جمهوریخواهان در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده روز سهشنبه، ۲۴ سپتمبر، سفارش کردند که انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، به دلیل "اهانت" به کانگرس، تحت پیگرد قرار بگیرد.
جمهوریخواهان از بلینکن خواسته بودند تا به تاریخ ۲۴ سپتمبر به کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان حضور یابد و در مورد خروج قوای امریکایی از افغانستان که "پرهرج و مرج" خوانده شده است، شهادت بدهد.
در همین حال، بلینکن با ارسال نامهای به مایکل مککال، رییس این کمیته، گفته است که از تصمیم وی مبنی بر "پیگرد به اتهام اهانت به کانگرس" به شدت "ناامید" شده است. بلینکن در این نامه همچنین از مککال خواسته است تا با "حسن نیت" در جستجوی راه حل این مسله باشد.
اتهام اهانت به کانگرس، تازهترین اقدام مککال و سایر جمهوریخواهان در ۱۸ ماه گذشته است که تلاش میکنند حکومت جو بایدن را به خاطر آنچه "شکست حیرتانگیز رهبری" در خروج از افغانستان در اگست ۲۰۲۱ خوانده میشود، پاسخگو قرار بدهند.
بلینکن در نامهای که روز یکشنبه ۲۲ سپتمبر مککال ارسال کرد، نوشته است که به دلیل مصروفیت پالیسیهای خارجی امریکا، نمیتواند در روز تعیین شده، در مجلس نمایندگان حاضر شود.
بلینکن در این نامه نوشته است: "همان گونه که واضح کردهام، آماده استم که شهادت بدهم و چندین گزینه معقول را برای تاریخهای یکطرفهای که کمیته خواسته است، پیشنهاد کردهام، تاریخهایی که برای انجام اهداف مهم پالیسی خارجی رییسجمهور، همزمان است."
اما مککال در آغاز نشست روز سهشنبه گفت: "اجازه بدهید در سوابق ثبت شود که من به مدت چهار ماه، با صبر و حوصله از او [بلینکن] خواستم و منتظر حضورش در ماه سپتمبر ماندم. اما به جای کار با من، وزیر خارجه وعدههای دورغین داد و مرا به سیاسی کردن این موضوع مهم متهم کرد."
مککال نخست از بلینکن خواسته بود که پنجشنبه گذشته برای شهادت در کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان حضور یابد، اما وزیر خارجه امریکا در آن زمان از مصر و فرانسه بازدید میکرد.
سپس، مککال روز سهشنبه ۲۴ سپتمبر را برای حضور وی تعیین کرد، اما بلینکن روز سهشنبه زمانی که قرار بود در جلسهٔ استماعیه حضور یابد، در کنار رییس جمهور جو بایدن در اجلاس سالانهٔ مجمع ملل متحد در شهر نیویارک اشتراک کرد.
بلینکن مانند وزیران خارجهٔ پیشین امریکا قرار است تمام این هفته را در شهر نیویارک سپری کند و با دهها همتای خود از کشورهای مختلف جهان روی مسایل مختلف صحبت کند، اما امسال وضعیت در شرق میانه و تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، در محراق صحبتهای بلینکن قرار دارد.
دموکراتها در کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان، تلاش برای پیگرد بلینکن به اتهام اهانت به کانگرس را یک اقدام "کاملاً سیاسی" خواندهاند.
گریگوری میکس، از ایالت نیویارک که عضو ارشد حزب دموکرات در کمیتهٔ روابط خارجی است، در آغاز صحبتهایش در این کمیته گفت: "برای مردم امریکا مشکل نیست که این را آن گونه که است، بیبینید: تیاتر سیاسی."
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا، مککال و کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان را متهم کرد که بارها جلساتی را در روزهایی درخواست کردهاند که میدانستند بلینکن قادر نیست حضور یابد.
میلر هفتهٔ گذشته نیز گفت که بلینکن در تاریخی که کمیتۀ روابط خارجی تعیین کرده در دسترس نیست، اما به گفتۀ او، این وزارت "بدیلهای مناسب" را برای رسیدگی به درخواست مککال پیشنهاد کرده است.
