هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، از مقامات طالبان خواست تا تعهدات جهانی حقوق بشر را به عنوان کلیدی برای صیانت و شگوفایی نسل کنونی و آیندۀ زنان، دختران، مردان و پسران در سراسر افغانستان بپذیرند.
سازمان ملل متحد همه ساله از دهم دسمبر (۲۰ قوس) روز جهانی حقوق بشر تجلیل میکند. یوناما گفته است که شعار امسال روز جهانی حقوق بشر "حقوق ما، آیندۀ ما، همین اکنون" است و تاکید آن روی این است که حقوق بشر چگونه، افراد و جوامع را برای ایجاد یک آیندۀ بهتر، توانمند سازد.
طالبان در بیشتر از سه سال گذشته، محدودیتهای شدید و سرکوبگرانه را بر زنان وضع کرده، آنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از مکتب ابتداییه و کار در سازمانهای حکومتی و غیرحکومتی، سفر بدون محرم شرعی مرد، رفتن به پارکها، حمامها و کلبهای ورزشی منع کرده اند، اقدامی که ملل متحد آنرا "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.
روزا اوتنبایووا، نماینده ویژه سرمنشی عمومی برای افغانستان، گفت: "متاسفانه، ما همچنان شاهد ادامه انکشافات در جهت مخالف میباشیم. باوجود پیشرفتها در بخش امنیت و کاهش در منازعات مسلحانه خشونتبار، اقدامات در پیوند به حفاظت و حمایت از حقوق بشر به صورت پیگیر و خطرناک در حال فرسایش است، که زنان و دختران بار سنگین آن را متحمل میشوند."
رییس یوناما با اشاره به "تبعیض نظاممند علیه زنان و دخترانی که از اکثر فعالیتها در زندگی روزانه، به شمول آموزش و کار محرم شدهاند"، گفته است که پیشینه مقامات طالبان در زمینه حقوق بشر برجسته شده است.
روزا اوتنبایووا افزوده است: "قدرت، مسوولیت را نیز به همراه دارد. ادعای مقامات حاکم برای نمایندگی مشروع از مردم افغانستان در ملل متحد بایست با تلاشهای واقعی برای حفاظت و پیشبرد معیارها و ارزشهای مشترک مان به همراه باشد."
دفتر هیات معاونت ملل متحد گفته است که اعلامیه جهانی حقوق بشر به تاریخ ۱۰ دسمبر ۱۹۴۸ توسط مجمع عمومی این سازمان به تصویب رسید که افغانستان در میان سایر کشورهای پشتیبان از این مصوبه قرار داشت.
در این حال، یونا فریزر، نماینده کمیشنری عالی سازمان ملل متحد برای حقوق بشر در افغانستان از ادامۀ محرومیت آموزش شهروندان این کشور به ویژه زنان و دختران افغان ابراز نگرانی کرده است.
فریزر گفت: "اگر محرومیت افغانها، به ویژه زنان و دختران، از حقوق شان ادامه یابد، این یک شکست آشکار و عمدی در خصوص حمایت از آنان و عدم مسوولیتپذیری برای رفاه تمامی باشندگان افغانستان میباشد."
نگرانیها از ادامۀ نقض حقوق بشر در افغانستان در حالی مطرح میشود که حکومت طالبان در تازه ترین مورد، دروازۀ انستیتیوتهای طبی را به روی دختران مسدود کرده و این اقدام طالبان، واکنشهای زیادی را در روزهای اخیر به دنبال داشته است.
شماری از رسانهها به تاریخ دوم دسمبر (۱۲ قوس) گزارش دادند که بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.