حامیان طالبان در شبکه‌های اجتماعی به توجیه بازداشت مطیع‌الله ویسا آغاز کرده‌اند

مطیع الله ویسا، بنیانگذار انجمن "راه قلم" و مدافع حقوق آموزش دختران در افغانستان

با افزایش واکنش‌های داخلی و خارجی در مورد بازداشت مطیع‌الله ویسا، بنیانگذار انجمن "راه قلم" و مدافع حقوق آموزش دختران در افغانستان، مقام‌های طالبان و حامیان این گروه در شبکه‌های اجتماعی، به توجیه بازداشت آقای ویسا آغاز کرده اند.

عبدالحق حماد، رییس نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان نیز با نشر پیامی در تویتر از یک سو گفته است که مطیع‌الله ویسا را نمی‌شناسد و از قضیه وی اطلاعی ندارد، اما از سوی دیگر ادعا کرده که فعالیت‌های آقای ویسا مشکوک بود و واکنش‌های گسترده در مورد بازداشت وی نشان می‌دهد که با این بازداشت، جلو یک دسیسه بزرگ گرفته شده است.

نیروهای امنیتی طالبان روز دوشنبه ۲۷ مارچ (هفتم حمل) مطیع‌الله ویسا، بنیانگذار انجمن "راه قلم" و یکی از فعالان حقوق آموزش دختران را در شهر کابل دستگیر کردند.

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید طالبان مطیع‌الله ویسا، فعال آموزش دختران را در کابل دستگیر کردند

مطیع‌الله ویسا چند ماه پیش سفری به بروکسل، پایتخت بلجیم، داشت و به گفتهٔ برادرش هدف این سفر اشتراک در کنفرانس آموزش برای همه بود که از سوی'' انستیتوت صلح'' برگزار شده بود. ویسا در فبروری سال روان میلادی تصاویری از دیدارش با مقام‌‌های اروپایی از جمله وزیر خارجهٔ‌ بلجیم را در صفحهٔ فیسبوک خود نشر کرده بود.

قاری سعید خوستی، سخنگوی پیشین وزارت داخله طالبان با نشر تصاویر ملاقات‌های مطیع‌الله ویسا با مقام های خارجی گفته است که چگونه یک فرد عادی یک کشور می‌تواند با این مقام ها ملاقات کند.

او در تویت خود افزوده است: "آیا در کشورهای همسایه و منطقه و حتا در اروپا و خلیج، دولت‌ها به شهروندان خود این حق را می‌دهند که بدون اطلاع‌دهی به نظام، با خارجی‌ها ملاقات کنند؟"

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با صدای امریکا گفت که مطیع‌الله ویسا به دلیل داشتن تماس با خارجی ها و اقدامات خودسرانه بازداشت شده است.

مجاهد گفت: "فردی به نام ویسا اقدامات خودسرانه داشت، بدون اینکه نظام را در جریان بگذارد نشست‌های پنهان و آشکار را راه اندازی می‌کرد. با خارج روابط داشت و از خارج دستور می‌گرفت."

Your browser doesn’t support HTML5

اظهارات ذبیح الله مجاهد در مورد بازداشت مطیع الله ویسا

اما عطاالله ویسا، برادر آقای ویسا، اتهامات طالبان علیه برادرش را رد کرد و گفت که تمام فعالیت‌های آنان علنی بوده است.

او گفت: "اقدامات ما علنی بود. فعالیت های ما علنی بود. از سال ۲۰۰۹ کاری که برای ملت انجام می دهیم، برای مردم روشن وعیان است، برای همه دنیا معلوم است. [کار ما] به ضرر و زیان کسی نبوده است و به نفع ملت بود. این حق انسانی، مدنی، اسلامی ما است که با ملت صحبت کنیم و ملت باید حق اش را بگیرد."

برخی فعالین حقوق بشر به این نظر اند که طالبان به خاطری فعالین مدنی و آموزش را بازداشت می کنند که با حقوق زنان مشکل دارند و نمی خواهند دختران و زنان باسواد شوند.

مرسل سیاس، فعال حقوق بشر می گوید که هر شهروند افغان حق دارد با هر کسی و با هر مقامی که می خواهد ملاقات کند.

او به صدای امریکا گفت: "چیزی که طالبان میکنند خلاف تمامی اصول و قواعد حقوق بشری است و نقض حقوق انسانی شهروندان افغانستان است."

خانم سیاس افزود که طالبان فعالان حقوق آموزش دختران چون مطیع الله ویسا را به دلیلی بازداشت می کنند چون این گروه با حقوق زنان مشکل دارد و به گفته خانم سیاس، طالبان نمی خواهند دختران و زنان باسواد شوند.

ملیسا اوپریتی، عضو کمیته کاری ملل متحد برای مبارزه با تبعیض علیه زنان و دختران، بر بلند کردن صدا در برابر بازداشت و سرکوب فعالان مدنی توسط طالبان تاکید می کند.

او گفت: "ادامۀ بلند کردن صدا علیه این اقدامات و همچنان تذکر بسیار روشن اینکه آنچه اتفاق می افتد، بسیار مهم است، مانند نقض حقوق یک فرد، نقض آزادی بیان و نقض حق اعتراض در ملای عام... باید به طالبان گفت که آنچه انجام می دهند، نادرست است."

طالبان مطیع الله ویسا، مدافع حقوق آموزش دختران را در حالی بازداشت کردند که صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان (یونیسف) گفته است که ادامه ممنوعیت بر رفتن دختران به مکاتب متوسطه و لیسه در افغانستان در سال تعلیمی ۱۴۰۲ سبب شد تا رویا های یک میلیون دختر افغان از بین برود.​