بایدن با صدراعظم چین در حاشیهٔ نشست سران جی۲۰ در هند ملاقات کرد

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده که به هانوی، پایتخت ویتنام، سفر کرده، روز یکشنبه ۱۰ سپتمبر (۱۹ سنبله) گفت که هنوز هم قصد دارد تا با شی جینپینگ، رییس جمهور چین، ملاقات کند.

بایدن که پس از اشتراک در نشست سران جی۲۰ در دهلی جدید، پایتخت هند، به پایتخت ویتنام سفر کرد، از دیدارش با صدر اعظم چین خبر داد و گفته این ملاقات اوایل صبح یکشنبه به وقت دهلی جدید صورت گرفت.

بایدن در پاسخ به سوال خبرنگار صدای امریکا در یک کنفرانس خبری گفت:‌" تیم من، کارمندان من هنوز هم با کابینهٔ شی ملاقات می‌کنند. در واقع، امروز من با شخص شماره ۲ او [رییس جمهور چین] در هند ملاقات کردم."

رییس جمهور ایالات متحده در این کنفرانس خبری همچنین گفت که اگر شخصاََ با همتای چینی‌اش صحبت نمی‌کند،‌ چنین وضعیت به معنی بحران میان دو کشور نیست.

شی جینپیگ در نشست رهبران جی۲۰ که در هند برگزار شده بود،‌ اشتراک نکرد. رییس جمهور ایالات متحده در مورد اشتراک نکردن همتای چینی‌اش گفت:‌ "بهتر بود که [ رییس جمهور چین ] اشتراک می‌کرد. امیدوارم که به زودی وی را بار دیگر ملاقات کنم."

بایدن همچنین گفت که در جریان ملاقات با لی چیانگ، صدراعظم چین ''اصلا رویارویی وجود نداشت'' و اضافه کرد که در جریان ملاقات‌اش با صدراعظم چین در مورد ثبات و حصول اطمینان از اینکه کشور‌های در حال توسعه "به تغییر دسترسی دارند" صحبت کرده است.

اما بایدن تاکید کرد که رییس جمهور چین در حال حاضر با کار‌هایی زیادی مواجه است، از جمله افزایش بیکاری جوانان و افزود که بخش‌های عمده اقتصادی چین به شمول سکتور املاک آن کشور''متزلزل'' است.

رییس جمهور ایالات متحده گفت: ''نمی خواهم رشد اقتصادی چین را مهار کنم. می‌خواهم چین از دید اقتصادی موفق شود، اما می‌خواهم موفقیت آنان را با قوانین و نورم‌های بین المللی ببینم."

بایدن افزود که پس از ایالات متحده، اقتصاد چین در سطح جهان در ردهٔ دوم قرار دارد، اما به دلیل عدم رشد اقتصاد بین المللی دچارمشکل شده است. بایدن با آنکه چین را دومین اقتصاد بزرگ جهان عنوان کرد، گفت که وضعیت اقتصادی آن کشور سبب درگیری مسلحانه بر سر تایوان، قلمرو خودمختار که چین آنرا به عنوان بخشی از قلمرو خود می‌پندارد،‌ نمی‌شود.

بایدن با اشاره به وضعیت اقتصادی چین همچنین گفت:‌ ''فکر نمی‌کنم این موضوع باعث شود چین به تایوان حمله کند. در واقع، برعکس، احتمالاََ [ چین ] ظرفیتی را که در گذشته داشت، ندارد.''

پیش از این، چندین عضو کابینهٔ بایدن در ماه‌های اخیر به چین سفر کردند تا با همتایان چینی‌شان ملاقات کنند.

روابط ایالات متحده و چین در سال‌های اخیر پرتنش بوده است. این روابط به دلیل سقوط بالون‌های چین توسط ایالات متحده،‌ مناقشات تجارتی، همه‌گیری کروناویروس، حق ملکیت فکری، بدرفتاری بیجینگ با اقلیت‌های آن‌کشور، به ویژه مسلمانان اویغور، نقض حقوق بشردر چین،‌ عملکرد بیجینگ با تایوان و رویکرد مستبدانۀ بیجینگ در هانگ کانگ به شدت کشیده شده است.

رییس جمهور بایدن در ماه فبروری سال روان میلادی دستور دارد تا بالون ''جاسوسی'' چین که در ارتفاعات بلند بر فراز ایالت الاسکا در حرکت بود، نابود گردد.

مقام‌های ایالات متحده حکومت چین را متهم کرده اند که با استفاده از این بالون در قلمرو امریکا جاسوسی می‌کرد.

اما چین گفته است که اتهامات امریکا مبنی بر اینکه بالون سرنگون شده بخشی از برنامهٔ گستردهٔ نظارتی قوای نظامی چین بوده، "جنگ اطلاعاتی علیه چین" است. چین اسرار کرده که این بالون برای مقاصد هواشناسی غیرنظامی کار گرفته شده و اشتباهاً وارد حریم فضایی ایالات متحده شده بود.