حکومت طالبان و برخی از احزاب مخالف این گروه به مناسبت چهل و پنجمین سالروز تهاجم قشون سرخ شوروی برافغانستان، ضمن محکوم کردن آن از "مبارزه و فداکاری" افغانها در برابر نیروهای اتحاد جماهیر شوروی ستایش کردهاند.
حکومت طالبان روز پنجشنبه ۲۶ دسمبر (ششم جدی) با نشر اعلامیهای گفته است که ایستادگی مردم افغانستان در برابر قشون سرخ اتحاد شوروی، سبب شد تا این نیروها پس از نه سال دوباره این کشور را ترک کنند.
طالبان همچنان گفته اند که آنان ضمن نکوهش این تهاجم بر افغانستان به "جهاد و مبارزۀ افغانها" در برابر آن افتخار میکنند.
قشون سرخ اتحاد شوروی درست ۴۵ سال پیش، به تاریخ ششم جدی به افغانستان حمله کرد و نیروهای شوروی پس از نزدیک به یک دهه جنگ در برابر مجاهدین افغان این کشور را ترک کردند.
در اعلامیه این گروه آمده است: "در نتیجۀ قربانیها، هجرتها، شهادتها و خستگیهای جهاد، افغانها به نصرت الله جل جلاله، بعد از نه سال، روزی فرا رسید که قشون مغرور سرخ، با ذلت در افغانستان شکست خوردند و با سر افگندگی از افغانستان فرار کردند."
مقامهای طالبان نیز در نشستی که به این مناسبت در کابل برگزار شده بود، اشتراک و سخنرانی کردند.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان، به حملات هوایی پاکستان بر بخشهایی از ولایت پکتیکا واکنش تند نشان داده و از مقامهای پاکستانی خواست که از ایستادگی افغانها در مقابل تهاجم اتحاد جماهیر شوروی بر افغانستان باید درس بگیرند.
متقی افزود که پاکستان برخلاف قوانین بینالمللی مهاجرت بر محلات بود و باش مهاجران وزیرستانی در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا حملات هوایی انجام داد که به گفتۀ وی در این حمله، زنان و کودکان کشته و زخمی شدهاند.
او از مقامهای پاکستانی خواست که جلو این حملات هوایی را گرفته و در آینده از تکرار آن خودداری کنند. این مقام طالبان همچنان گفت که مقامهای پاکستانی نباید با این اقدامات شان، امنیت منطقه را با مشکل مواجه کنند.
در این حال، حزب جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری صلاحالدین ربانی نیز حملۀ نیروهای قشون سرخ اتحاد شوروی را بر افغانستان محکوم کرده و گفته است که این حمله سبب درد و رنجهای زیادی برای افغانها شد.
رهبران این حزب که عمدتاً از چهرههای مخالف طالبان به شمار میروند، گفته اند که تهاجم قشون سرخ شوروی بر افغانستان پیامدهای ناگوار بر این کشور داشته و هنوز هم مردم این کشور از آن رنج میبرند.
در اعلامیه این حزب آمده است: "در شرایطیکه کشور در نتیجۀ یک توطیۀ مبهم داخلی و خارجی یکبار دیگر با خودکامگی، نقض گستردۀ حقوق بشر، حذف زنان از جامعه، تحمیل ارادۀ بیگانه بر سرنوشت مردم و شرایط اقتصادی رقتباری مواجه شده است، پیامی که از ششم جدی میتوان گرفت این است که رژیمهای خودکامه، مستبد، انحصارگر و تمامیتخواه بقا نخواهند داشت و دیری نخواهد گذشت که اینگونه رژیمها به تاریخ خواهند پیوست."
این در حالی است که گروه طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان، روابط خود را با روسیه گسترش داده و پیش از این، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه گفته بود که طالبان در جنگ علیه تروریزم متحد روسیه به شمار میروند.
همچنان اخیراً اعضای دوما (پارلمان روسیه) طرحی را تصویب کردند که زمینه را برای حذف نام طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی آن کشور هموار میکند.
روسیه از سال ۲۰۰۳ به اینسو، طالبان را منحیث یک گروه تروریستی میشناسد. اما از سالها به این طرف، روابط خود را با این گروه تقویت کرده و پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ کابل را تصرف کردند، سفارت روسیه در کابل مسدود نشد و تا امروز همچنان باز مانده است.