افغانستان، کانادا، بریتانیا، سویدن و اوکراین از ایران غرامت طلبیدند

کشورهایی که شهروندان آن در سقوط طیارۀ خط هوایی اوکراین در ایران کشته شده اند، از تهران خواسته اند که "مسوولیت کامل" این رویداد را پذیرفته و به خانواده‌های قربانیان "غرامت" بپردازد.

وزیران خارجۀ کانادا، بریتانیا، سویدن و اوکراین و سرپرست وزارت خارجۀ افغانستان روز پنجشنبه ۱۶ جنوری (۲۶ جدی) در پایان نشستی در لندن توافق کردند تا چارچوب همکاری را با ایران جهت پاسخدهی به خانواده‌های قربانیان سقوط طیارۀ خط هوایی اوکراین ایجاد کنند.

وزارت خارجۀ افغانستان با نشر خبرنامه‌ای در وبسایت رسمی خود نگاشته است که شرکت کنندگان این نشست همچنین خواستار انجام بررسی "دقیق، مستقل و شفاف" بین المللی این رویداد شده و نیز از ایران خواسته است تا عاملان آن را از طریق اقدامات "شفاف قضایی" پاسخگو قرار دهد.

بوریس جانسن، صدر اعظم بریتانیا نیز خواستار "تحقیق فراگیر، شفاف و مستقلانۀ بین‌المللی" این رویداد شد.

همچنین، فراهم کردن دسترسی کامل به مقام‌های پنج کشور یاد شده، به شمول خدمات قونسلی برای بررسی این رویداد در ایران و نیز انجام روند شناسایی هویت قربانیان و برگشت دادن انتقال اجساد به خانواده‌های شان، خواست های دیگر این نشست از ایران است.

در اثر سقوط طیارۀ خط هوایی اوکراین توسط سپاه پاسداران ایران، ۱۷۶ سرنشین این طیاره به شمول عملۀ پرواز کشته شدند که شهروندان افغانستان، کانادا، بریتانیا، اوکراین و سویدن شامل آن بودند.

فرانسوا فیلیپ شامپین، وزیر خارجۀ کانادا در این نشست گفت که با آنکه ایران مسوولیت این رویداد را پذیرفته است، تنها تحقیقات کامل می‌تواند "انگیزۀ دقیق" و مسوول اصلی این سانحه را مشخص کند. او گفت: "ما خواستار حسابدهی، شفافیت و عدالت استیم."

کانادا که در ایران سفارت ندارد، خواسته است تا در تحقیقات موقف رسمی داشته باشد. هرچند دو کانادایی در ترکیب تیم تحقیق کنندۀ بین المللی به ایران رفته و به گفتۀ مقام‌های کانادایی شاهد "همکاری خوب" نیز بوده اند.

بیشترین قربانیان سقوط طیارۀ اوکراینی شهروندان کانادا استند. جستین ترودو، صدر اعظم کانادا گفته است که اگر تنش میان امریکا و تهران به وجود نمی‌آمد، سرنشینان طیارۀ خط هوایی اوکراین امروز زنده می‌بودند.

ایران در ابتدا ادعا کرد که این طیاره در اثر نقیصۀ فنی سقوط کرده است، اما سه روز بعد تایید کرد که سپاه پاسداران به گونۀ اشتباهی این طیاره را سقوط داده است.

طیارۀ خط هوایی اوکراین درست در زمانی سقوط داده شد که تنش میان واشنگتن و تهران به خاطر کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در اثر حملۀ هوایی امریکا، به اوج رسیده است.

ایران در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، دو پایگاه نظامی امریکا را در عراق هدف حملات راکت‌های بالستیکی قرار داد.