طالبان: بیش از ۳۰۰۰ زن را در سکتور صحت استخدام کرده ایم

عکس ( ارشیف)

وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان می‌گوید که در یک‌ونیم سال گذشته بیش از سه‌هزار زن در بخش‌های مختلف سکتور صحت در سراسر افغانستان استخدام شده اند.

شرافت زمان امرخیل، سخنگوی این وزارت امروز پنجشنبه چهارم می (۱۴ ثور) با فرستادن پیامی صوتی به رسانه‌ها گفت که بر اساس سروی سال ۲۰۲۰ میلادی نزدیک به ۳۷هزار قابله در سراسر افغانستان فعالیت می‌کردند که از این میان ۷۰۰۰ آن در شفاخانه‌ها و مراکز صحی دولتی و حدود ۵۰۰۰ نیز در سکتور خصوصی مشغول کار بودند.

او افزود که وزارت صحت روند آموزشی و کاری این کارمندان را بررسی کرد که به ادعای وی، طی دو دهۀ گذشته در بخش آموزش، استخدام و آنچه برای قابله‌ها و پرستاران زن نیاز احساس می‌شد و حقوق آنان بود، توجه لازم صورت نگرفته بود.

امرخیل افزود: "وزارت صحت در یک‌ونیم سال گذشته پروسه استخدام نزدیک به ۶۵۰۰ کارمند جدید صحی را به پیش برد که در این جمله ۵۰ درصد شان زنان اند که شامل قابله‌ها و پرستاران می‌شود".

سخنگوی وزارت صحت حکومت طالبان مدعی شد که در بخش‌های آموزش و ارتقای ظرفیت پرستاران زن و قابله‌ها برنامه‌های مختلف را تطبیق کرده و هم اکنون نیز جریان دارد به گفتۀ او این وزارت در نظر دارد که دورۀ دوساله قابلگی را به لیسانس و سپس به ماستری ارتقا دهد.

این ادعاهای سخنگوی وزارت صحت در حالی صورت می‌گیرد که حکومت طالبان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را منع کرده و نیز درهای دانشگاه‌ها را به روی دختران بسته اند.

همچنان وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان چند روز قبل، فهرستی از رشته‌های تخصصی جراحی، داخلۀ عمومی و ستوماتولوژی را برای دواطلبان "آزمون اگزیت" نشر کرد، اما در این فهرست رشتۀ نسایی – ولادی وجود نداشت. همچنان این در این آزمون تخصصی تنها برای مردان حق اشتراک داده شده است.

این در حالی است که صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در افغانستان پیش از این، با ابراز نگرانی گفته بود که در حال حاضر، بیش از دو میلیون زن تنها در مناطق مرکزی افغانستان به خدمات پایدار باروری نیاز دارند.

همچنان ملل متحد گفته بود که ۹.۲۸ میلیون نفر در مناطق دشوارگذر در افغانستان به شدت به خدمات پایدار حفاظتی و صحت باروری نیاز دارند.

با این وجود، ملل متحد هشدار داده است که اگر در بخش سلامت مادران در افغانستان اقدامات فوری و پایدار انجام نشود، تا سه سال دیگر ممکن هزاران مادر باردار با تهدید مرگ مواجه شوند

ملل متحد تخمین می‌زند که هر ماه، ۲۴هزار زن در مناطق دورافتادۀ افغانستان زایمان می‌کنند و آن‌ها به دسترسی به پرستاران ماهر چون قابله‌ها به ویژه در زمان بحران بشری کنونی نیاز دارند.

بر اساس آمار سازمان جهانی صحت، افغانستان با ۶۳۸ مرگ در هر صدهزار تولد زنده، بلندترین آمار مرگ و میر مادران را در آسیا دارد.

پس از مسلط شدن طالبان و خروج نیروهای خارجی در ماه اگست ۲۰۲۱، افغانستان با بحران شدید اقتصادی و بشری روبرو شده و در کنار سایر سکتورها، نظام صحی این کشور نیز با بحران مواجه شد.