تظاهرات دختران و زنان افغان به باز نشدن مکاتب دختران در افغانستان

شماری از مدافعان حقوق زنان، فعالان مدنی، آموزگاران و دانش‌آموزان برای بازگشایی مکاتب دورۀ متوسطه و لیسۀ دختران در کابل تظاهرات کردند.

این معترضان با سردادن شعارهای "خواهرانم را بگذارید به مکتب بروند، عدالت عدالت برای دختران این سرزمین، ما کار می‌خواهیم، ما درس می‌خواهیم، از تبعیض خسته ایم" در کابل راه‌پیمایی کردند.

وزارت معارف حکومت طالبان روز چهارشنبه ۲۳ مارچ (سوم حمل) در اطلاعیه‌ای گفته است: "هرگاه مطابق شریعت، رسم و رواج و فرهنگ افغانی در این زمینه طرح جامع ترتیب شد، آنگاه بر اساس حکم رهبری امارت اسلامی مکاتب متذکره باز خواهد شد."

رینا امیری، نمایندۀ ایالات متحده برای زنان افغانستان، نیز در تویترش گفته است که ناکامی بازنشدن مکاتب به روی دختران بالای صنف ششم در سراسر افغانستان، نه تنها اعتماد به تعهدات طالبان را تضعیف می‌کند، بلکه امید خانواده‌ها را برای آیندۀ بهتر برای دختران شان از بین می‌برد.

اعضای شورای امنیت ملل متحد در بیانیه‌ای خطاب به طالبان بر بازگشایی مکاتب به روی تمام دانش‌آموزان و ایجاد محیط امن برای دانش‌آموزان در افغانستان تاکید کردند.

وزارت معارف طالبان ظاهراً دو دلیل را برای تاخیر بازگشایی موسسات تعلیمی برای دختران عنوان کرده است. نخست فراهم‌شدن شرایط مطابق شریعت و دوم، ایجاد فضا مطابق رسم و رواج و فرهنگ افغانی، اما در مورد این معیارهای تعیین‌شده هیچ‌گونه جزییات ارایه نشده است.

اشتراک کنندگان با سر دادن شعار " تعلیم حق من است" خواستار بازگشایی مکاتب دختران در افغانستان شدند.

در واکنش به باز نشدن مکاتب دختران در افغانستان، قطر، یکی از نزدیکترین حامیان گروه طالبان، "نگرانی و یاس عمیق" خود را در مورد عدم بازگشایی مکاتب متوسطه و لیسه برای دختران افغان ابراز کرد.

کترین رسل، رییس اجرایی یونیسف، گفت که میلیون‌ها دختر افغان صبح روز چهارشنبه به امید برگشت به مکاتب شان از خواب برخاستند، اما دیری نگذشت که این آرزوی آنان نقش بر آب شد.

میشل بچلیت، کمیشنر عالی ملل متحد در امور حقوق بشر، هشدار داد که مقام های طالبان بار ها و حتی در جریان بازدید دو هفته پیش او از کابل در مورد باز شدن مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران افغان وعده داده بودند.

طالبان پس از تسلط بر کابل جز ادارات معدود حکومتی به شمول سکتور صحت و معارف، زنان را از رفتن به کار منع کرده و دروازه‌های مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران را نیز بستند.