یک نهاد فعال در بخش آموزش موسوم به "الف اعلان" در پاکستان میگوید که ۵۷۰هزار کودک مهاجر افغان در کمپها و سایر مناطق پاکستان از رفتن به مکتب محروم اند.
این نهاد میگوید که این کودکان بین پنج تا ۱۶ سال عمر دارند که ارقام آن با کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نیز ثبت است.
عمر اورکزی، یکی از کارمندان این نهاد به صدای امریکا گفت که علاوه بر این کودکان، به طور تخمینی یک میلیون کودک مهاجر که به طوری رسمی ثبت نشده اند نیز از آموزش محروم مانده اند.
اگرچه اورکزی تایید کرد که در داخل کمپهای مهاجرین اسناد اقامت قانونی برای رفتن به مکتب لازم نیست، اما او نداشتن اسناد قانونی اقامت کودکان مهاجر خارج از کمپ را دلیل اصلی محرومیت از آموزش بیان کرد.
همچنان به گفتۀ اورکزی، فقر نیز سبب شده است تا کودکان برای به دست آورن عایدی به خانواده در رستورانتها، تعمیرگاهها، ورکشاپها و سایر کارهای شاقه را انجام دهند.
در حال حاضر، کودکان مهاجر افغان در ایالت بلوچستان پاکستان در ایستگاههای بسهای مسافربری، معادن زغال سنگ و بین چمن - بولدک و در مرز تورخم کار میکنند.
بر اساس گزارشها، طی چند سال گذشته سطح فقر در پاکستان افزایش یافته است که به دلیل آن نه تنها شهروندان این کشور آسیب دیده، بلکه تاثیر آن بر مهاجرین افغان نیز دو برابر شده است. از همینرو اکثر خانوادهها به دلیل شدت فقر نمیتوانند که کودکان شان را به مکتب بفرستند.
علاوه بر معضل اقتصادی، مشکلی دیگر که سبب محرومیت کودکان مهاجر افغان از آموزش در کمپها شده، نبود مکاتب ثانوی است.
محمد طاهر، رییس یک مکتب مهاجرین افغان در هریپور خیبر پشتونخوا به صدای امریکا گفت که دلایلی متعددی سبب مشکلات فراراه آموزش کودکان مهاجر افغان شده است.
به گفتۀ طاهر، تغییر نصاب، نبود مکاتب بالاتر از صنف پنجم و کمبود مکاتب در کمپهای مهاجرین عمدهترین دلایل آن است.
او گفت: "در کمپهای هریپور ما ۲۱ مکتب وجود دارد که هفت آن دخترانه است، از اینرو مکاتب هم کم است و کودکان از مکتب محروم مانده اند".
معلم طاهر افزود که اکثر کودکان محروم از مکتب در دوکانها مشغول کار اند یا آهن پارهها را جمعآوری میکنند.
عبدالرحمان پدر هشت دختر و یک پسر در یکی از کمپهای مهاجرین گفت که خودش روزمزدی و پسرش آهنپاره جمع میکند. او گفت که به دلیل فقر فرزندانش نمیتوانند آموزش ببینند.
عمران تکر، فعال حقوق کودکان در پشاور به صدای امریکا گفت که در حال حاضر ۸۰ درصد کودکان مهاجر افغان از رفتن به مکتب محروم اند که بخش اعظم آنان را دختران تشکیل میدهند.
به باور تکر، وضعیت بد اقتصادی بزرگترین سد فراراه آموزش کودکان مهاجر افغان در پاکستان است.
گروه