کیمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) از ادامۀ توقیف و اخراج مهاجرین افغان توسط حکومت تاجیکستان ابراز نگرانی کرده و خواستار توقف اخراج اجباری پناهجویان افغان از آن کشور شده است.
این کمیشنری ناوقت روز پنجشنبه ۲۵ اگست ( ۳ سنبله) در بیانیهای هشدار داده است که بازگشتاندن مهاجرینی که به دلیل اذیت و آزار از کشور خود فرار کردند، یک اقدام غیرقانونی است و این کار زندگی آنان را با خطر مواجه میسازد.
این ادارۀ ملل متحد گفته است که در تازهترین مورد، تاجیکستان به تاریخ ۲۳ اگست، پنج مهاجر افغان، به شمول سه کودک و مادر شان را با وجود مداخلۀ کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان از طریق بندر "پنجپایان" در جنوب آن کشور به افغانستان بازگرداند.
الیزابت تان، مسوول حفاظت بینالمللی کمینشری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، گفته است: "ما از تاجیکستان میخواهیم که بازداشت و اخراج پناهجویان را متوقف کند، اقدامی که به گونۀ واضح زندگی آنان را با خطر مواجه میسازد."
او افزوده است که اخراج اجباری پناهجویان خلاف قوانین مهاجرت و در مغایرت با اصل عدم اخراج است.
ملل متحد تاکید کرده که از سال گذشته به اینسو، این سازمان موارد زیادی از توقیف مهاجرین و اخراج اجباری پناهجویان را در تاجیکستان ثبت کرده است.
به باور این سازمان با اخراج این مهاجرین، آنان در کشور شان مورد اذیت و آزار قرار خواهند گرفت که این کار نقض جدی قوانین بینالمللی است.
پس از مسلط شدن دوبارۀ طالبان بر افغانستان سیل از مهاجرتهای غیرقانونی به کشورهای منطقه آغاز شد و در جریان یک سال گذشته، دهها هزار نفر به کشورهای ایران، پاکستان، تاجیکستان، اوزبیکستان و برخی از کشورهای جهان فرار کرده اند.
هرچند شمار دقیقی از شهروندان افغانستان که در این مدت به تاجیکستان فرار کرده اند، روشن نیست، گفته میشود که در حال حاضر، هزاران نفر در این کشور در وضعیت نامناسب به سر میبرند.
این در حالی است که سازمان عفو بینالملل به تاریخ ۲۰ جون امسال با نشر گزارشی به مناسبت "روز جهانی مهاجرین" گفت که پناهجویان افغان در ایران، پاکستان، اوزبیکستان، تاجیکستان، مالیزیا و ترکیه از حقوق خود بر اساس قوانین بینالمللی برخوردار نیستند.
به گفتۀ این سازمان، مهاجرین و پناهجویان افغان در این کشورها با وحشت، خشونت، تبعیض، بدرفتاری و اخراج روبرو اند و برای دسترسی به خدمات ابتدایی مانند تحصیل و کار مجادله میکنند.
سازمان عفو بینالملل نیز تایید کرده بود که در بدترین موارد، مهاجرین و پناهجویان در این کشورها با بازداشتهای خودسرانه و مجازات نیز مواجه اند.
حکومت تاجیکستان تاکنون در این مورد ابراز نظر نکرده است، اما پیش از این، بسیاری از کشورهای آسیای میانه که در همسایگی افغانستان قرار دارند، گفته بودند که مهاجران افغان را نخواهند پذیرفت.