مک‌کال: طالبان باید جنگ شان را علیه آزادی اطلاعات پایان بخشند

دستور توقف نشرات رادیو – تلویزیون افغانستان انترنشنل از سوی کمیسیون تخلفات رسانه‌ای وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان، واکنش‌هایی را به دنبال داشته است.

مایکل مک‌کال، رییس کمیته روابط خارجی کانگرس ایالات متحده، در واکنش به تصمیم حکومت طالبان مبنی بر ممنوعیت نشرات تلویزیون افغانستان انترنشنل، بر ختم چنین اقدامات این گروه تاکید کرده است.

رییس کمیته روابط خارجی کانگرس ایالات متحده ناوقت پنجشنبه نهم می (۲۰ ثور) با نشر پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "طالبان باید به جنگ خود بر سر آزادی اطلاعات پایان دهند. مردم افغانستان شایسته بهتر از این رژیم تروریستی هستند".

کمیته حفاظت از خبرنگاران (CPI) در نیویارک و مرکز خبرنگاران افغانستان نیز در اعلامیه‌های جداگانه تصمیم کمیسیون ارزیابی تخلفات رسانه‌ای به رهبری وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان را محکوم کرده اند.

بیلی یه، سازمان‌دهنده بخش آسیایی کمیته حفاظت از خبر‌نگاران، در اعلامیه‌ای گفته است: "طالبان باید فوراً محدودیت‌های اعمال‌شده بر تلویزیون افغانستان انترنشنل را لغو کنند و به خبرنگاران و شهروندان افغان اجازه دهند تا بدون ترس به برنامه‌های خبری و تحلیلی این شبکه دسترسی داشته باشند".

این کمیته گفته است که برای وضاحت در این خصوص به ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، پیام داده است، اما او پاسخی نداده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان نیز در اعلامیه‌ای تصمیم کمیسیون ارزیابی تخلفات رسانه‌ای به ریاست وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان را خلاف قوانین خوانده و از حکومت طالبان خواسته است تا این تصمیم را لغو کند.

نهادی از خبرنگاران افغان موسوم به "خانه آزادی افغانستان" نیز این اقدام حکومت طالبان را محکوم کرده و خواهان لغو این فیصله شده است.

کمیسیون ارزیابی تخلفات رسانه‌ای وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان، روز چهارشنبه هشتم می (۱۹ ثور) با نشر اعلامیه‌ای از تمام تحلیلگران، کارشناسان و خبرنگاران خواست تا از اشتراک در بحث‌ و گفتگوها و هرگونه همکاری با این رسانه خودداری کنند.

در اعلامیه آمده است که رسانهٔ افغانستان انترنشنل بارها مسایل مسلکی، حقوقی و اخلاقی را نقض کرده و در اعلامیه، این رسانه را به "شخصیت‌کشی، تجاوز به حریم خصوصی، تحریف اطلاعات و دامن زدن به تعصبات قومی، زبانی و منطقه‌ای" متهم کرده ‌است.

کمیسیون ارزیابی تخلفات رسانه‌ای وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در اعلامیه‌اش همچنان گفته که این شبکه خبری با محتوایی که تولید می‌کند "دسته به تبر" به‌گفته آن‌ها، به شورشیان و دشمنان نظام‌شان می‌دهد.

اما هارون نجفی‌زاده، رییس اجراییوی تلویزیون افغانستان انترنشنل، با رد این ادعاها و اتهامات در پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفته است که حکومت طالبان با این کار مردم را از دسترسی به خبر و تحلیل محروم می‌کند.

نجفی‌زاده با تاکید بر این‌که این اقدام تاثیری بر فعالیت‌های شان نخواهد داشت، افزوده که طالبان با این کار می‌خواهند بر رسانه‌های آزاد و دیگر رسانه‌ها فشار وارد کنند تا از معیارات، به‌ گفته او، حرفه‌ای چشم‌پوشی کنند.

طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، در حدود سه سال گذشته ده‌ها رسانهٔ دیگر را از فعالیت بازداشته و یا آنها فعالیت‌هایشان را متوقف کرده اند.

حکومت طالبان در ماه دسمبر ۲۰۲۲ نشرات چندین رسانه خارجی به شمول رادیو آزادی و صدای امریکا را در افغانستان ممنوع کرد و در اوایل سال ۲۰۲۳ وبسایت‌های این رسانه‌ها را نیز بست.

همچنان طالبان در ۱۶ اپریل فعالیت دو شبکه تلویزیونی خصوصی نور و بریا را متوقف کردند.