لینک های دسترسی

Breaking News

هیدر بار: باید میکانیزم پاسخگو برای نقض حقوق بشر در افغانستان ایجاد شود


آرشیف
آرشیف

مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر خواستار ایجاد یک میکانیزم جدید پاسخگویی برای نقض حقوق بشر در افغانستان، از سوی شورای حقوق بشر ملل متحد ایجاد شود.

هیدر بار در مقاله‌ای زیر نام "آنچه جهان باید برای زنان افغان انجام دهد" روز دوشنبه ۱۱ سپتمبر (۲۰ سنبله) نگاشته است که شورای حقوق بشر ملل متحد باید ماموریت گزارشگر ویژه در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان را تجدید کند و منابع تیمی را افزایش دهد.

او تاکید کرده است که این شورا باید نظارت مستمر و پاسخ معنادار به بحران حقوق زنان، از جمله اجرای همه توصیه‌های گزارش مشترک گزارشگر ویژه و گروه کاری سازمان ملل متحد در مورد تبعیض علیه زنان و دختران را که در ماه جون به این شورا ارایه شد، الزامی کند.

شورای حقوق بشر ملل متحد روز دوشنبه اجلاس خود را آغاز کرد و قرار است تا ۱۳ اکتوبر این اجلاس ادامه یابد.

هیدر بار تاکید کرده است: "در این نشست، اعضای آن باید - در نهایت - یک میکانیزم پاسخگویی جدید برای افغانستان، با ظرفیت و ماموریت برای جمع‌آوری و حفظ شواهد مربوط به تمام جنایات بین‌المللی از جمله تمرکز قوی بر جنایات علیه زنان و دختران در افغانستان که (طالبان) مرتکب شده اند، ایجاد کنند".

تمدید ماموریت گزارشگر ویژه و یوناما

به گفتۀ مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر، ارزیابی شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۱۷ نومبر قرار است "توصیه‌های آینده‌نگر برای رویکردی یکپارچه و منسجم" از سوی جامعه بین‌المللی در قبال "چالش‌های کنونی که افغانستان با آن مواجه است" ارایه کند.

او تاکید کرده که دولت‌ها باید این توصیه‌ها را از دریچه این که چه کمکی برای کسانی که حقوق بشری شان از سوی طالبان نقض می‌شوند، به ویژه زنان و دختران، ارزیابی کنند.

هیدر بار گفته است: "کشورها همچنین باید به دنبال تمدید ماموریت هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در ماه مارچ ۲۰۲۴ باشند و ماموریت آن برای نظارت بر وضعیت حقوق بشر و کارکنان برای انجام این کار کاملاً دست نخورده باقی بماند".

تحقیقات در مورد جنایات در افغانستان

همچنان هیدر بار در مقاله‌اش از فیصلۀ محکمۀ بین‌المللی جرایم در اکتوبر ۲۰۲۲ مبنی بر از سرگیری تحقیقات سارنوالی این محکمه در مورد جنایات ارتکابی در افغانستان اشاره کرده و گفته است که کشورهای عضو باید اطمینان حاصل کنند که محکمه منابع و همکاری لازم را برای انجام وظایف خود در تمام پرونده‌ها از جمله افغانستان دارد.

او گفته است: "سارنوالان دیوان جزایی بین‌المللی باید تحقیقات خود را به همه طرف‌های درگیر در افغانستان، از جمله نیروهای امریکایی، گسترش دهد".

مسوول زنان در دیدبان حقوق بشر در ادامه نگاشته است: "دولت‌ها می‌توانند به محکمۀ بین‌المللی عدالت علیه دولت دیگری به دلیل تفسیر یا تطبیق کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان - کنوانسیونی که افغانستان آن را امضا کرده و طالبان آشکارا آن را نقض می‌کنند، شکایت کنند".

