صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) از ایجاد ۹۵۰ صنف جدید آموزشی برای مکاتب روستایی در افغانستان خبر داده است.
یونیسف روز چهارشنبه ۱۷ جنوری (۲۷ جدی) در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که با ایجاد این صنفهای جدید، برای ۱۴۰هزار دختر و پسر در مناطق روستایی افغانستان فرصت آموزش فراهم خواهد شد.
این اداره ملل متحد گفته است که کوریای جنوبی این برنامه را حمایت مالی میکند.
این در حالی است که موسسه بینالمللی پاملرنه (Care International) نیز روز شنبه ۱۳ جنوری (۲۳ جدی) گفت که صنفهای جدیدی را برای دختران در مکاتب روستایی در سراسر افغانستان باز خواهد کرد.
یونیسف در ماه می سال گذشته گفته بود که قصد دارد با حمایت برخی از نهادهای امدادرسان بینالمللی، تعداد صنوف درسی در مکاتب روستایی را تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۲۱هزار صنف افزایش دهد.
یونیسف گفته بود که به عنوان بخشی از کمکهای بانک انکشاف آسیایی، بانک جهانی و اتحادیه اروپا برای ساخت این صنفها، ۴۶۶ صنف را در ولایت بامیان راهاندازی کرده است.
در مکاتب روستایی کودکان تا صنف سوم درس میخوانند و بعد از آن در مکاتب ابتدایی آموزش شان را ادامه میدهند.
اما یونیسف نگفته است که در حال حاضر چه تعداد از این صنفها در افغانستان فعال است.
همچنان در ۲۱ مارچ ۲۰۲۳ صندوق کمکهای قطر برای آموزش در اعلامیهای گفته بود که خلیفه الکواری، رییس اداره انکشافی قطر و سید حبیبالله آغا، سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان تفاهمنامهای را امضا کردند که بر اساس آن به ۳۰هزار دختر و پسر که در سن رفتن به مکتب قرار دارند و از آموزش باز مانده اند، به شمول کودکان دارای معلولیت، از طریق صنفهای روستایی آموزش خواهند دید.
بر اساس معلومات اداره انکشافی قطر، در حال حاضر ۳.۷ میلیون کودک که ۶۰ درصد شان دختران اند، در افغانستان از آموزش باز مانده اند.
در آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی، حکومت طالبان در مخالفت با روند آموزش در مکاتب روستایی وزارت معارف، پروسه آموزش در صنفهای مکاتب روستایی را در چندین ولایت جنوبی برای مدتی به حالت تعلیق درآورد.
یونیسف در حالی از ایجاد صنفهای درسی جدید در مکاتب روستایی خبر داده است که برخی رسانههای داخلی افغانستان از حذف مواردی که به باور وزارت معارف حکومت طالبان در مغایرت با شریعت اسلامی بودند، از نصاب آموزشی دوره ابتدایی خبر داده اند.
منصور احمد حمزه، سخنگوی این وزارت، روز دوشنبه ۱۵ جنوری (۲۵ جدی) در مصاحبهای با تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان گفت که این وزارت مواد خلاف شرع را از برنامه درسی حذف کرده و مطالب درسی شریعت اسلامی را جایگزین آنها کرده است.
اما حمزه نگفته است که کدام مواد آموزشی در برنامه درسی دوره ابتدایی مکاتب خلاف شرع بوده است.
حکومت طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، فقط به دختران اجازه آموزش تا صنف ششم را داده و دختران و زنان را از تحصیل در دورههای متوسطه و لیسه و دانشگاهها منع کرده است.
همچنان طالبان تاکنون به خواستهای جامعه جهانی در مورد گشایش مکاتب بالاتر از صنف ششم برای دختران و دانشگاهها برای دختران و زنان پاسخی نداده است، اما مقامات این حکومت بارها گفته اند که ممنوعیت آموزش و تحصیل برای دختران و زنان دایمی نیست.