وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان امروز ۲۱ اگست (۳۰ اسد) گفت که جمعیت هلال احمر ترکیه به پناهجویان افغان که داوطلبانه از آن کشور به افغانستان باز میگردند، کمک میکند.
وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان گفته است که هیاتی به سرپرستی محمد ارسلاح خروتی، معین این وزارت به تاریخ ۲۷ ماه اسد با مقامات ترکی در آن کشور در مورد وضعیت مهاجرین افغان گفتگو کرده است.
بر بنیاد اعلامیه، هیات طالبان در دیدار با سلیمان سولر، وزیر داخله ترکیه و اسماعیل کتالی، معین امنیتی آن کشور در مورد قانونیشدن پناهجویان افغان، برگشت داوطلبانه و تدریجی آنان به افغانستان، حل مشکلات، اعزام کارگران افغان برای بدیل مهاجرت غیرقانونی به ترکیه و برخی موارد دیگر بحث و گفتگو کرده است.
مقامهای ترکی گفته اند که برخی از پناهجویان که برای یافتن کار به آن کشور رفته اند، همزمان با برگشت داوطلبانه به کشور خود میتوانند با دریافت کمک نقدی برای شان زمینۀ کار را فراهم کنند.
مقامهای طالبان گفته اند که هر دو جانب در مورد یک یادداشت تفاهم همکاری و ایجاد یک تیم تخنیکی برای شناسایی مشکلات پناهجویان افغان در آن کشور به توافق رسیده اند.
عباس غزنوی، یکی از پناهجویان افغان که از سال ۲۰۱۷ به اینسو در ترکیه زندگی میکند، به صدای امریکا گفت که وضعیت زندگی پناهجویان، به ویژه افرادی که غیرقانونی وارد آن کشور شده اند، خراب و غیرقابل پیشبینی است.
آقای غزنوی افزود: "نسبت به شش سال قبل برخورد و سیاست ضد مهاجرتی در ترکیه تغییر قابل ملاحظه یافته و محدودیتهای جدی دامنگیر پناهجویان و پناهندگان شده است. آزادیهای پناهجویان و پناهندگان محدود و در برخی موارد استفادۀ سو از پناهجویان و پناهندگان در ابعاد مختلف صورت میگیرد."
اما او در مورد موارد سو استفاده از پناهجویان و پناهندگان افغان در ترکیه جزییات بیشتر ارایه نکرد.
به گفتۀ این پناهندۀ افغان، برخی محدودیتها از جانب دولت ترکیه به دنبال عملکردهای غیرقانونی و رفتارهای نامناسب شماری از پناهجویان در ادارههای دولتی و با مردم عام این کشور وضع شده است.
آمار دقیق از پناهجویان افغان در ترکیه وجود ندارد، اما بر اساس تخمین حکومت آن کشور ۱۲۰هزار پناهجو در آن کشور ثبت شده اند.
انجنیر محمدعلی حکمت، یکی از بنیانگذاران انجمن حمایت از پناهندگان افغان در ترکیه به صدای امریکا گفت که حکومت ترکیه از اواخر ماه جنوری سال روان تا دو هفته پیش، نزدیک به ۴۰هزار پناهجوی افغان را که ۹۰ درصد شان افراد بدون خانواده شان بودند، با پروازهای چارتر به کابل برگشتانده است.
آقای حکمت نیز مشکلات متعدد اقتصادی، اداری و اجتماعی پناهجویان افغان را در ترکیه تایید کرد.