مقامهای ایرانی روز دوشنبه ۱۶ دسمبر (۲۶ قوس) در نشستی در مورد ریشهیابی مشکلات مهاجران افغان مقیم ایران از حضور نخبگان علمی و فرهنگی افغان در آن کشور، به ویژه دههاهزار دانشجوی افغان در دانشگاههای ایران خبر دادند.
ماندانا تیشهیار، معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی و پژوهشگر حوزۀ مهاجرت، در این نشست گفت که ایران در حال حاضر میزبان "بیشترین شمار دانشجویان و استادان" افغان و "طبقۀ نخبۀ افغانستان" است.
او به استناد آمار سال ۱۴۰۲ وزارت علوم ایران گفت که بیش از ۶۰هزار دانشجوی افغان در دانشگاههای ایران سرگرم تحصیل اند که به گفتۀ وی "در دنیا نظیر ندارد".
تیشهیار گفت: "طبقه نخبه افغانستانی همچنان در ایران حضور دارند و به نوعی میشود بیان کرد که امروز شمار دانشجویان افغانستانی تهران بیشتر از کابل است و تهران پایتخت علمی افغانستان به شمار میرود چون در کنار دانشجویان شمار بسیاری از استادان دانشگاههای افغانستان هم در تهران هستند."
این پژوهشگر ایرانی بر بنیاد آمار حکومت ایران همچنین گفت که بزرگترین گروه سرمایهگذار خارجی در ایران تاجران و سرمایهگذاران افغان اند.
معاون پژوهشی دانشگاه طباطبایی مهاجران افغان را یک واقعیت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ایران خواند و گفت که شماری از رسانههای ایرانی "افغانهراسی" میکنند.
اخراج مهاجران افغان
عباس علیپور، مدیر عمومی تقسیمات کشوری وزارت داخلۀ ایران، در این نشست گفت که در یک سال بیش از یک و نیم میلیون مهاجر افغان فاقد مدرک اقامت از آن کشور به افغانستان اخراج شده اند.
علیپور افزود: "ما در طول یک سال بیش از یک و نیم میلیون اتباع غیر مجاز را از داخل شهرها و روستاها اخراج کردیم و شروع کردیم به فعالیتهای بیومتریک و فنی. یعنی از افراد اثر انگشت میگرفتیم و بیومتریک میکردیم که این افراد نتوانند تغییر کنند."
این مقام ایرانی مشخص نکرد که این محدودۀ یک سال کدام ماهها را احتوا میکند، اما در بیش از یک سال گذشته، ایران و پاکستان روند اخراج افغانهای فاقد مدرک اقامت در این دو کشور را تسریع بخشیده اند.
نمایندۀ ایران در سازمان ملل متحد، هفتۀ گذشته در نشست شورای امنیت این سازمان در مورد افغانستان، گفت که هم اکنون ایران میزبان بیش از شش میلیون شهروند افغانستان است. با اینحال علیپور در نشست روز دوشنبه با اشاره به مهاجران افغان فاقد مدرک گفت: "ما نمیتوانیم از غیر مجازها آمار بگیریم."
علیپور تاکید کرد که ایران ضمن کنترول و تنظیم سیاستهای قونسلی خود در افغانستان، مرزهای باز خود را با این کشور همسایه کنترول کند. او گفت: "ما مرزهای جنوب کشورمان را نه تنها باید با سیمان و آهن و گچ کنترول کنیم، بلکه باید با سامانههای اپتیکی که بتواند کنترول دقیقی بر روی مرز داشته باشد، هم این مهم را انجام دهیم."
اسکندر مومنی، وزیر داخلۀ ایران، حدود دو هفته پیش گفت که برای جلوگیری از ورود غیرقانونی اتباع خارجی به ایران، اقدامات زیادی انجام شده که به گفتۀ وی "انسداد فزیکی مرزها و دیوارکشی" بخشی از این اقدامات است.
گروه