جنبش اعتراضی زنان افغانستان میگوید که تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان، سبب حذف سیستماتیک جنسیتی و هویتی زنان در این کشور شده است.
این جنبش ناوقت دوشنبه ۱۳ نومبر (۲۲ عقرب) با نشر اعلامیهای گفت که طی بیش از دو سال گذشته، علاوه بر حاشیه راندهشدن، خشونت، بازداشت، شکنجه و قتل دامنگیر زنان افغانستان بوده است.
اعضای این جنبش گفته اند که زنان افغان، ظرفیتها و مهارتهایی را طی دو دهۀ گذشته کسب کرده اند، که به گفتهٔ این جنبش، اکنون فرصتی برای شان فراهم نیست که از آن استفاده کنند.
در اعلامیه این زنان معترض آمده است: "ما زنان تحصیل کرده و کارفرما که سالهای سال در این عرصه برای زنان خدمت کردیم، با آمدن گروه نامشروع طالبان و محدودیتهای وضعشدۀ آنان بالای دختران و زنان مجبوریم تواناییها و استعدادها و مهارتهایی را که در دوران تحصیل و کار آموختیم، نادیده بگیریم".
به گفتۀ این جنبش، زنان تحصیلکرده، طی بیش از دو سال گذشته مجبور شده اند که برای فراهمکردن لقمه نانی برای فرزندان شان به کارهای شاقه به شمول قالینبافی و دستفروشی روی بیاورند.
جنبش زنان معترض افغانستان گفته است: "از تمام نهادهای حقوقبشری و سازمانهای بینالمللی میخواهیم که به محدودیتهای که بالای ما زنان افغانستان، سایه افگنده است، توجه جدی کنند. این حق ما زنان افغانستان نیست، که نادیده گرفته شویم".
به گفتۀ اعضای این جنبش، نادیده گرفتن خواست زنان، بزرگترین "جنایت بشری" در حق نصف نفوس افغانستان است.
حکومت طالبان در بیش از دو سال گذشته، محدودیتهای فزاینده را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده است.
طالبان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی و کار آنان در ادارههای دولتی را به جز از سکتورهای معدود، منع کردند.
علاوه بر این، منع کار زنان در موسسات غیرحکومتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، منع رفتن زنان به حمامهای عمومی، پارکهای تفریحی و ورزشگاهها و بستن آرایشگاههای زنانه بخشی از این محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان اند.
اما شماری از مقامات طالبان بارها ادعا کرده اند که حقوق زنان و دختران در چوکات "شریعت" تامین شده است.