هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) به مناسبت روز جهانی دختر، از ادامۀ بستهماندن مکاتب به روی دختران افغانستان ابراز ناراحتی کرده و از طالبان خواست که باید سیاستهای خود را در قبال آموزش دختران تغییر دهند.
روزا اوتنبایووا، رییس یوناما در کابل روز جمعه ۱۱ اکتوبر (۲۰ میزان) با نشر اعلامیهای گفت که ۱۱۲۰ روز از محرومیت دختران از آموزش در افغانستان میگذرد که با سپریشدن هر روز، آسیبهای بیشتری به زندگی زنان و دختران وارد میشود.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی را نیز ممنوع کردند.
روزا اوتنبایووا گفت: "در افغانستان این روز را با انبوهی از اندوه تجلیل مینماییم، زیرا درست ۱۱هزار و ۲۰ روز از زمانی میگذرد که مقامات حاکم [طالبان] روی آموزش دختران بالاتر از ۱۲ سال ممنوعیت وضع کردند. فرصتهای از دست رفته طی بیشتر از سه سال گذشته نه تنها شامل حال میلیونها دختر میگردد، بلکه خانوادهها، مناطق زیست آنان و کشور در کل نیز فرصتهایی را از دست دادهاند".
رییس یوناما در کابل بار دیگر خواستار لغو فوری محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در این کشور شده و گفت که مقامهای طالبان باید مسیر کنونی را تغییر دهند.
او افزوده است: "من همچنان به زنان و دختران افغانستان وعده میسپارم که مخالفت خویش را در دفاع از حقوق شان متوقف نخواهیم ساخت، حتا اگر دیگران در پی خاموش ساختن آنان باشند".
در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بینالمللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.
اخیراً صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) در افغانستان گفت که در سال جاری، ۳۸ هزار دختر در افغانستان صنف ششم مکاتب را به پایان رسانیده و آنان دیگر به مکتب رفته نمیتوانند.
بر بنیاد معلومات این ادارۀ ملل متحد، علاوه بر این دختران، در سه سال پسین، نزدیک به ۱.۵ میلیون دختر دیگر از آموزش محروم مانده و آنان در این مدت از دستورات طالبان متضرر شدهاند.
همزمان با نگرانیها از ادامه محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران، سازمان عفو بینالملل گفته است که قطعنامهای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به اندازه کافی از مردم به ویژه زنان و دختران افغانستان حمایت نمیکند.
عفو بینالملل در واکنش به تصویب قطعنامهای که تازه توسط شورای حقوق بشر این سازمان دربارۀ افغانستان تصویب شد، گفته است این قطعنامه، "میکانیزم مستقل حسابدهی بینالمللی درباره بحران کنونی حقوق بشر افغانستان" ایجاد کرده نتوانسته است.
این سازمان با نشر اعلامیهای تمدید ماموریت ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان را یک گام مهم عنوان کرده، و خواستار اقدامات بیشتر در برابر سیاستهای طالبان در قبال زنان و دختران در این کشور شده است.
نگرانیها از بستهماندن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران و ادامه محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در حالی مطرح میشود که طالبان ممنوعیت دختران از آموزش را موقتی عنوان کرده و گفته اند که روی نصاب تعلیمی و محیط مناسب تحصیلی مطابق شریعت اسلامی برای دختران کار میکنند، اما با گذشت بیش از سه سال نتوانسته اند این خواست مردم و جامعه بینالمللی را جامۀ عمل بپوشانند.
ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، به تاریخ ۲۵ اگست (چهارم سنبله) گفت که موضع این گروه در قبال آموزش دختران و تحصیل زنان در تضاد با شریعت و دین نیست، بلکه آنچه یک نظام شرعی در این خصوص حکم میکند، فیصله خواهد شد.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان افزود که تحقیق علما در این خصوص جریان دارد و اگر در تحقیقات ثابت شود که تحصیل زنان به این شکل جایز است، اجازه داده خواهد شد.