مقامهای حکومت طالبان گفته اند که کار اعمار جادهای که افغانستان و چین را به هم وصل میکند به زودی تکمیل میشود.
محمد ایوب خالد، والی طالبان در ولایت بدخشان، گفته است که با تکمیل شدن این پروژه، افغانستان برای نخستین بار از طریق جاده با چین وصل میشود.
خالد در مصاحبه با رادیوی "حریت" گفت که پس از جغل اندازی این جاده، کار قیرریزی آن نیز آغاز میشود. او گفت که کار اعمار این جادۀ "جغلی" پنج ماه پیش شروع شده بود و به گفتۀ وی "تا یک هفتۀ دیگر" تکمیل خواهد شد.
افغانستان در ولسوالی واخان ولایت بدخشان با چین هممرز است، اما پیش از این، هیچگاهی راه زمینی میان این دو کشور وجود نداشت.
حکومت پیشین افغانستان کار اعمار جاده میان فیضآباد-پامیر-واخان را که ۱۰۰ کیلومتر طول دارد، آغاز کرد که تا زمان به قدرت رسیدن طالبان، حدود ۶۰ کیلومتر این جاده اعمار شده بود.
پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، کار اعمار این جاده متوقف شد تا اینکه چند ماه پیش احداث بخش باقیماندۀ آن آغاز شد. این جاده با طول نزدیک به ۵۰ کیلومتر از ساحۀ "بزهای گنبد خور" پامیر شروع شده و تا نقطۀ مرزی واخان با چین ادامه مییابد.
چین با حکومت طالبان در افغانستان روابط نزدیک دارد و سفارت این کشور در کابل فعال بوده و نیز بیجینگ به دپلوماتان حکومت طالبان اعتبارنامه داده است.
کارشناسان اقتصادی، احداث راه زمینی میان چین و افغانستان را برای بهبود اقتصاد افغانستان حایز اهمیت میدانند. هرچند چین از شورشگری مسلمانان جداییطلب اویغور و ارتباط آنان با طالبان نگرانی دارد.
احمد سعیدی، کارشناس مسایل سیاسی، میگوید که ممکن چین در پیوند به فعالیت اویغورها، از جانب حکومت طالبان تضمینهایی دریافت کرده باشد.
طارق فرهادی، کارشناس امور سیاسی و منطقه، به این باور است که احداث و بهرهبرداری این جاده، از رهگذر اقتصادی سبب افزایش صادرات افغانستان به ویژه میوۀ خشک و تازه به چین شده، اما به گفتۀ وی از رهگذر سیاسی برای به رسمیت شناخته شدن طالبان سودی در پی نخواهد داشت.
فرهادی به این باور است که با اعمار این جاده، چین نیز منفعت برده و میخواهد که از طریق افغانستان خود را با ایران وصل کند.