وزارت اقتصاد حکومت طالبان به سازمانهای داخلی و خارجی، به شمول ملل متحد، هشدار داده است که در صورت استخدام زنان جواز فعالیتهای شان لغو خواهد شد.
این در حالی است که درست دوسال پیش طالبان کار زنان را در سازمانهای داخلی و خارجی منع کردند.
مکتوبی که در رسانههای اجتماعی و برخی از رسانههای داخلی افغانستان نشر شده و در این نامه به امضای محمد عالم، معین مالی و اداری وزارت اقتصاد طالبان صادر شده، آمده است که موضوع توقف استخدام زنان در سازمانهای غیردولتی باید مدنظر گرفته شود.
در بخشی از این مکتوب آمده است: "یک بار دیگر به تمام موسسات محترم غیر امارتی (غیردولتی) هدایت داده میشود که تا متن مکتوب شماره (۴۲۹۳) این وزارت مبنی بر توقف ایفای وظیفه طبقۀ اناث در موسسات را جداً مدنظر داشته و مطابق آن اجرات لازم نمایند."
وزارت اقتصاد حکومت طالبان هشدار داده است که در صورت عدم همکاری این موسسات، با آنان برخورد قانونی خواهد شد.
در این حال، یک منبع نزدیک به وزارت اقتصاد حکومت طالبان به صدای امریکا تایید کرد که طالبان این نامه را دوباره به نهادهای غیردولتی فرستاده و از آنان خواسته اند که در این مورد اقدامات جدی را روی دست گیرند.
همچنان یک منبع نزدیک به یک موسسۀ غیردولتی در کابل به شرط افشا نشدن نامش در گزارش، به صدای امریکا گفت که طالبان این مکتوب را هفته گذشته از طریق ادارۀ هماهنگی کمکهای بشری و انکشافی برای افغانها (ACBAR) به موسسات غیردولتی ابلاغ کرده اند.
بر اساس معلومات این منبع، دهها موسسات خارجی و داخلی غیردولتی عضویت این اداره را دارند.
حکومت طالبان طی بیش از سه سال گذشته محدودیتهای فزاینده را بر زنان و دختران این کشور وضع کرده اند. آنان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی و کار آنان را در ادارههای دولتی، به جز از سکتورهای معدود، منع کردند.
علاوه بر این، منع کار زنان در موسسات غیرحکومتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، منع رفتن زنان به حمامهای عمومی، پارکهای تفریحی و ورزشگاهها و بستن آرایشگاههای زنانه بخشی از این محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان است.
وزارت اقتصاد حکومت طالبان به تاریخ ۲۴ دسمبر ۲۰۲۲ با فرستادن مکتوبی به نهادهای غیردولتی، کار زنان و دختران در این ادارات به شمول سازمان ملل متحد را منع کرد.
این در حالی است که محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در بیشتر از سه سال گذشته، با واکنشهای زیادی مواجه شده و بسیاری از کشورها به شمول ایالات متحدۀ امریکا از طالبان خواسته اند که تمامی محدویتها علیه زنان افغان را لغو کنند.
در تازهترین مورد، انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده نگرانی خود را نسبت به این محدودیتها ابراز کرده و از طالبان خواست تا فوراً تمامی فرامین در مورد محدودیت حقوق زنان را لغو کنند. بلینکن به تاریخ ۲۰ دسمبر (۳۰ قوس) در شبکه اجتماعی ایکس نقش زنان را در ایجاد افغانستان باثبات، صلح آمیز و مرفه ضروری خواند.
پیش از این، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) از منع کار زنان در روند کمکرسانی ابراز نگرانی کرده و گفته بود که برای دسترسی زنان به کار و افزایش ظرفیت آنان در روند عملیاتی کمکهای بشری در افغانستان تلاش خواهد کرد.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، تا اکنون کم از کم ۳۹۲ دستور صادر کرده است که این اقدامات به گونۀ مستقیم بر فعالیتهای بشردوستانه تاثیر میگذارد.
بر اساس معلومات اوچا، از این میان، ۷۱ مورد این دستورالعملها به گونۀ ویژه مشارکت زنان را در روند کمکهای بشردوستانه هدف قرار داده است. اوچا گفته است بیشتر این فرمانها دربارۀ رعایت حجاب، محدودیت بر فعالیت زنان در ساحات کار و کاهش حقوق کارمندان زن بوده است.