تاجیکستان: قاچاق مواد مخدر از افغانستان کاهش نیافته است 

عکس آرشیف از کرستل‌های مواد مخدر متامفتامین که در بازار سیاه به نام شیشه نیز مشهور است

ادارهٔ کنترول مواد مخدر تاجیکستان گفته است که با وجود آنکه حکومت طالبان ادعا می‌کند که تولید مواد مخدر در افغانستان منع شده، سطح قاچاق مواد مخدر از این کشور به تاجیکستان کاهش نیافته است.

مقبل شاه میسر، رییس مرکزاطلاعات و تحلیل ادارهٔ کنترول مواد مخدر تاجیکستان در جریان یک نشست خبری گفت: "بر اساس معلومات ادارهٔ ملل متحد در امور مبارزه با مواد مخدر و جرایم، کشت کوکنار و تولید تریاک در افغانستان ۹۵ در صد کاهش یافته است، اما با آنهم، مواد مخدر مانند هیرویین، تریاک و متامفتامین ساخت افغانستان به تاجیکستان سرازیر می‌شود."

این مقام تاجیکستانی افزود که دلیل عدم کاهش سطح قاچاق مواد مخدر، منفعت بیشتر تولید کنندگان مواد مخدر افغان از متامفتامین است.

بر اساس گزارش‌های اخیر این اداره که تحت نظارت رییس جمهور این کشور قرار دارد، لابراتوار‌هایی در افغانستان ایجاد شده اند که این مواد مخدر در آن تولید می‌شود و سپس به تاجیکستان و بعداً به سایر کشورهای قاچاق می‌شود.

این اداره همچنان گفته است که سال گذشته بیش از ۲.۵ تن مواد مخدر در مناطق مرزی تاجیکستان با افغانستان کشف و ضبط شد.

این مقدار مواد مخدر بیش از ۵۰ در صد تمامی موادی است که سال پیشتر از آن در تاجیکستان ضبط شده بود.

مقبل شاه میسر همچنان گفت که تاجیکستان هیچ گونه اطلاعاتی درمورد تطبیق تلاش‌های مبارزه با مواد مخدر را از جانب مقامات افغان دریافت نکرده است.

هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان به تاریخ سوم اپریل ۲۰۲۲ با صدور فرمانی کشت کوکنار را ممنوع قرار داد و استعمال و انتقال، خرید و فروش، واردات و صادرات و کارخانه‌های تولید هرگونه مواد نشه‌آور را به گونۀ جدی منع کرد.

او در این فرمان هشدار داد که با متخلفین مطابق شریعت برخورد خواهد شد و کشتزارهای آنان نیز نابود می‌شود.

سال گذشته، دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد با نشر گزارشی از تغییر شکل مواد مخدر در افغانستان خبر داده و از تولید سریع متامفتامین در افغانستان و افزایش قاچاق آن در داخل این کشور و کشورهای منطقه هشدار داده بود.

بر اساس این گزارش، قاچاق متامفتامین در افغانستان و کشورهای همسایه نزدیک به دوازده برابر افزایش یافته است.

گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد گفته است که قاچاق متامفتامین نشان‌دهنده گسترش سریع تولید مواد مخدر و تغییر شکل احتمالی بازارهای غیرقانونی مواد مخدر است.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری تاس استفاده شده است.