طالبان مسوولان محلی ننگرهار را از گرفتن عکس و مصاحبۀ تصویری با رسانه‌ها منع کردند

مرکز خبرنگاران افغانستان روز چهارشنبه ۱۳ نومبر (۲۳ عقرب) با نشر خبرنامه‌ای گفته است که ادارۀ محلی طالبان در ولایت ننگرهار به مسوولان ادارات در آن ولایت دستور داده است که از گرفتن عکس و نشر آن و نیز مصاحبۀ تصویری با رسانه‌ها پرهیز کنند.

این نهاد حامی خبرنگاران و رسانه‌های افغانستان، ضمن ابراز نگرانی جدی به خاطر گسترش چنین محدودیت در افغانستان، از پیامدهای منفی آن بر روند کاری رسانه‌ها و دسترسی مردم به اطلاعات هشدار داده است. چنین ممنوعیت پیش از این در ولایت‌های قندهار، هلمند، تخار و بادغیس عملی شده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که شماری از خبرنگاران محلی در ننگرهار به این نهاد گفته اند که ریاست اطلاعات و فرهنگ ننگرهار دستور ممنوع بودن گرفتن عکس و نشر آن و ممنوع بودن مصاحبه تصویری مسوولان محلی را روز گذشته به رسانه‌های محلی ابلاغ کرده است.

در دستور جدید به مسوولان ولایت ننگرهار، مولوی عزیزالله مصطفی، معاون والی طالبان در ننگرهار خطاب به روسای ادارات دولتی و ولسوال‌ها گفته است که بر مبنای فرمان مولوی هبت‌الله آخندزاده رهبر طالبان و قانون امر به معروف و نهی از منکر ، گرفتن عکس زنده‌جان و نشر آن ممنوع است.

در این دستور گفته شده است که در گزارش‌های رسانه‌ها "به جای عکس زنده‌جان، از لوحه، لوگو و یا ساختمان اداره" استفاده شود و مصاحبه با مقام‌ها تنها "به شکل صوتی" باشد.

وزارت عدلیه حکومت طالبان حدود سه ماه پیش اعلام کرد که قانون امر به معروف و نهی از منکر توشیح شده است و قابل اجرا می‌باشد. در این قانون محدودیت‌هایی بر رسانه‌ها نیز وضع شده و به محتسبان طالبان دستور داده شده است تا مانع نشر مطالبی شوند که عکس‌های زنده‌جان در آن باشد.

سپس وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) تعهد کرد که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانه‌ها را از پخش تصاویر زنده‌جان‌ها منع می‌کند. سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت به خبرگزاری فرانس‌پرس گفت که این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که وضع ممنوعیت بر نشر تصاویر زنده‌جان‌ها "نشانۀآشکار وخامت آزادی رسانه‌ها و تشدید برنامۀ سرکوب آنان" بوده و رهبری طالبان را به تجدید نظر در این زمینه ترغیب کرده است.

طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیت‌های فراوانی را بر رسانه‌ها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین‌ سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.

زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.