اما مککال بارها گفته است که وزارت خارجهٔ ایالات متحده صادقانه عمل نکرده است، زیرا به گفتهٔ او، این وزارت به کرات درخواستها را رد کرده تا برای حضور در کمیتهٔ روابط خارجی، یک روز را در ماه سپتمبر برگزیند.
میلر هفتهٔ گذشته با نشر اعلامیهای گفت : "مایوس کننده است که به جای تداوم تعامل با وزارت خارجه با نیت نیک، کمیته [روابط خارجی مجلس نمایندگان] احضاریۀ غیرضروری دیگری را صادر کرده است."
با اینحال، مککال گفته است: "اگر ماه مجبور شدیم که وزیر خارجه بلینکن را به خاطر اهانت به کانگرس تحت پیگرد قرار بدهیم، او به جز خودش، کسی دیگری ندارد که مقصر بداند."
تقابل میان کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان و وزیر خارجهٔ ایالات متحده در حالی تشدید شده است که دونالد ترمپ، نامزد حزب جمهوریخواه، چندین بار در گردهماییهای مبارزات انتخاباتیاش موضوع خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان را مطرح کرده است.
ترمپ تلاش کرده است تا روند خروج "پر هرج و مرج" نیروهای امریکایی از افغانستان را به رقیباش، کاملا هریس، ربط بدهد.
اما چندین بررسی نهادهای نظارتی و تحقیقات جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان نتوانستند هیچ موردی را شناسایی کنند که نشان بدهد معاون رییس جمهور امریکا تاثیر خاصی در تصمیمگیریهای مربوط به خروج نیروها از افغانستان داشته باشد.
بلینکن تا حالا ۱۴ بار در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان شهادت داده که شامل چهار بار در کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان میشود.
میلر گفته که اگر زمان مناسبی به صورت مشترک تعیین شود، بلینکن مایل است بار دیگر شهادت بدهد، اما گفت که کانگرس امریکا از پایان هفتهٔ جاری تا هفتهٔ پس از انتخابات پنجم نومبر، در تعطیلات خواهد بود.
با آنکه ترمپ و بایدن-هر دو-خواهان خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان بودهاند، نحوهٔ خروج نیروها گاهگاهی جنجال برانگیز شده است.
در آخرین مورد، رییس جمهور بایدن روز سه شنبه در سخنرانی در نشست سالانۀ مجمع عمومی سازمان ملل متحد یکبار دیگر از تصمیماش برای خروج نظامیان امریکایی از افغانستان دفاع کرد.
رییس جمهور جو بایدن با اشاره به خروج نظامیان امریکایی از افغانستان گفت: "این تصمیم دشوار اما درست بود. چهار رییس جمهور امریکا با این تصمیمگیری روبرو شده بودند. اما من مصمم بودم که آن را برای رییس جمهور پنجم واگذار نکنم."
پیش از این، کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده در اوسط ماه سپتمبر با نشر گزارشی در مورد خروج نظامیان امریکایی از افغانستان، بار ملامت کاستیهای این روند را به دوش حکومت جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، انداخته و نقش دونالد ترمپ، سلف بایدن، را در این روند اندک جلوه داد.
باآنکه خروج نیرهای بین المللی به رهبری ایالات متحده از افغانستان، بر اساس توافقنامهای صورت گرفت که حکومت ترمپ آن را در فبروری ۲۰۲۰ با طالبان امضا کرد، در گزارش آمده است که بایدن به خاطر ناکامی در "کاهش پیامدهای احتمالی این تصمیم" مقصر است.
در این گزارش ۳۵۰ صفحهای که کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده سه سال تمام روی آن تحقیق کرده است، حکومت بایدن متهم شده است که "طرح و تدابیر بسندۀ امنیتی" نداشته است تا روند خروج به گونۀ مصوون انجام یابد.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری اسوشیتد پرس گرفته شده است.