به گفتۀ هیدر بار، از اکتوبر ۲۰۲۲ وکلای این محکمه با دولت‌های مختلف تماس گرفته اند تا در مورد وضعیت افغانستان پرونده‌ای را مطرح کنند، اما هنوز هیچ دولتی حاضر به اقدام در این زمینه نشده است. او خواستار تغییر این موضع و رویکرد دولت‌ها در قبال پرونده افغانستان شده است.

معاهده‌ای دربارۀ جنایات بشری

همچنان در بخش دیگر این مقاله آمده است که سازمان ملل متحد در حال آماده سازی معاهده‌ای درباره جنایات علیه بشریت است.

به گفته نویسنده،‌ بسیاری از مدافعان خواستار تقویت حمایت از زنان و دختران از جمله در شرایطی مانند افغانستان استند و "این معاهده که حمایت‌های بین‌المللی از جمله حقوق زنان را برای جنایات علیه بشریت تقویت می‌کند" باید از حمایت دولت‌ها برخوردار شود.

در ادامه هیدر بار گفته است که زنان افغان هر بار برای حضور در جلساتی که در مورد آینده آنها تصمیم گرفته می‌شود، می‌جنگند، اما معمولاً می بازند.

او تاکید کرده است که دپلومات‌ها و سازمان ملل متحد باید به قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت ملل متحد توجه کنند که خواستار "مشارکت برابر و مشارکت کامل زنان در تمام تلاش‌ها برای حفظ و ارتقای صلح و امنیت" است.

تداوم کمک‌ها

مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر با تاکید بر اینکه افغانستان همچنان درگیر یک بحران انسانی ویرانگر است، گفته است که سواستفاده‌های طالبان به این بحران دامن می‌زند، اما کاهش شدید کمک‌ها – که هنوز هم رو به کاهش است - باعث آن شده است.

او خطاب به نهادهای امدادرسان نگاشته است: "اهداکنندگان باید کمک‌های بشردوستانه را به ویژه از طریق سازمان‌های غیر دولتی افزایش دهند. آنها باید سازمان‌های کمکی افغان تحت رهبری زنان، سازمان‌های افغانی که برای حمایت از حقوق بشر کار می‌کنند و برنامه‌هایی که فرصت‌های تحصیلی و شغلی از راه دور را برای دختران و زنان افغان به ارمغان می‌آورد، تمویل کنند".

هیدر بار از جامعه جهانی خواست که برای دفاع از حقوق زنان بیشتر تلاش کند و "هیچ بهانه‌ای برای گوش ندادن به دعوت آنها" وجود ندارد.

انتفاد از سکوت جهان

بار معتقد است که حملات مستمر طالبان به حقوق زنان افغانستان نه تنها برای این کشور بلکه برای همۀ جهان مشکل است.

هیدر بار معتقد است که طالبان با وجود وعده‌های که داده بودند، هیچ تغییری نکرده اند و این گروه در زمان‌بندی "استعداد دارند" زمانی تصامیم شان را علیه زنان می‌گیرند که دپلومات‌های جهان در تعطیلات تابستانی به سر می‌برند.

او انتقاد کرده است که دپلومات‌های جهان و سازمان ملل متحد در پاسخ به سواستفاده‌های زن‌ستیزانۀ طالبان فقط نگرانی عمیق کرده اند و همواره بر تعامل با طالبان تمرکز می‌کنند، در حالی که هیچ سود آشکاری برای حقوق بشر این تعامل به بار نمی‌آورد.

او نگاشته است: "در دنیایی که رهبران غالباً مرد استند، تقریباً هیچ سیاستمداری حاضر نیست سرمایه سیاسی واقعی را برای حمایت از زنان و دختران خرج کند".

طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ میلادی آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیلات عالی، کار زنان در ادارات دولتی – به جز تعداد اندک ادارات – نهادهای غیردولتی داخلی و خارجی به شمول ملل متحد را ممنوع کرده اند.

همچنان این گروه زنان را از رفتن به پارک‌ها، ورزشگاه‌ها، حمام‌های عمومی، تفریح‌گاه‌ها و آرایشگاه‌ها منع کرده است.

گروه

XS
SM
MD
LG