گزارش‌های ضد و نقیض دربارۀ باز شدن گذرگاه تورخم به روی مسافرین و تجارت

پس از آنکه مقام‌های محلی طالبان از بازشدن دوبارۀ گذرگاه تورخم به روی مسافران و تجارت خبر داده اند، برخی منابع می‌گویند که دروازه تورخم هنوز هم به روی تردد مردم و موترهای باربری بسته است.

منابع می‌گویند که مقام‌های طالبان صبح روز پنجشنبه ۲۳ فبروری (چهارم حوت) دروازه تورخم را دوباره باز کردند، اما مقام‌های پاکستانی در این گذرگاه مانع رفت و آمد مردم و موترهای باربری شده و گفته اند که منتظر دستور از مرکز اند.

پیش از این، قاضی عادل، سخنگوی والی طالبان برای ننگرهار به صدای امریکا گفته بود که این گذرگاه صبح امروز با حضور مقام‌های سرحدی طالبان و پاکستانی دوباره باز شد.

خبرگزاری دولتی باختر نیز به نقل از مقام‌های طالبان برای ننگرهار گزارش داده بود که این گذرگاه به روی مسافرین و تجارت باز شده و رفت و آمد مسافران به گونه عادی جریان دارد.

به گفتۀ مقام‌های طالبان، با بسته‌شدن این گذرگاه صدها نفر در دو طرف مرز گیرمانده که در میان آنان بیماران نیز شامل است.

گذرگاه تورخم به تاریخ ۱۹ فبروری توسط طالبان مسدود شد و ساعاتی پس از آن، افراد این گروه با نظامیان پاکستانی در این بندر درگیر شدند.

یک مقام پاکستانی به خبرگزاری فرانس‌پرس گفته بود که دروازهٔ تورخم پس از آن بسته شد که مرزبانان پاکستانی از ورود مسافری که یک بیمار را همراهی می‌کرد به پاکستان جلوگیری کردند. همچنان محمد صدیق، کمیشنر سرحدی گذرگاه تورخم گفته بود که طرف پاکستان به تعهدات خود عمل نکرده و به همین دلیل، آنان دروازه تورخم را مسدود کردند.

در تازه‌ترین مورد، مسوولان اتاق‌های تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان با ابراز نگرانی گفته اند که مسدود شدن این گذرگاه به تجار دو کشور خسارات هنگفت وارد کرده است. ابراهیم شینواری، کارمند اداره گمرکات پاکستان، انتقاد کرد که گذرگاه تورخم "به دلیل سیاست‌های نادرست هردو کشور مسدود مانده است".

در این مدت، بیش از ۶۰۰۰ لاری حامل کالاهای تجارتی در دو طرف مرز گیرمانده که به گفتهٔ تاجران سبب وارد شدن خساره به آنان شده است.

گزارش‌های ضد و نقیض درباره بازگشایی گذرگاه تورخم در حالی به نشر می‌رسد که روز گذشته، یک هیات بلندپایه پاکستانی به رهبری خواجه محمد آصف، وزیر دفاع آن کشور به کابل سفر کرده و با مقام‌های طالبان روی موضوعات امنیتی و اقتصادی بحث و گفتگو کرد.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در اعلامیه‌ای گفته است که مقام‌های این گروه در دیدار با هیات پاکستانی، گفتگوهای "واضح و مفصل" دربارۀ نگرانی‌های امنیتی پروازهای طیاره‌های بدون سرنشین و فعالیت گروه‌های مسلح داشته اند.