ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان گفته است که همۀ حقوق شرعی زنان به شمول تحصیلات برای شان داده میشود و نباید در این زمینه عجله کرد.
ندیم به تازگی در گفتگوی ویژه با تلویزیون ملی افغانستان تحت ادارۀ طالبان گفته است که کشورهای غربی از مساله تعلیق حق تحصیل زنان سواستفاده میکنند.
او گفته است که زیر نام "تعلیم زنان" کشورهای جهان برای شان "بهانهای خوب" پیدا کرده اند، در حالی که در خصوص امنیت، اقتصاد و نه در مورد عدالت با مردم چیزی گفته میتوانند، چون به گفتۀ ندیم "هر چیز برابر است".
او گفت: "فقط یک بهانه برای شان پیدا کرده اند که تعلیم زنان است، مساله تعلیم زنان در اینجا مطرح نیست، خواستی که جامعه جهانی دارد، ما نمیتوانیم آن را برآورده کنیم این مقابله از دیر وقت جریان دارد".
ندیم ادعا کرد که جهان میخواهد زیرنام "تمدن و پیشرفت افغانستان" آن طوری که زنان از لحاظ ظاهری و پوشیدن لباس در سایر کشورهای غربی تردد دارند، زنان افغانستان نیز چنین باشند.
او گفت: "فرهنگ، عنعنات، مذهب و دین افغانستان که دین تمام مسلمانان است، این را ایجاب نمیکند و خدای ناخواسته اگر این اقدام را کنیم، فرمایشات خارجیان را در میان آورده ایم. مسلمانان افغانستان آن را نمیپذیرند".
ندیم همچنان گفت که هر حق یک خواهر مسلمان که "حق مالی است، حق علمی است، حق عزت است، این مسوولیت و مکلفیت است که بدهیم، آنچه خداوند در دین میگوید، خواه مخواه آن را میدهیم" اما نباید عجله کرد که چرا زود این کار انجام نمیشود.
این درحالی است که ندا محمد ندیم در هفته آخر دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل زنان و دختران را در دانشگاههای افغانستان با صدور مکتوبی تعلیق کرد.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان در مصاحبهای با تلویزیون ملی در ماه جدی سال گذشته خورشیدی "بی حجابی" را یکی از دلایل ممنوعیت تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها بیان کرده بود.
به گفتۀ او "بیحجابی، سفر بدون شرع محرم، منکرات، فعالیت خوابگاههای دختران و صنوف مختلط دختر و پسر" از دلایل تعلیق تحصیلی دختران و بانوان در دانشگاهها است.
ندیم به دلیل محرومکردن زنان و دختران افغان از حق تحصیل در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار گرفت.
این در حالی است که مقامات وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در یک کنفرانس مطبوعاتی به تاریخ ۲۱ اگست (۳۰ اسد) گفتند که کار روی از سرگیری تحصیل زنان و دختران در دانشگاهها جریان دارد.
طالبان در اگست ۲۰۲۱ پس از دست یافتن دوباره به قدرت در افغانستان، محدودیتهای فزاینده را بر مردم به ویژه زنان این کشور اعمال کرده اند.
منع آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل زنان و دختران در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی، کار در ادارات دولتی به جز چند سکتور معدود، کار در موسسات غیردولتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، رفتن به حمام، پارکهای تفریحی به شمول بند امیر، ورزشگاهها و بستن آرایشگاهها بخشی از محدودیتهایی اند که طالبان بر زنان و دختران اعمال کرده اند.
جامعه جهانی بارها از حکومت طالبان خواسته است تا آموزش دختران و زنان را از سر گیرد، اما حکومت طالبان تاکنون به خواستهای جامعه جهانی پاسخ مثبت نداده است.