وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان از بازگشت حدود یک میلیون مهاجر افغان از کشورهای خارجی در نه ماه گذشته به افغانستان خبر داده و گفته است که بیشتر این مهاجران از ایران و پاکستان به کشور شان برگشته اند.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان به تلویزیون ملی، تحت کنترول این گروه گفته است که از این میان، حدود ۹۰۰هزار مهاجر از ایران به افغانستان بازگشته اند.
حقانی اضافه کرد که در این مدت، برخی از خانوادههای افغان به گونۀ داوطلب و بسیاری از مهاجران دیگر به گونۀ اجباری از ایران اخراج و به افغانستان بازگرداننده شدهاند.
افغانستان از معدود کشورهای جهان است که در حدود هشت میلیون شهروندش در کشورهای خارجی به خصوص ایران و پاکستان زندگی میکنند. همچنان حدود شش میلیون نفر به دلیل جنگها و حوادث طبیعی از مناطق اصلی شان آواره شده و در حال حاضر، در مناطق دیگر در داخل این کشور زندگی میکنند.
این مقام طالبان گفت: "حدود یک میلیون افغان در نه ماه گذشته؛ یعنی از ماه حمل تا ختم ماه قوس به افغانستان برگشته اند. در این مدت، ۹۳هزار نفر از پاکستان، ۱۷هزار از ترکیه و متباقی آن از کشور ایران به گونۀ اجباری و یا داوطلب دوباره برگشته اند."
سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان مدعی شد که از این میان، تنها برای ۴۷هزار و ۷۰۰ تن از این برگشتکنندگان به افغانستان، زمینه کار فراهم شده است.
این در حالی است که پیش از این، کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) گفته بود که پس از اعلام مقامهای ایرانی برای اخراج بیش از دو میلیون مهاجر افغان در ماههای اخیر، روند اخراج اجباری شهروندان افغانستان از آن کشور بیشتر شده است.
کارولین گلوک، رییس کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای افغانستان در یک پیام ویدیویی که به تاریخ ۲۰ دسمبر (۳۰ قوس) منتشر شد، گفت که هر هفته، دهها هزار شهروند افغانستان از ایران وارد کشور شان میشوند.
او افزود: "من در منطقۀ مرز میان افغانستان و ایران قرار دارم. سال گذشته صدها هزار نفر به افغانستان بازگرداننده شدند، اکثر برگشتکنندگان به گونۀ جبری و برخلاف مشوره کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان اخراج شدند. مقامات ایرانی در تهران گفته اند که آنها قصد دارند تا ماه مارچ ۲۰۲۵، دو میلیون شهروند خارجی، بدون اسناد قانونی را از آن کشور اخراج کنند."
بر اساس معلومات ملل متحد، روند اخراج اجباری شهروندان افغانستان از ماه سپتمبر به اینسو، به گونۀ بیسابقه افزایش یافته است و هر روز هزاران نفر توسط پولیس آن کشور بازداشت و جبراً به کشور شان بازگرداننده میشوند.
رییس دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان از روند اخراج اجباری شهروندان افغانستان توسط حکومت ایران ابراز نگرانی کرده و گفته بود که بازگشت مهاجران افغان به کشور شان باید، "داوطلبانه، مصوون و با عزت" باشد.
سازمان بینالمللی مهاجرت چندی پیش اعلام کرد که از آغاز امسال تا کنون، ۱.۲ میلیون مهاجر افغان را که اسناد قانونی اقامت نداشتند در چهار بندر مرزی ایران، پاکستان و همچنان میدان هوایی کابل ثبت کرده است.
به گفتۀ سازمان بینالمللی مهاجرت، بیش از یک میلیون مهاجر فاقد مدرک اقامت که در این مدت به افغانستان دوباره برگشته اند، ۶۶ درصد آنان از ایران اخراج شدهاند.
پیش از این سازمان بینالمللی مهاجرت گفته بود که پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، شهروندان این کشور با مشکلات زیادی به شمول بیثباتی سیاسی و اقتصادی مواجه شده و همچنان زنان و دختران در این کشور با موجی از محدودیتها روبرو شدند.