستان کم و بیش ۲۶۰۰ کیلومتر سرحد مشترک دارند و پس از مسلط شدن مجدد طالبان بر افغانستان، اسلام‌‌آباد کنترول سرحدات خود با افغانستان را شدیدتر کرده است تا از سرازیر شدن موج تازۀ مهاجران از افغانستان جلوگیری کند.

مقام‌های پاکستانی گفته اند که شماری زیادی افغان‌های که به صورت غیرقانونی وارد آن کشور شده اند،‌ از کارت‌های قدیمی مهاجرت و یا اسنادی قبایل استفاده کرده اند که بر اساس مرزبندی، ۱۸۹۳ بریتانیا از هم جدا شده اند.

محمد صادق، نماینده ویژهٔ پاکستان برای افغانستان، گفته است که حکومت آن کشور در صدد ایجاد میکانیزمی است تا آن‌عده افغان هایکه میعاد ویزهٔ آنان پایان می‌یابد، اسناد اقامت خود را تمدید کنند تا به صورت غیرقانونی در آن کشور به سر نبرند.

عبور غیر قانونی مهاجران افغان به ایران

سازمان‌های کمک رسانی بین‌المللی تخمین کرده اند که پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، بیش از ۳۰۰هزار افغان، به شمول زنان و کودکان به طور غیر قانونی وارد ایران شده اند.

بسیاری از خانواده‌های افغان به دلایل مختلف از جمله خشک‌سالی، سطح بلند فقر، افزایش بیکاری و جنگ کشور‌ شان را ترک کرده اند.

علاوه بر آن، ترس از اعمال انتقامجویانهٔ طالبان بسیاری از شهروندان افغانستان به خصوص افرادی که وابسته به حکومت مورد حمایت کشور‌های غربی از جمله ایالات متحده بودند، کشور‌شان را ترک ترک کرده و به کشورهای همسایۀ برده اند.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، بحران بشری در افغانستان وخیم‌تر شده است، زیرا ایالات متحده و کشور‌های اروپایی بر حکومت طالبان تعزیرات وضع کرده اند.

توقف کمک‌های مالی

با تسلط مجدد طالبان، تمویل کننده‌گان خارجی، کمک‌های مالی خود را به افغانستان توقف دادند. دلیل عمدهٔ این اقدام تنبیهی، ناشی ازنگرانی‌های مربوط به دهشت‌افگنی و حقوق بشر تحت حکومت طالبان است.

برنامۀ جهانی غذای ملل متحد به تاریخ ۲۵ اکتوبر هشدار داد که از جمله ۴۰ میلیون نفوس تخمینی افغانستان،‌ بیش از ۵۰ در صد جمعیت آن کشور-۲۲.۸ میلیون نفر- سر از ماه نومبر با گرسنگی شدید مواجه است.

به گفتهٔ این سازمان، نه میلیون جمعیت افغانستان در یک قدمی وضعیت قحطی قرار دارند و ۹۵ در صد خانواده‌ها در آن کشور قادر نیستند روزانه غذای کافی بخورند.

در همین حال، حکومت پاکستان قرار است یکشنبه آینده میزبان وزیران خارجهٔ کشور‌های اسلامی باشد تا حمایت آنان را برای تهیه مواد خوراکی، دوا و مسکن برای میلیون‌ها افغان جلب کند.

مقام‌ها در اسلام‌آباد گفته اند که نمایندگان طالبان،‌ ایالات متحده،‌ روسیه، چین،‌ بریتانیا، فرانسه و ملل متحد نیز دعوت شده اند تا در "نشست فوق العادهٔ" سازمان همکاری اسلامی که ۵۷ عضو دارد، اشتراک کنند.