سازمان ملل متحد با نشر گزارشی میگوید که با توجه به بحرانهای متعدد در افغانستان، ۲۰۲۳ سالی پر از چالش و نیز انعطافپذیری و عزم بود.
گزارش گفته است که مردم افغانستان در مقابل ناملایمات و شوکهای متعدد سال گذشته از خود شجاعت و قدرت قابل توجهی نشان دادند. به گفتۀ ملل متحد، چالشهای پیچیده و چند وجهی فراراه کار این سازمان و شرکاییش در افغانستان همچنان وجود دارد.
گرسنگی، نیاز به خدمات صحی، مسکن و نیز پیامدهای حوادث طبیعی چون زلزله ماه اکتوبر ۲۰۲۳ در هرات و بازگشت میلیونها مهاجر افغان از کشورهای همسایه در این گزارش، چالشهای مردم و سازمانهای امدادرسان در افغانستان قلمداد شده است.
گزارش با اشاره به اینکه اکنون افغانها از دسترسی به غذا به عنوان ضروریترین نیاز خود یاد میکنند، هشدار داده است که میلیونها نفر که قادر به پرداخت یا تولید هزینه اولیه نیستند، با گرسنگی و سوتغذیه روبرو اند.
ملل متحد با استناد به سروی گالوپ مبنی بر اینکه ۹۵ درصد افغانها خود را در رنج میبینند و میانگین امید به زندگی در پنج سال گذشته در افغانستان کاهش یافته، بر نیاز به مشارکت و حمایت پایدار بینالمللی از این کشور تاکید کرده است.
اندریکا رتواتی، معاون نماینده ویژه منشی عمومی ملل متحد در امور افغانستان و هماهنگکننده امور بشری ملل متحد گفته است: "با شرکای خود، علیرغم موانع بیسابقهای که ارزشها و باورهای اصلی ما را متزلزل کرده است، همچنان درگیر استیم. در سال ۲۰۲۳، ما همچنان با چالشهای حفظ اصول و ارزشهای اصلیمان دست و پنجه نرم میکردیم و به طور همزمان نیاز به کمک به افراد نیازمند را انجام میدادیم".
رتواتی تاکید کرده است که نهادهای امدادرسان با وجود این چالشها مصمم بودند که مردم افغانستان را تنها نگذارند.
هماهنگکننده امور بشری ملل متحد در افغانستان تاکید کرده که در سال روان میلادی نیز لازم است که در قبال اصول حقوق بشر، برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان تعهدات وجود داشته باشد.
او گفته است: "ما همچنان به شمولیت زنان به عنوان شرکای کلیدی در کار خود جهت ارایه کمک - توسط زنان، برای زنان و تلاش خستگیناپذیر برای دسترسی برابر به آموزش مطابق با خواستههایی که از افغانها در تمام مناطق کشور میشنویم، ادامه میدهیم".
این در حالی است که ادارههای ملل متحد و سایر نهادهای امدادرسان به خاطر کاهش کمکهای جامعه جهانی برای ادامۀ برنامههای امدادرسانی برای افغانها با کمبود بودجه مواجه اند.
بر اساس آمار ملل متحد، از جمله ۳.۰۶ میلیارد پول مورد نیاز برای امدادرسانی به افغانها در سال ۲۰۲۴ میلادی، تنها شش درصد آن از سوی جامعه جهانی فراهم شده است.
بر اساس طرح کمکهای بشری ملل متحد در سال ۲۰۲۴، بیش از نصف جمعیت افغانستان به نحوی به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
ملل متحد تاکید کرده است که از جمله تمام نیازمندان ۱۷.۳ میلیون نفر از آسیب پذیرترین افراد، به شمول کسانی که معلولیت دارند، تحت پوشش ماموریت کمکرسانی قرار میگیرند.