شرکت برق افغانستان تحت ادارۀ طالبان از بانک جهانی خواسته است که برای از سرگیری تطبیق پروژه کاسا-۱۰۰۰اقدامات سریع را روی دست گیرد.
حکمتالله میوندی، سخنگوی این شرکت امروز شنبه اول جون (۱۲ جوزا) با نشر پیامی تصویری در ایکس گفت که شرکت برق افغانستان برای تطبیق پروژههای بزرگ چون کاسا-۱۰۰۰تلاشهای جدی را انجام داده است.
میوندی افزود که این شرکت با بانک جهانی مذاکرات متعددی را انجام داده تا کار پروژه کاسا-۱۰۰۰که پس از اگست ۲۰۲۱ در افغانستان متوقف شده، از سرگرفته شود. به گفتۀ وی، بانک جهانی در این زمینه موافقه کرده است.
سخنگوی شرکت برق افغانستان گفت: "ما به آنها تعهد سپردیم که برای تطبیق این پروژه در خاک افغانستان کاملاً همکاریم...خواست ما از بانک جهانی این است تا برای آغاز [دوبارۀ] این پروژه به هر اندازه که گامهای سریع برداشته میتواند، بردارد تا این پروژه در مدت زمان کوتاه به بهره برداری سپرده شود".
به گفتۀ میوندی، افغانستان از رهگذر حق ترانزیت برق از کشورهای آسیای میانه به پاکستان، میتواند سالانه هفت میلیون دالر به دست بیاورد.
او تایید کرد که از شرکتهای که در تطبیق این پروژه همکار بودند، نیز دعوت شده است که در پرتو تعهدات بانک جهانی دوباره کارهای مقدماتی این پروژه را دوباره آغاز کنند.
قرارداد لین انتقال برق کاسا-۱۰۰۰ با ارزش بیش از ۲۳۵ میلیون دالر میان شرکت برق افغانستان و شرکتهای هندی KPTL و KEC امضا شده است.
در این حال، رسانۀ آسیای میانه تایمز (The Times of Central Asia) گزارش داده که وزارت انرژی قیرغیزستان پروژهای را برای توسعه برنامه ملی انرژی این کشور تا سال ۲۰۳۵ ارایه کرده است.
صادرات برق از قیرغیزستان و تاجیکستان به پاکستان در سال آینده میلادی (۲۰۲۵) بخشی از این پروژه است.
بر اساس این گزارش، طرف قرغیزستان پیشبینی میکند که حدود ۱.۲۵ میلیارد کیلووات ساعت برق تابستانی در سال ۲۰۲۵ به جنوب آسیا صادر شود، اما این رقم در ۲۰۲۶ و ۲۰۲۷ به ترتیب به ۱.۷ و ۱.۷۵ میلیارد کیلووات افزایش خواهد یافت.
بانک جهانی به تاریخ ۱۵ فبروری (۲۶ دلو) آغاز دوبارهٔ فعالیتهای پروژهٔ انرژی پاک ۱.۲ میلیارد دالری کاسا-۱۰۰۰ را در افغانستان تصویب کرد که در آن، تاجیکستان، قرغیزستان و پاکستان نیز شامل اند.
بانک جهانی در آن زمان گفته بود که کار ساخت و ساز در سه کشور اشتراککنندهٔ دیگر نزدیک به تکمیل شدن است و این کشورها خواستار آغاز مجدد فعالیتهای کاسا-۱۰۰۰ در افغانستان شدند تا از خطر مبدل شدن آن به یک دارایی متروک جلوگیری شود.
انجمن توسعهٔ بینالمللی بانک جهانی این پروژه را تمویل میکند، اما بانک جهانی گفته است که کارهای آن به گونهٔ انجام خواهد شد که نظام حکومت طالبان در آن دخیل نخواهد بود.
رهبران وقت افغانستان، قرغیزستان، تاجیکستان و پاکستان در ماه ثور ۱۳۹۵ خورشیدی، پروژۀ انتقال برق کاسا-۱۰۰۰ را در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان افتتاح کردند.
این پروژه از قرغیزستان تا پاکستان ۱۲۲۷ کیلومتر طول دارد که ۴۴۷ کیلومتر در آسیای میانه است و متباقی آن از شش ولایت و ۲۳ ولسوالی افغانستان عبور میکند. از طریق این پروژه، حدود ۱۳۰۰ میگاوات برق تاجیکستان و قرغیزستان به جنوب آسیا انتقال مییابد.
شرکت برق افغانستان گفته است که تاسیسات پروژۀ کاسا- ۱۰۰۰از بندر شیرخان کندز الی تورخم ننگرهار به طول ۵۸۰ کیلومتر در افغانستان تکمیل میشود.
قرار است که پس از بهره برداری این پروژه، افغانستان سالانه در کنار حق ترانزیت، ۳۰۰ میگاوات برق نیز به دست بیاورد.