ملل متحد: بدون حمایت کافی، از حقوق افراد دارای معلولیت انکار می‌شود

آرشیف

سوم دسمبر روز جهانی افراد دارای معلولیت است، در این روز کمیشنر حقوق بشر ملل متحد از حکومت‌ها می‌خواهد تا سیستم‌ها را اولویت‌بندی کنند و بودجه‌ای را برای افراد دارای معلولیت اختصاص دهند.

ولکر ترک، کمیشنر حقوق بشر ملل متحد با نشر پیام تصویری در شبکۀ اجتماعی ایکس گفته است که افراد دارای معلولیت حق دارند مانند هرکسی زندگی مستقلی داشته باشند.

اما او افزوده است که بدون مراقبت و سیستم‌های حمایتی کافی، از حقوق آنها را انکار صورت می‌گیرد، ظرفیت آنها را مهار شده و اقتصاد آنان تضعیف شود.

در افغانستان کشوری که با بحران بشری دست‌وپنجه نرم می‌کند، وضعیت افراد دارای معلولیت بیشتر از دیگر کشورها وخیم است.

تعدادی از آنان می‌گویند که در سال‌های گذشته به مشکلات آنها توجه چندانی نشده است و هنوز هم برای ارایه آموزش‌های حرفه‌ای کاری صورت نگرفته است که از همین‌رو افراد دارای معلولیت به عنوان عضو منفعل جامعه و سربار خانواده تلقی می‌شوند.

عارف احمدزی، مسوول یک نهاد غیردولتی که در بخش افراد دارای معلولیت فعالیت دارد، به صدای امریکا گفت که افراد دارای معلولیت در افغانستان با مشکلات زیادی روبرو هستند و برای حل مشکلات آنها کار زیادی صورت نگرفته است.

احمدزی گفت که "معلولین و افراد آسیب پذیر افغانستان" افراد دارای معلولیت به ویلچرهای ساده و برقی نیاز دارند.

او افزود: "در زمینه حرفه‌آموزی می‌توان آنها را از مشکل ناامنی غذایی برای امرار معاش نجات داد و با آن فرصت کار در ادارات را برای معلولان فراهم کرد... به ویژه ارایه خدمات به معلولان در رشته فیزیوتراپی نیاز است و نیاز است که در ۳۴ ولایت، زمینه برای تحصیل و کار برای خانواده‌های معلول به ویژه فرزندان آنها فراهم شود."

در این حال، مفتی فیصل خاموش، سخنگوی وزارت امور شهدا و معلولین حکومت طالبان، به مناسبت روز جهانی افراد دارای معلولیت در پیامی ویدیویی گفته است که این وزارت تا کنون نام ۱۸۰هزار معلول را ثبت کرده است که از این تعداد ۱۳۰هزار معلول غیرنظامی هستند.

به گفته خاموش در سال مالی ۱۴۰۲ خورشیدی ۱۰.۵ میلیارد افغانی از طریق بانک‌ها به عنوان کمک نقدی و مزایای ماهانه به معلولان، یتیمان و زنان بیوه در افغانستان پرداخت شده است.

بیش از چهار دهه جنگ در افغانستان، علاوه بر آسیب‌های دیگری که به این کشور وارد کرده، میلیون‌ها نفر عضو از بدن شان را از دست داده اند.

اگرچه اخیراً در مورد تعداد و وضعیت افراد دارای معلولیت در افغانستان سروی صورت نگرفته است، اما یافته‌های یک سروی که توسط بنیاد آسیا در سال ۲۰۱۹ انجام شد، نشان می‌دهد که ۱۳.۹ درصد جمعیت افغانستان – ۴.۵ میلیون نفر – از انواع مختلف معلولیت‌ رنج می‌برند.

بر اساس تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از سال ۱۹۹۲، سوم دسمبر هر سال به عنوان روز جهانی افراد دارای معلولیت گرامی داشته می‌شود.

هدف از نامگذاری روز جهانی افراد دارای معلولیت، افزایش آگاهی عمومی در مورد موضوع معلولیت و حمایت از کرامت، حقوق و رفاه افراد دارای معلولیت است.

سازمان ملل متحد امسال این روز را تحت عنوان "همکاری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار برای افراد دارای معلولیت" گرامی می‌دارد.