سرگی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه، گفته است که توافقنامۀ مشارکت جامع استراتیژیک میان روسیه و ایران در آیندۀ نزدیک نهایی و امضا خواهد شد که در برگیرندۀ همکاری دفاعی بین دو کشور خواهد بود.
لاوروف روز پنجشنبه ۳۱ اکتوبر (دهم عقرب) در دومین نشست کنفرانس بینالمللی امنیت اروپاآسیا در شهر منسک گفت که این توافقنامه "روابط را میان روسیه و ایران به گونۀ چشمگیر تقویت خواهد کرد".
به ادعای وزیر خارجۀ روسیه، این توافقنامه تعهدات دو طرف را به همکاری نزدیکتر در عرصههای دفاعی برجسته کرده و امضای آن به سود صلح و امنیت منطقه و جهان خواهد بود. اما وی جزییات بیشتری در مورد همکاری دفاعی دو کشور در چارچوب این توافقنامه ارایه نکرد.
لاوروف بدون ارایۀ تاریخ دقیق گفت که این سند در "آیندۀ نزدیک" امضا شده و به گفتۀ وی مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، پیش از پایان سال روان برای امضای این توافقنامه به مسکو سفر خواهد کرد.
پیش از این، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، به تاریخ ۲۳ اکتوبر در دیدار با پزشکیان در حاشیۀ نشست بریکس در شهر کازان روسیه گفت که توافقنامۀ مشارکت جامع استراتیژیک میان دو کشور به زودی نهایی خواهد شد.
روابط میان روسیه و ایران مایۀ نگرانی کشورهای غرب است، به ویژه در حالی که روسیه درگیر جنگ تمام عیار با اوکراین و ایران نیز سرگرم تبادل آتش با اسراییل و راکتپراگنی بر آن کشور است، هرچند اسراییل با انجام حملات هوایی به حملات ایران پاسخ داده است.
روسیه در سالهای پسین، به ویژه پس از حمله بر اوکراین، روابط خود را با ایران و کوریای شمالی که هر دو در تخاصم شدید با ایالات متحده قرار دارند، تقویت بخشیده است.
پوتین و کیم جونگ اون، رهبر کوریای شمالی، در ماه جون پیمان همکاری جامع میان دو کشور را امضا کردند که همکاری دفاعی نیز بخشی از آن بود.
در روزهای اخیر، ایالات متحده و ناتو گفته اند که کوریای شمالی حدود ۱۰هزار سرباز خود را به روسیه اعزام کرده است.
رابرت وود، معاون سفیر ایالات متحده در ملل متحد روز چهارشنبه ۳۰ اکتوبر (نهم عقرب) در نشست شورای امنیت ملل متحد گفت که سربازان کوریای شمالی که برای جنگ در کنار نظامیان روسی به اوکراین میروند، اجساد شان "در خریطهها" باز خواهند گشت.
کوریای شمالی خبر اعزام نیروهای این کشور به روسیه را رد کرده است، با اینحال، معاون وزیر خارجهٔ این کشور گفته است که اگر پیونگیانگ سربازانش را به روسیه اعزام هم کند، چنین اقدامی مطابق به معیارهای جهانی خواهد بود.
اما ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، حضور نیروهای کوریایی در کشوراش را رد نکرده است. پوتین در اوایل هفتهٔ جاری گفت که مسکو در مورد اینکه نیروهای کوریای شمالی چگونه اعزام شوند، تصمیم اتخاذ خواهد کرد، به شمول فرستادن احتمالی آنان به خط مقدم جبهه علیه اوکراین.
ایالات متحده در ماه سپتمبر ایران را به ارسال میزایلهای بالستیکی کوتاه برد به روسیه متهم کرد که به گفتۀ مقامهای امریکایی از این مهمات در جنگ علیه اوکراین کار گرفته خواهد شد. تهران این اتهام را رد کرده است.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز و تاس استفاده شده است.