تامس وست، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور افغانستان، روز سهشنبه ۳۱ جنوری (۱۱ دلو) گفت که زنان و دختران در افغانستان با مشکلات ''جدی ذهنی و روانی'' دست و پنجه نرم میکنند.
آقای وست که به پاکستان سفر کرده در یک رشته تویتها با اشاره به وضعیت زنان و دختران در زیر حکمرانی طالبان گفته است که "زنان و دختران در خانهها محبوس استند و بدون اینکه آزادانه بتوانند تحرک داشته باشند و یا آموزش بیبینند، فشار شدید ذهنی و روانی را تجربه میکنند."
این مقام ارشد امریکا در یک تویت جداگانه گفته است که با شماری از ''زنان شجاع افغان'' در پاکستان ملاقات کرد و به خواستهای آنان گوش داده است. وست در ادامهٔ این تویت نوشته است که زنان افغان که سرپرستی خانوادهها را بر عهده دارند، از وضع محدودیتها رنج میبرند و از جامعهٔ بین المللی خواسته است تا نیازهای زنان افغانها را در اولویت خود قرار بدهد.
اظهارات این مقام امریکایی در حالی بیان شده است که طالبان در ماههای اخیر محدودیتهای بیشتری را بر کار و آموزش زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند.
طالبان پس از آنکه در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر در افغانستان مسلط شدند،، به طور روز افزون محدودیتهای سختگیرانه را بر زنان و دختران در سراسر افغانستان وضع کرده و آنان را نه تنها از کار در دفاتر دولتی و سازمانهای غیرحکومتی، بلکه از رفتن به مکتب و پوهنتون نیز منع کرده اند.
در تازهترین اقدام، وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به پوهنتونهای خصوصی دستور داد که تا "امر ثانی" به دختران اجازه ندهند در آزمون کانکور این پوهنتونها اشتراک کنند. این دستور در حالی صادر شده که قرار است پوهنتونهای خصوصی در افغانستان ماه فبروری امتحان کانکور را برگزار کنند.
وزارت تحصیلات عالی طالبان با نشر نامهای خطاب به پوهنتونهای خصوصی همچنین هشدار داده که اگر از این دستور پیروی نشود، "اقدام قانونی" صورت خواهد گرفت.
طالبان فقط دختران را تا صنف ششم اجازه رفتن به مکتب میدهند. علاوه بر آن، زنان از رفتن به پارکهای تفریحی، حمام عمومی و کلپهای ورزشی، نیز منع شده اند.
نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور افغانستان در یک تویت جداگانه گفته است که باید راه واحدی را برای بهبود شرایط زنان و دختران پیدا کرد تا آنان در قسمت فراهم آوری کمکهای حیاتی و حقوق اساسی شان حمایت شوند.
عملکرد سختگیرانهٔ طالبان نسبت به زنان و دختران نه تنها موجب انتقادهای گستردهٔ بینالمللی شده است، بلکه دهها سازمان غیرحکومتی فعالیتهای شان را در افغانستان متوقف کردند.
با آنهم به تازگی سه سازمان بینالمللی - موسسۀ پاملرنه، کمیتهٔ بینالمللی نجات و سازمان حفاظت از کودکان - پس از آن بخشی از فعالیت خود را از سر گرفتند که تضمینهایی را از سوی مقامات طالبان مبنی فعالیت کارمندان صحی زن، دریافت کرده اند.