عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان با علی رضا بیگدلی، سفیر ایران در کابل دیدار کرده و افزون بر موضوعات مختلف، دربارۀ موضوع حقابۀ ایران از دریای هلمند بحث و گفتگو کرده اند.
سفارت ایران در کابل گفته است که این دیدار روز چهارشنبه هشتم جنوری (۱۹ جدی) انجام شده و دو طرف افزون بر بحث دربارۀ "لزوم تامین حقابۀ ایران از سوی افغانستان، در مورد گسترش روابط میان کابل و تهران و موضوع مهاجران افغان در ایران" صحبت کرده اند.
در این حال، دفتر سیاسی ریاست الوزاری حکومت طالبان در خبرنامهای به نقل از عبدالکبیر گفته است: "اکنون کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان از بین رفته و مسله حقابه میان افغانستان و ایران با تفاهم حل شده است. اظهارات غیر مسوولانه در این خصوص میتواند بر روابط دو کشور تاثیر منفی وارد کند."
معاون سیاسی ریاست الوزاری حکومت طالبان دربارۀ حل تفاهم مسلۀ حقابه ایران جزییات نداده است، اما پیش از این، وزارت خارجۀ حکومت این گروه گفته بود که در دو سال گذشته، بخش زیادی از حقابۀ ایران از دریای هلمند تامین شده و در صورت موجودیت آب، آنان تلاش میکنند که آب کافی به آن کشور سرازیر شود.
این در حالی است که در تازهترین مورد، اسماعیل بقایی، سخنگوی، وزارت خارجهٔ ایران به تاریخ سوم جنوری (۱۴ جدی) "اعتراض شدید و نگرانی کشورش را از محدودیت نامتناسب ورود آب به ایران"، به دلیل پروژه بند پاشدان هرات ابراز کرد.
بقایی گفت که بند پاشدان که از سوی کشور همسایه افغانستان بالای دریای هریرود ساخته میشود، جریان آب را محدود میکند و میتواند در تضاد با معاهدات دوجانبه باشد.
ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران به نقل از بقایی نگاشته که گفته است: "جمهوری اسلامی ایران بارها به طرق مقتضی بهویژه از مجاری دپلوماتیک رسمی و سازوکارهای کارکردی (فنی)، به طرفهای افغان تاکید کرده است که بهرهبرداری از منابع و حوضههای آبی نمیتواند بدون رعایت حقوق ایران وفق معاهدههای دوجانبه یا اصول و قواعد عرفی و نیز اصل مهم حسن همجواری و همچنین ملاحظات زیستمحیطی صورت گیرد."
اخیراً وزارت انرژی و آب حکومت طالبان از ادامۀ کار بند آبگردان پاشدان خبر داده و گفت که در حال حاضر، ساخت این بند تا ۸۰ درصد تکمیل شده است. این وزارت به تاریخ ۲۳ نومبر (سوم قوس) گفت که ساخت بند پاشدان یکی از پروژههای بزرگ حکومت طالبان به شمار میرود و در حال حاضر کار آن به شدت جریان دارد.
این بند آبگردان، بعد از سلما، دومین بند آب در هرات است. طالبان تا کنون در مورد اعتراض وزارت خارجه و مقامهای وزارت صنعت آب ایران ابراز نظر نکردهاند.
این در حالی است که مقامهای ایرانی در بیشتر از سه سال گذشته، بارها خواستار تامین حقابۀ این کشور از دریای هلمند شده و چندین بار هیاتهای ایرانی برای گفتگو با مقامهای طالبان به کابل سفر کردند.