سازمان تقویت و رفاه زنان و کودکان افغانستان از جامعه جهانی میخواهد که از اوضاع زنان در افغانستان تحت کنترول طالبان نظارت دقیق کنند.
این سازمان امروز شنبه ۱۴ اکتوبر (۲۲ میزان) با نشر اعلامیهای نگرانیها در خصوص وضعیت زنان تحت حاکمیت طالبان را به جا خوانده و گفته است که طالبان هیچ تغییری نکرده و به "جنایات علیه زنان" افغان ادامه میدهد.
این در حالی است که قبل بر این، به شمول مقامات طالبان برخی مقامات خارجی گفته بودند که طالبان گروه ۲۰ سال قبل نیست و تغییر کرده است.
سازمان تقویت و رفاه زنان و کودکان افغانستان گفته است که بر اساس گزارشها و شهادت منابع مختلف، زنان افغانستان با چالشهای متعدد همچون نقض حقوق بشری در حاکمیت طالبان مواجه اند.
طالبان از اگست ۲۰۲۱ به این طرف که دوباره در افغانستان به قدرت رسیدند، در بیش از دو سال گذشته، محدودیتهای فزاینده را بر زنان و دختران افغانستان وضع کرده اند.
آنان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی و کار آنان در ادارههای دولتی را به جز از سکتورهای معدود، منع کردند.
علاوه بر این، منع کار زنان در موسسات غیرحکومتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، منع رفتن زنان به حمامهای عمومی، پارکهای تفریحی و ورزشگاهها و بستن آرایشگاههای زنانه بخشی از این محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان اند.
سازمان تقویت و رفاه زنان و کودکان علاوه بر این چالشها، به خشونتها علیه زنان، ازدواجهای اجباری و سواستفاده جنسی نیز در حاکمیت طالبان اشاره کرده است.
این سازمان گفته است: "رفتار طالبان با زنان در دوران حکومت قبلی شان و اقدامات مستمر آنها در سالهای اخیر حاکی از بی توجهی مداوم به حقوق زنان است. حذف زنان از فرآیندهای تصمیمگیری و تحمیل تفسیرهای سختگیرانه از قوانین اسلامی، نگرانیها را در مورد تعهد آنها به برابری جنسیتی تقویت میکند".
این سازمان با اشاره به پیچیدگی وضعیت افغانستان و دخیلبودن بازیگران متعدد در مساله این کشور، طالبان را در قبال اکثر جنایات علیه زنان طالبان مسوول خوانده است.
اعلامیه گفته است که بررسی جنایات علیه زنان افغانستان به رویکردی همهجانبه نیاز دارد که بر اساس آن نه تنها اقدامات طالبان محکوم شود، بلکه سازمانهای مدافع حقوق زنان افغانستان را نیز تحت حمایت قرار دهد.
این سازمان تاکید کرده است: "جامعه بینالمللی باید به نظارت دقیق اوضاع ادامه دهد، طالبان را در قبال اقدامات شان مسوول بداند و از تلاشها برای حمایت و ارتقای حقوق زنان افغان حمایت کند".
این نهاد مدافع حقوق زنان در حالی این خواست را مطرح کرده است که به تازگی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ماموریت ریچارد بنیت را به عنوان گزارشگر ویژه این سازمان در امور حقوق بشر در افغانستان برای یک سال دیگر تمدید کرد.
هیدر بار، مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر روز چهارشنبه ۱۱ اکتوبر (۱۹ میزان) در شبکه ایکس نگاشته است که شورای حقوق بشر از گزارشگر ویژه خواسته است تا گزارشی را در مورد "پدیده سیستم نهادینه شدهٔ تبعیض، جداسازی، بیحرمتی به کرامت انسانی و طرد زنان و دختران" الی ماه جون سال آینده ترتیب کند.
همچنان در قطعنامه شورای حقوق بشر از ریچارد بنیت خواسته شده که براساس گزارش ارایه شدهاش به شورای حقوق بشر در ۵۴مین نشست آن و در هماهنگی با سایر افراد و نهادهای مرتبط از جمله گروه کاری ملل متحد در امور تبعیض علیه زنان و دختران گزارشی را در مورد کرامت انسانی و محرومیت زنان و دختران افغان تهیه و به شورای حقوق بشر ملل متحد ارایه کند.