صدر اعظم پاکستان: به 'حملات بیرون مرزی' پاسخ قوی داده‌ایم

به گفتۀ صدر اعظم پاکستان، آنان به گونۀ کامل آگاه اند که کدام گروه‌های مسلح در این کشور به ویژه در خیبرپشتونخوا و بلوجستان امنیت این ایالت‌ها را با مشکل مواجه ساخته و کدام کشورها از این گروه‌ها حمایت می‌کنند.

شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان، در نشستی با حضور مقامات ارشد ملکی و نظامی آن کشور در اسلام‌آباد به گونۀ غیرمستقیم به درگیری‌های مرزی میان طالبان و نظامیان پاکستانی در امتداد خط دیورند واکنش نشان داده و گفته است که به "حملات بیرون مرزی" اخیر پاسخ قاطع داده اند.

شریف روز جمعه سوم جنوری (۱۴ جدی) دربارۀ این حملات بیرون مرزی از هیچ کشور و گروهی نام نبرد، اما در حدود دو هفته گذشته، نیروهای مرزی طالبان و پاکستانی حل اقل دو بار در نقاط مرزی ولایات پکتیکا، پکتیا و خوست با هم درگیر شدند.

در آخرین مورد، مقامات طالبان در خوست تایید کردند که شب گذشته افراد این گروه با نظامیان پاکستانی در بخش‌های ولسوالی علی‌شیر این ولایت درگیر شده و دو طرف از سلاح‌های سبک و سنگین استفاده کرده‌اند.

به گفتۀ طالبان در این درگیری‌ها که چندین ساعت ادامه یافت، به آنان و غیرنظامیان در این ولایات تلفات وارد نشده است.

صدر اعظم پاکستان همچنان با اشاره به حملات تحریک طالبان پاکستانی در بخش‌های این کشور گفت که زمان آن فرا رسیده تا "فتنۀ خوارج" در این کشور به گونۀ کامل از بین برده شود.

به گفته وی، در برابر هرگونۀ "حملات بیرون مرزی، کمک‌کنندگان و تسهیل‌کنندگان" گروه‌های مسلح در این کشور به گونۀ قاطع اقدام خواهد شد.

به گفتۀ صدر اعظم پاکستان، آنان به گونۀ کامل آگاه اند که کدام گروه‌های مسلح در این کشور به ویژه در خیبرپشتونخوا و بلوچستان امنیت این ایالت‌ها را با مشکل مواجه ساخته و کدام کشورها از این گروه‌ها حمایت می‌کنند.

او از مقامات و نهادهای مرکزی و ایالتی پاکستان خواست تا طرح جامع را برای مبارزه با تروریزم و تامین امنیت در سراسر پاکستان آماده کنند. شهباز شریف همچنان گفته است که تامین امنیت در پاکستان برای انکشاف و توسعۀ این کشور ضروری است.

این در حالی است که مقام‌های پاکستانی بار‌ها ادعا کرده اند که گروه‌های تندرو به شمول تحریک طالبان پاکستان، خشونت را از پناهگاه‌های شان در افغانستان سازماندهی می‌کنند. این فعالیت‌ها از زمانی که طالبان بار دیگر در اگست ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شدند، شدت بیشتر یافته است.

‌اما حکومت طالبان در افغانستان این اتهام را رد کرده و گفته‌ است که به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهد از خاک افغانستان بر ضد سایر کشور‌ها از جمله پاکستان استفاده کنند.

مقام‌های طالبان هفتهٔ گذشته گفتند که جت‌های پاکستانی چندین نقطه را در ولایت مرزی پکتیکا در شرق افغانستان هدف قرار داده‌اند. به گفتهٔ طالبان، در این حملات نزدیک به ۵۰ نفر از مهاجران وزیرستانی کشته شده اند.

اسلام‌آباد به طور علنی به حملات هوایی پاسخ نداده است، اما مقامات امنیتی پاکستان حملات فرامرزی را تایید کردند و گفتند که این حملات مخفیگاه‌های تحریک طالبان پاکستان را هدف قرار داده است و در نتیجهٔ این حملات، بیش از ۲۴ نفر از تندروان کشته شدند و یک زیربنای آموزشی آنان از بین رفته است.

وزارت دفاع طالبان روز شنبه با نشر اعلامیه‌ای گفت که نیروهای مرزی این گروه در یک اقدام تلافی‌جویانه به چندین هدف در سمت مرز پاکستان حمله کردند.

صدر اعظم پاکستان در حالی از مقابله در برابر گروه‌های تندرو به شمول تحریک طالبان پاکستان در آن کشور تاکید کرده است که بر اساس گزارشی که به تاریخ ۳۰ دسمبر (۱۰ جدی) نشر شد، افزایش خشونت‌ها و حملات "تروریستی" سبب کشته شدن بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی و پرسونل امنیتی پاکستان در سال ۲۰۲۴ شده است.

مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی مستقر در اسلام‌ آباد در حالی گزارش سالانۀ خود را نشر کرده است که خشونت‌های مرگبار در پاکستان افزایش یافته است، به ویژه در ایالت‌های خیبر پشتونخوا و بلوچستان، دو ایالتی که با افغانستان هم‌مرز اند.

بر اساس این گزارش، ۶۰ درصد از مجموع قربانیان حملات در سال ۲۰۲۴ غیرنظامیان بوده‌اند. این مرکز پژوهشی گفته است که اردو، استخبارات، پولیس و سایر سازمان‌های مجری قانون پاکستان "بیشترین تعداد حملات تروریستی و تلفات را در دهه گذشته" متحمل شده‌اند.

بر اساس این گزارش، از آغاز جنوری سال جاری میلادی تا حالا، ۶۸۵ پرسونل امنیتی پاکستان کشته شده‌اند. این بیشترین میزان تلفات از سال ۲۰۱۴ است، زمانی که نزدیک به ۸۰۰ پرسونل امنیتی پاکستان در حملات تندروان و عملیات ضد تروریزم جان خود را از دست دادند.

خشونت‌ها در پاکستان به دو گروه - تحریک طالبان پاکستان و اردوی آزادی‌بخش بلوچ - نسبت داده می‌شود. این دو گروه که از سوی ملل متحد و ایالات متحده به عنوان گروه‌های تروریستی بین‌المللی شناخته شده‌اند، به طور معمول مسوولیت حملات علیه نیروهای امنیتی و دیگر اهداف را بر عهده می‌گیرند.