هیات معاونت ملل متحد (یوناما) از حکومت طالبان خواست تا فرمان مسدود کردن آرایشگاه های زنانه را پس بگیرند.
یوناما گفته است که این محدودیت جدید بر حقوق زنان بر اقتصاد تاثیر منفی خواهد کرد و این امر در مغایرت با ابراز حمایت از کارآفرینی زنان قرار دارد.
یوناما گفته است که با حکومت طالبان در تعامل بوده و در تلاش لغو این محدودیت است.
محمد عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان امروز چهارم جولای (۱۳ سرطان) این محدودیت را تایید کرد، اما در مورد معلومات بیشتر ارایه نکرد.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان گفته است که بر اساس فرمان شفاهی هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، ممنوعیت بر فعالیت آرایشگاههای زنانه وضع شده است.
بر اساس این فرمان، آرایشگاههای زنانه در سراسر افغانستان تنها یک ماه مهلت دارند تا کار و بار شان را متوقف کنند و پس از آن باید سالونهای شان را مسدود کنند و در مورد مسدودیت آن گزارش بدهند.
این مکتوب وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، دلیلی را برای مسدود کردن آرایشگاههای زنانه ارایه نکرده است.
این در حالی است که هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، چند روز پیش ادعا کرد که حکومت این گروه گامهای ضروری را برای بهتر ساختن زندگی زنان در افغانستان برداشته است.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید رهبر طالبان: به زودی شاهد قوانین ما بر اساس شریعت خواهید بوداین اقدام حکومت طالبان انتقاد مدافعان حقوق زنان را در پی دارد.
هیدر بار، مسوول بخش زنان در سازمان دیدبان حقوق بشر در واکنش به این اقدام طالبان در یک تویت نوشته است که طالبان بگذارند که زنان زندگی کنند.
هیدر بار نگاشته است: "طالبان همه روزه محدودیتها را بر زنان وضع میکنند... آیا ما انسان نیستم؟ آیا ما حق کار و زندگی را نداریم؟"
این در حالی است که پس از تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان در ماه اگست سال ۲۰۲۱ به اینسو، زنان، به استثنا سکتورهای معارف و صحت، از کار منع شده و حتا حق رفتن به پارکها، حمامها و کلبها ندارند و نمیتوانند به تنهایی سفر کنند.
در کنار این، طالبان دروازههای مکاتب متوسطه و لیسه و پوهنتونها را نیز به روی دختران و زنان مسدود نگهداشته اند.
مالک یک آرایشگاه زنانه در کابل گفته است که پس از مرگ شوهرش در یک انفجار در سال ۲۰۱۷ یگانه نانآور خانهاش بوده است. او بدون ذکر نامش گفت که روزانه هشت تا ۱۲ زن برای آرایش به سالون وی میآمدند.
در این حال، معاون بخش سیاسی دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان گفته است که اگر محدودیتها بر زنان همچنان ادامه یابد، روابط جامعۀ جهانی با حکومت طالبان بهبود نخواهد یافت.
مارکس پوتزل، در گفتگوی اختصاصی با رسانه ملل متحد (UN News) که امروز سه شنبه چهارم جولای (۱۳ سرطان) نشر شد، گفته است که افغانستان تنها کشوری در جهان است که به دختران اجازه نمیدهد بالاتر از صنف ششم به مکتب یا به دانشگاه بروند.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید پوتزل: ادامۀ محدودیتها بر زنان، بر روابط طالبان با جهان همیشه سایه میافگندپیش از آن،وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفته بود که حقوق زنان و دختران یکی از موانع فرا راه مشروعیت و پذیرش بین المللی است که طالبان خواهان آن اند.
ودانت پتیل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، به تاریخ ۲۱ جون (۳۱ جوزا) در پاسخ به پرسش صدای امریکا پیرامون حقوق زنان و عدم دسترسی دختران به آموزش گفت که "این (حقوق زنان و دختران) یک جز کلیدی مرتبط به تقاضای بیان شدهٔ آنان (طالبان) برای پذیرش و مشروعیت بین المللی است".
طالبان به کرات ادعا کرده اند که در چارچوب شریعت اسلام به زنان حقوق قایل بوده و با مساعد شدن وضعیت، دروازههای مکاتب را دوباره به روی دختران خواهند گشود. حکومت این گروه تاکید کرده است که سایر محدودیتها بر اساس آموزههای دینی اتخاذ شده و جهان باید به آن احترام بگذارد.