تسلط طالبان و آیندهٔ مکدر؛ هزاران افغان به ایران فرار کردند

شماری از مهاجران و پناهندگان افغان از طریق زرنج، مرکزی ولایت نیمروز، وارد قلمرو ایران می شوند

یک منسوب پولیس حکومت پیشین افغانستان می گوید که در حکومت طالبان وظیفه اش را از دست داد و یکی از هزاران مهاجری است که به ایران فرار می کند.

پس از تسلط طالبان بر افغانستان، هزاران شهروند این کشور در هفته‌های اخیر وظایف‌شان را از دست دادند و به ایران فرار کرده اند و بسیاری آنان منسوبین امنیتی حکومت پیشین استند.

عبدالاحد ۲۲ ساله که قبلاً در صفوف نیروهای پولیس ملی وظیفه داشت، یکی از هزاران شهروند افغان است که قصد دارد به ایران برود. او به صدای امریکا گفت که "هیچ امید برای آیندهٔ افغانستان" ندارد.

او گفت: "وظیفه‌ام را از دست دادم و مجبور به ترک [افغانستان] می شوم تا برای خانواده‌ام نان فراهم کنم."

عبدالاحد که برای چهار سال پیهم منحیث پولیس در ولایت فراه ایفای وظیفه می کرد، نمی داند در ایران چه کاری انجام خواهد داد، اما گفت که " دست کم قادر به دریافت کاری در آنجا خواهم شد؛ مقداری پول به دست خواهم آورد و پول را برای خانواده‌ام خواهم فرستاد."

اما او یگانه فردی نیست که به دلیل بیکاری ترک دیار می‌کند. منابع متعدد و شاهدان در زرنج، مرکز ولایت نیمروز، به صدای امریکا تایید کردند که پس از تسلط طالبان، هزاران افغان به دلایل متعدد از جمله مشکلات اقتصادی و آزار و اذیت سیاسی در زیر سلطهٔ طالبان،‌ از طریق سرحد ایران، از کشورش‌شان فرار کرده اند.

شماری از مردان مهاجر افغان در زرنج، مرکز ولایت نیمروز، منتظر عبور به قلمرو ایران اند

یک مقام سازمان بین المللی مهاجرت در ماه جولای سال روان میلادی به رادیو آزادی گفت که تا ۱.۵ میلیون افغان ممکن در سال ۲۰۲۱ میلادی از افغانستان فرار کنند. به گفتهٔ این مقام،‌ محافظت و مصوونیت از دلایل عمدهٔ فرار مردم از افغانستان است.

برنامهٔ جهانی غذا (WFP) هفتهٔ گذشته گفت که ۹۵ در صد خانواده‌ها در افغانستان غذای کافی برای خوردن ندارند.

این سازمان با نشر خبرنامه‌ای گفته است که به سه دلیل عمده؛ افزایش بیکاری، کاهش ارزش واحد پولی افغانستان و افزایش قیمت کالا ها، فقط ۱۰ در صد خانواده‌ها توانایی خرید مواد کافی خوراکی را دارند-آنهم خانواده هایی که رییس خانواده یا دارای تحصیلات متوسطه است و یا پوهنتون.

ترس از انتقامجویی

عبدالاحد می گوید که بسیاری از همکاران پیشین‌اش که در قوای امنیتی افغانستان ایفای وظیفه می کردند، از قبل کشورش‌شان را به قصد ایران ترک کرده اند. او افزود :‌"شماری از آنان به دلیل مشکلات اقتصادی و تعدادی از آن‌ها از ترس انتقامجویی طالبان [به ایران] فرار کردند."

طالبان که به تاریخ ۱۵ اگست بر کابل مسلط شدند،‌ برای مقام‌های حکومت قبلی افغانستان "عفو عمومی" اعلام کردند، اما بسیاری افرادیکه برای حکومت قبلی کار می کردند، هنوز هم در ترس به سر می برند.

دیدبان حقوق بشر با نشر گزارشی، گروه طالبان را متهم به کشتار‌ فراقضایی مقام‌های پیشین و پرسونل امنیتی کرده است.

زنان افغان در عقب یک موتر در ولایت سیستان و بلوچستان ایران که همرز با افغانستان است

قبول خطرات

محمد آغا، فردی که مهاجران و پناهجویان را به مناطق سرحدی پاکستان انتقال می دهد، می گوید که مسیر سفر از طریق پاکستان مسدود شده است و مردم ناگزیر اند از حصار‌های سرحدی عبور کنند که مورد نظارت قوی قوای امنیتی ایران قرار دارند.

محمد آغا گفت که شماری از مردم هنگام عبور از حصار‌های مرزی هدف گلوله باری قرار می‌گیرند و حتا تعداد از آنان پس از عبور از مرز، دستگیر می‌شوند و دو باره جبراً از ایران اخراج می شوند. او علاوه کرد: " شخصا دیده‌ام که افراد هدف گلوله باری قرار گرفته اند و اجساد مردگان به افغانستان انتقال داده شده است."

به گفتهٔ آغا، مهاجران و پناهندگان افغانستان که به ایران می روند، شماری آنان در آن کشور مسکن گزین می‌شوند و تعدادی از آنان به ترکیه و از آنجا تلاش می کنند به اروپا بروند.

حکومت ترکیه هفتهٔ گذشته در مورد موج تازه‌ای از مهاجران افغانستان هشدار داد. انقره گفته است که قادر نیست میزبان مهاجران و پناهجویان بیشتر باشد.

حکومت ترکیه از جامعهٔ بین المللی خواسته است تا بحران بشری که افغانستان با‌‌ آن مواجه است، رسیدگی کند و شهروندان افغانستان را کمک کنند تا کشورش‌شان را ترک نکنند.

با وجود هشدار حکومت ترکیه، شماری از مردم محل در ولایت نیمروز می‌گویند که با تسلط طالبان، شماری از افغان‌های که از طریق زرنج به ایران می‌روند، افزایش چشمگیر یافته است.

محراب،‌ یکی از دکانداران شهر زرنج، به صدای امریکا افزایش قابل ملاحظهٔ مهاجران افغان از طریق ولایت نیمروز را تایید کرد.

شماری از مهاجران افغان در ولایت سیستان و بلوچستان ایران

محراب افزود که قاچاقبران انسان،‌ در اغلب موارد، مهاجران و پناهجویان را به ولسوالی چهار برجک واقع در ۹۰ کیلومتری جنوب شهر زرنج انتقال می دهند؛‌ از آنجا به پاکستان می‌برند و سپس به ایران انتقال می‌دهند.

به گفتهٔ محراب، پس از سقوط حکومت پیشین افغانستان و مسلط شدن طالبان، روزانه بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ موتر مهاجران را به ایران انتقال می‌دهند و هر یک از این وسایط ۲۰ نفر را حمل می‌کند.