در پی تصمیم حکومت پاکستان برای گردآوری معلومات در مورد مهاجرین افغان دارنده کارت اقامت موقت آن کشور، عفو بینالملل میگوید که چنین برنامههای اسلامآباد برای ادامه اخراج مهاجران افغان جان بسیاری را به خطر انداخته است.
حکومت پاکستان به پولیس این کشور دستور داده است تا مرحلۀ دوم اخراج مهاجران افغان را از آن کشور آغاز کرده و در مورد افغانهای که کارت اقامت موقت دارند، معلومات جمع آوری کند.
روزنامه دان پاکستان بر اساس اسنادی که در دسترس این رسانه قرار گرفته، نگاشته است که به مقامهای ایالتی و پولیس دستور داده شده است تا اطلاعات را در مورد محل زندگی افغانهای دارندۀ کارت اقامت موقت (ایسیسی) به سرعت تهیه کنند.
تا اکنون تاریخ مشخصی برای آغاز مرحلۀ دوم اخراج مهاجران افغان از پاکستان اعلام نشده است، اما روزنامۀ دان از قول یک مقام پاکستانی نگاشته است که ممکن این روند در اوایل یا اواسط تابستان، پس از منظوری حکومت فدرال پاکستان، آغاز شود.
سازمان عفو بینالملل ناوقت دوشنبه ۲۵ مارچ (ششم حمل) با نشر پیامی در ایکس نگاشته است: "عفو بینالملل از جامعه جهانی میخواهد تا پرونده پناهندگی و اسکان مجدد افغانها در پاکستان را تسریع بخشد. حکومت پاکستان باید اخراج دسته جمعی را متوقف کنند و از حقوق مهاجران طبق قوانین بینالمللی حقوق بشر محافظت کنند".
بر اساس آمار کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، حدود ۲.۱۸ میلیون مهاجر افغان دارای مدرک در پاکستان زیست دارند که از این جمله ۱.۳ میلیون نفر کارت راجستریشن (پیاوآر) داشته و بیش از ۸۸۰ هزار نفر دیگر نیز کارت اقامت موقت (ایسیسی) دارند.
پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، به گفتۀ مقامهای پاکستانی، حدود ۶۰۰هزار تا ۸۰۰هزار شهروند دیگر افغانستان در پاکستان مسکن گزین شده اند که پاسپورت و ویزهٔ اقامت شماری از آنان منقضی شده و در بیسرنوشتی به سر میبرند.
حکومت پاکستان در نومبر ۲۰۲۳ مرحلۀ نخست اخراج اجباری حدود ۱.۷ میلیون مهاجر افغان فاقد مدرک اقامت را از آن کشور آغاز کرد که بر اساس آمار سازمان بینالمللی مهاجرت، از آن زمان تا اکنون حدود ۵۲۵هزار مهاجر افغان از آن کشور به افغانستان برگشته اند.
این در حالی است که در این اواخر، روابط میان حکومت طالبان در افغانستان و پاکستان به خاطر افزایش حملات و رویدادهای امنیتی در پاکستان به شدت پرتنش شده است.