کمیشنر حقوق بشر ملل متحد: از گزارش‌ها در مورد برخورد نامناسب پاکستان با مهاجران افغان نگرانیم

پولیس شهر کراچی به تاریخ ۱۵ نومبر شماری از مهاجران افغان را بازداشت کرده است

کمیشنر عالی ملل متحد برای حقوق بشر ملل متحد می‌گوید که از گزارش‌های مبنی بر رفتار نامناسب، بازداشت‌ها، حبس خودسرانه، تخریب ملکیت‌ها و املاک شخصی و اخاذی از مهاجران افغان در هنگام اخراج از پاکستان، نگران شده است.

ولکر ترک امروز ۱۵ نومبر (۲۴ عقرب) گفت: "این انکشافات جدید در مغایرت با میزبانی سنتی چند دهه‌ای سخاوتمندانهٔ پاکستان از شمار زیادی مهاجران افغان، قرار دارد."

او اضافه کرد: "بازداشت‌های خودسرانه و حبس مهاجران در مخالفت با مکلفیت‌های پاکستان تحت قوانین بین المللی قرار دارد و پاکستان باید حفاظت افرادی را تضمین کند که با پیگرد، شکنجه، برخورد نامناسب یا سایر آسیب‌های غیر قابل جبران در افغانستان مواجه اند. این شامل زنان و دختران افغان، مقامات حکومت پیشین و پرسونل امنیتی، اقلیت‌های قومی و مذهبی، مدافعان حقوق بشر و فعالین جامعهٔ مدنی و کارمندان رسانه‌ای می‌شود."

پاکستان به مهاجران فاقد اسناد قانونی، به شمول افغان‌ها تا اول ماه نومبر مهلت داده بود تا این کشور را ترک کنند. از ۱۵ سپتمبر تا ۱۱ نومبر بیش از ۳۲۷هزار مهاجر افغان پاکستان را ترک کردند.

دفتر حقوق بشر ملل متحد گفته است که شمار زیاد این افراد از هراس این که مبادا بازداشت شوند، پاکستان را ترک کردند.

رییس دفتر حقوق بشر ملل متحد گفت که حق آزادی شخصی یک فرد، حق بنیادی تضمین شدهٔ همگان است که بدون تبعیض باید تامین شود، به شمول تمام مهاجران، صرف نظر از وضعیت مهاجرت آنان.

او گفت: "بازداشت مهاجران باید آخرین گزینه باشد و نباید از آن برای بازگشت جبری کار گرفته شود و زمانی که صحبت از کودکان و سایر گروه‌های آسیب پذیر باشد، از حبس کردن (مهاجران) باید به گونهٔ کلی جلوگیری شود."

با وجود آنکه مقامات پاکستان گفته بودند که مهاجران دارندهٔ کارت مهاجرت و راجستر شده می‌توانند دواطلبانه از پاکستان بیرون شوند، دفتر حقوق بشر ملل متحد گفته است که شکایاتی را در این زمینه نیز دریافت کرده اند که مقامات پاکستان این اسناد آنان‌را نادیده گرفته اند.

یکی از این مهاجران به این ادارهٔ ملل متحد گفته است: "پولیس در جریان شب به منزل ما یورش برد. پول نقد، زیورات، بزها،‌ گوسفند‌ها و سایر اشیای منزل ما را با خود برد. آنان به ما فقط چند ساعت وقت دادند تا باقی مانده وسایل خود را جمع آوری کرده و تا صبح آن جا را ترک کنیم. زمانی که می‌خواستیم بیرون شویم، بلدوزر تخریب منازل ما را آغاز کرد. ما خود را بسیار بیچاره حس کردیم و قریه را با چشمان اشک بار ترک کردیم."

نیروهای پولیس پاکستان در هنگام تلاشی منزل یک مهاجر افغان در شهر کراچی

ولکر ترک گفت که اکثریت افغان‌ها به دلیل این که به زور از منازل و وظایف شان بیرون رانده می‌شوند با منابع اندک مالی به کشور شان بر می‌گردند. او افزود که این مهاجران مجبور به پرداخت رشوت می‌شوند در غیر آن دارایی‌های شان ضبط می‌شود.

ترک علاوه کرد که با در نظر داشت به وضعیت افغانستان، این حالت، وضعیت از قبل متزلزل حقوق بشری در این کشور را تشدید می‌کند.

عارف علوی، رییس جمهور پاکستان، در مصاحبه با صدای امریکا گفت که مهاجران افغان بار بزرگ بر دوش پاکستان اند.

علوی افزود که حدود ۳.۵ میلیون مهاجر افغان از حدود ۴۰ سال به اینسو در پاکستان زیست دارند و تاثیر به سزایی بر اقتصاد این کشور داشته اند.

او اضافه کرد: "این برای اقتصاد ما بسیار اهمیت دارد. زمانی که وضعیت مهاجرت به میان می‌آاید جهان می‌گوید که ما همکاری می‌کنیم، اما هیچ کسی به هیچ میزانی همکاری نکرد."

کمیشنر عالی ملل متحد برای حقوق بشر یک بار دیگر از حکومت پاکستان تقاضا کرد تا برنامهٔ برگشت افغان‌ها را تعلیق و شکایات علیه نیروهای امنیتی این کشور را تحقیق کند.