هیات طالبان به رهبری امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ این گروه، با نمایندگان "جامعهٔ مدنی افغان" در اسلو، پایتخت ناروی، بحث یک روزه داشت که تمرکز آن رسیدگی به بحران بشری در افغانستان بود.
گروه طالبان با نشر اعلامیهای کوتاه گفته است که اشتراک کنندگان "به نظریات یکدیگر با حوصله مندی گوش دادند" و در مورد وضعیت کنونی افغانستان تبادل نظر کردند.
در این اعلامیه آمده است که "شماری از شخصیت ها" با هیات به رهبری امیرخان متقی صحبت کردند، اما در مورد جرییات ارایه نشده است.
بر اساس این اعلامیه، اعضای اشتراک کننده تایید کردند که''افغانستان خانهٔ همه افغانها است" و تاکید کردند که "همه افغانها نیاز دارند تا یکجا با هم برای رفاه سیاسی، اقتصادی و امنیتی کشورشان کار کنند."
یکشنبه نخستین روز گفتگوی هیات طالبان در عقب درهای بسته در ناروی با مقامهای کشورهای غربی و شماری از فعالان جامعهٔ مدنی افغانستان بود و قرار است این گفتگو برای دو روز دیگر نیز ادامه یابد.
گروه طالبان پس از آنکه که در اواسط اگست سال گذشته قدرت را در افغانستان در دست گرفتند، تا کنون هیاتهای خود را به چین، ایران، پاکستان، قطر، روسیه و ترکمنستان برای ملاقاتهای چندین جانبه اعزام کرده است.
اما پس از تسلط مجدد این گروه بر افغانستان، اعزام هیات این گروه به ناوری، نخستین سفر طالبان به یک کشور اروپایی به شمار می رود.
انیکن هویتفلد، وزیر خارجهٔ ناروی، روز جمعه ۲۱ جنوری تاکید کرد که سفر هیات طالبان به کشورش به معنی "مشروعیت دادن و به رسمیت شناختن طالبان نیست" اما تاکید کرد که "ما باید با کسانی صحبت کنیم که امروز در عمل بر آن کشور حکمرانی می کنند."
ایالات متحده و سایر کشورهای غربی به صورت جمعی کم و بیش ۱۰ میلیارد دالر داراییهای افغانستان را پس از مسلط شدن طالبان منجمد کردند که بخش اعظم این پولها در ایالات متحده مسدود شده است.
بر اساس گزارش سازمانهای بین المللی از جمله ملل متحد، در شرایط کنونی اقتصادی افعانستان با فروپاشی و افزایش بیسابقهٔ نیازمندیهای بشردوستانه مواجه است.
تامس وست، نمایندهٔ نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان، برای گفتگو با هیات طالبان با پایتخت ناروی سفر کرده است. رینا امیری، نمایندهٔ ویژه امریکا در امور زنان، و دختران افغان و حقوق بشر افغانستان، مقامهای وزارت مالیه امریکا و نمایندهٔ ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بینالمللی نیز آقای وست را در این سفر همراهی میکنند.
آقای وست روز یکشنبه در یک رشته تویتها از ابتکار ناروی به خاطر گردهم آوردن اعضای جامعهٔ مدنی افغانستان و طالبان برای دیالوگ استقبال کرد و تاکید کرد که رهبران جامعهٔ مدنی ستون فقرات اقتصادها و جوامع سالم و مرفه استند.
آقای وست در یکی از تویتهای خود نوشته است: "در حالیکه ما یکجا با متحدان، شرکا و سازمانهای کمک رسانی در صدد را حل بحران بشری استیم" و ایالات متحده در مورد نگرانیهای خود برای تامین ثبات، احترام به حقوق و افغانستان همه شمول "با دپلوماسی چشم باز" در مسایل مرتبط به افغانستان در تعامل خواهد بود.
در همین حال، وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفته است که هیاتی که در راس آن آقای وست قرار دارد در مورد "تشکیل یک نظام سیاسی نماینده، پاسخ به بحرانهای فوری بشری و اقتصادی، نگرانیهای امنیتی، مبارزه با دهشت افگنی و مسایل مرتبط به حقوق بشر به ویژه آموزش برای دختران و زنان" صحبت خواهد کرد.
این اظهارات وزارت خارجهٔ امریکا در حالی بیان شده است که مسدود شدن داراییهای افغانستان و وضع تعزیرات بر رهبران گروه طالبان، اقتصاد شکنندهٔ افغانستان را با بحران کم سابقه مواجه کرده است و بحران بشری در آن کشور در حال وخیم شدن است.
بر اساس گزارش ها، هیات طالبان به رهبری آقای متقی روز دوشنبه ۲۴ جنوری (چهارم دلو) احتمالا بار دیگر خواهان آزادی داراییهای افغانستان از نزد کشورهای غربی خواهد شد.
قبل بر این، ملل متحد گفته بود که برای سال ۲۰۲۲ میلادی به پنج میلیارد دالر نیاز دارد تا کمکهای عاجل بشری را برای ۲۴ میلیون جمعیت افغانستان که بیش از نیم نفوس آن کشور را تشکیل می دهد، فراهم کند.
ملل متحد گفته است که نزدیک به نه میلیون نفر با تهدید قحطی در افغانستان مواجه است و یک میلیون کودک با "سوء تغذیه حاد" روبرو اند.
انیکن هویتفلد، وزیر خارجهٔ ناروی با اشاره به وضعیت بحرانی افغانستان گفته است که "ما بینهایت در مورد وضعیت وخیم افغانستان نگرانیم، کشوریکه میلیونها نفر با فاجعهٔ کامل بشری مواجه اند. ما نمی توانیم اجازه دهیم که وضعیت سیاسی [در افغانستان] منجر به بحران بدتر بشری شود."