یک شرکت چینی علاقمند سرمایه‌گذاری بر معادن لیتیم افغانستان است

ارشیف

وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان از علاقمندی شرکت چینی موسوم به Gochin) ) برای سرمایه‌گذاری در معادن لیتیم افغانستان خبر داده است.

این وزارت با نشر اعلامیه‌ای گفته که نمایندۀ این شرکت روز پنجشنبه ۱۳ اپریل (۲۴ حمل) با شهاب‌الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم طالبان، در کابل دیدار کرده است.

در اعلامیه به نقل نماینده این شرکت آمده است که آنان می‌خواهند "ده میلیارد دالر را روی معادن لیتم افغانستان سرمایه‌گذاری" کنند.

به اساس معلومات وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان با سرمایه‌گذاری روی معادن لیتیم، برای بیش 120 هزار نفر به شکل مستقیم و یک میلیون نفر به شکل غیر مستقیم زمینه اشتغال فراهم خواهد شد.

سرپرست وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان گفته است: "معادن لتیم یکی از معادن کم‌یاب در سطح جهان است و چشم امید تمام افغان‌ها روی معادن لتیم و دیگر معادن کشور است، وزارت معادن و پترولیم مصمم است که معادن لتیم و تمام معادن کشور را مطابق قانون معادن به قرارداد بسپارد".

همچنان این شرکت چینی پیشنهاد کرده است که در صورت سپرده‌شدن قرارداد معادن لتیم، این شرکت در مدت هفت ماه تونل سالنگ را ترمیم و یک تونل دیگر را خواهد ساخت.

نمایندۀ این شرکت که نامی از او برده نشده، تاکید کرده است که پروسس لیتیم "صد در صد در داخل افغانستان صورت می‌گیرد" و برای پروسس آن یک بند برق ایجاد و شاهراه نورستان - کنر تا لغمان نیز قیریزی خواهد شد.

این در حالی است که مقام‌های استخبارات طالبان به تاریخ ۲۲ جنوری (دوم دلو ۱۴۰۱) از بازداشت پنج نفر، به شمول دو شهروند چین، به ظن قاچاق حدود ۱۰۰۰ تن سنگ دارای لیتیم خبر داده بودند.

مقامات طالبان در آن زمان گفتند که این افراد می‌خواستند هنگام قاچاق این مقدار سنگ به بیرون از افغانستان، در شهر جلال‌آباد،‌ مرکز ولایت ننگرهار، بازداشت شدند.

به گفته مقامات طالبان، شهروندان چین و همکاران افغان آنان می‌خواستند این سنگ‌های گران‌بها را از طریق پاکستان به چین انتقال دهند.

بر اساس گزارش‌ها، افغانستان به ارزش حدود یک تریلیون دالر منرال دارد که ذخایر بزرگ لیتیم در آن شامل است.

لیتیم یک عنصر کلیدی بطری‌های قابل چارج بوده و از آن در تکنالوژی‌های پاک برای رسیدگی به مشکلات اقلیمی استفاده می‌شود؛ از همین رو تقاضا برای لیتیم در بازارهای جهانی رو به افزایش است.

این در حالی است که محمداشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان در سال ۱۳۹۶ خورشیدی از فرانک والتر اشتاین مایر، رییس جمهور وقت آلمان خواسته بود تا شرکت‌های موتر سازی آلمان در مورد چگونگی استفاده از معادن لیتیم ولایات جنوبی افغانستان، تحقیق کنند.

در این حال، چین یکی از کشورهایی است که برای سرمایه‌گذاری در بخش معادن افغانستان علاقمندی فراوان دارد. حکومت طالبان تا اکنون قرارداد استخراج نفت حوزه دریای آمو را نیز که شامل سه ولایت، سرپل، جوزجان و فاریاب می‌شود، با یک شرکت چینی امضا کرده است.