سرپرست وزارت انرژی و آب حکومت طالبان از تامین بخش زیاد حقابۀ ایران از دریای هلمند (هیرمند) خبر داده و گفته است که در حال حاضر، روند رهاسازی آب به آن کشور ادامه دارد.
خبرگزاری تسنیم ایران گزارش داده است که عبدالطیف منصور، سرپرست این وزارت با سید حسن مرتضوی، معاون سفارت ایران در کابل، دربارۀ حقابۀ ایران گفتگو کرده و این مقام طالبان گفته است که آنان بر تامین حقابۀ ایران متعهد اند.
این مقام طالبان همچنان با اشاره به افزایش بارندگیها در افغانستان گفته است: "امیدواریم با ادامه بارشها حجم قابلتوجهی از حقابه جمهوری اسلامی ایران در سال آبی جدید تامین شود."
پیش از این، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رییس جمهور ایران و سفیر آن کشور در کابل، ابراز امیدواری کرده بود که جریان آب دریای هلمند به ایران ادامه یابد.
سفیر ایران در کابل همچنان گفته بود که دریافت حقابه مطالبه به حق مردم و حکومت ایران است و با جدیت دنبال میشود. او مساله آب را در کنار مسایل امنیت و مبارزه با تروریزم، از جمله موضوعات مطرح بحث میان ایران و حکومت طالبان بیان کرده است.
در اوایل سال گذشته میلادی، موضوع توزیع آب هلمند به یک موضوع بسیار جدی بین حکومت طالبان و ایران تبدیل شد و حتا منجر به افزایش نگرانیها از وقوع جنگهای مرزی بین دو طرف شد.
در این حال، احمد رشاد حکیم، معین پیشین وزارت انرژی و آب افغانستان، میگوید که عدم بارندگیها در سالهای اخیر سبب خشکسالی شدید در افغانستان شده بود، اما امسال این مشکل تا اندازهای برطرف شده است.
حکیم روز جمعه ۱۰ می (۲۱ ثور) به صدای امریکا گفت: "در سالهای گذشته نیز حقابۀ ایران تامین میشد، اما به اندازۀ آبی که موجود بود، نظر به همان اندازه تامین میشد... افغانستان در سالهای گذشته در مجموع در وضعیتی نبود که به دلایل سیاسی بتواند حقابۀ ایران را ندهد، اما بیشتر دلایل عدم آب کافی در بندهای افغانستان بود."
این مقام پیشین وزارت انرژی و آب افغانستان همچنان گفت که مقامهای ایرانی موضوع حقابۀ کشور شان را بیشتر از هر زمان دیگر دنبال میکنند، چون به گفتۀ او، ایران در دو دهۀ اخیر تاسیسات زیادی آبی و زراعتی در داخل آن کشور ایجاد کرده است.
او اضافه کرد: "آنها [ایران] زیربناهای زیادی در آنجا حفر کرده و سرمایهگذاریهای زیادی کردهاند. بناً نبود آب سرمایهگذاریهای آنها [ایران] را حیف کرده و آنان را به چالش مواجه میکند."
افغانستان و ایران در سال ۱۳۵۱ خورشیدی معاهده توزیع آب هلمند را امضا کردند که بر اساس آن، افغانستان باید سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب از دریای هلمند به ایران بدهد. اما در این معاهده این میزان آب برای یک سال عادی پیشبینی شده است.
حکومتهای پیشین افغانستان گفته بودند که به دلیل چهار دهه جنگ و عدم مدیریت آب در افغانستان، سالانه حدود ۲.۵ میلیارد متر مکعب آب به ایران سرازیر شده و این بیشتر از میزانی است که در معاهده تعیین شده است