یک محکمه عالی در پاکستان روز جمعه ۱۰ جنوری (۲۱ جدی) مقامات این کشور را از اخراج اجباری موسیقیدانان و آواز خوانان افغان تا زمان حل پروندههای پناهندگی آنها در دو ماه آینده منع کرد.
این هنرمندان بعد از اینکه گروه طالبان در آگست ۲۰۲۱ دوباره به قدرت برگشتند و محدودیتهای گستردهای را بر آزادیهای مدنی و ممنوعیت موسیقی در مطابقت با تفسیر سختگیرانه آنها از قوانین اسلامی اعمال کردند، به پاکستان پناه بردند.
یک گروه ۱۵۰ نفری هنرمندان افغان دادخواستی را علیه اخراج شان در ایالت شمال غربی خیبر پشتونخواه آغاز کردند و استدلال میکنند که در صورت بازگشت به افغانستان، در معرض آزار و اذیت قرار خواهند گرفت.
محکمه پاکستان روز جمعه گفت: "دولت فدرال ... باید در مورد قضایای تمام این درخواست دهندگان برای اعطای یا رد پناهندگی در جریان دو ماه تصمیم بگیرد."
در این حکم آمده است: "تا فیصله نهایی، این درخواستدهندگان نباید از قلمرو [پاکستان] اخراج شوند و نه هم مجبور به ترک پاکستان و بازگشت به کشور آباییشان افغانستان شوند."
حکومت پاکستان در نومبر سال گذشته، روند خروج مهاجران افغان فاقد اسناد را آغاز کرد و این روند هنوز هم ادامه دارد.
محکمه دستور داد که وزارت داخله پاکستان به درخواست کنندگان اجازه دهد تا پس از دوماه نیز در کشور بمانند درصورتی که دولت نتواند قضایای آنها را در جریان ۶۰ روز حل کند و برای یک تصمیم قطعی نیاز به وقت اضافی داشته باشد.
ممتاز احمد، وکیل مدافع در این پرونده، به خبرگزاری اسوشیتد پرس گفت که حکم روز جمعه نخستین حکم در نوع خود بود و یک تسکین قابل توجهی برای موکلین او بود که ماهها در ترس و تردید زندگی کرده اند.
پاکستان در سال ۲۰۲۳ اخراج مهاجرین خارجی فاقد اسناد قانونی اقامت را آغاز کرد که اساساً پناهندگان افغان را متاثر کرد و بیشتر از ۸۰۰هزار مهاجر افغان مجبور به ترک این کشور شدند.
خانواده های پناهجویان بخاطر ممنوعیت تحصیل دختران افغان از سوی طالبان فراتر از صنف ششم و محدودیت دسترسی زنان به کار به استثنای چند ادارهٔ محدود، تمایلی به ترک پاکستان نداشته اند.
ملل متحد و سازمانهای امدادرسان از همان ابتدا با اشاره به شرایط وخیم اقتصادی و بحران بشری درازمدت در افغانستان، از اخراج شهروندان افغانستان از پاکستان انتقاد کرده اند.
بر اساس آمار ملل متحد ۱.۳ میلیون افغان مقیم پاکستان منحیث مهاجر ثبت نام شده و نزدیک به ۹۰۰ افغان دیگر کارت هویت شهروندی افغانستان را دارند. ملل متحد تخمین زده است که ۱.۵ میلیون افغان دیگر بدون هیچ گونه مدارک معتبر اقامت، در پاکستان به سر میبرند. اما مقامهای پاکستانی ادعا دارند که شمار مجموعی افغانهای مقیم آن کشور – به شمول کسانیکه مدارک اقامت ندارند – به بیش از چهار میلیون نفر میرسد.