ایالات متحده اعدام علنی توسط طالبان در افغانستان را محکوم کرده گفت که این عمل نشاندهندهٔ برگشت این گروه به "گذشتهٔ تاریک" آن است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده روز چهارشنبه هفتم دسمبر (۱۶ قوس) گفت که "ویدیوهای منفور" که در روزهای اخیر دست به دست میشود دیده است و این عملکرد "به ما میرساند که طالبان میخواهند به گذشتهٔ اعمال پسرفته و زشت سالهای ۱۹۹۰" خویش برگردند.
او افزود که این اقدام طالبان "بیحرمتی به وقار و حقوق بشری تمام افغانها خواهد بود" و به وضوح ناکامی طالبان را در حفظ تعهدات شان نشان میدهد.
حکومت طالبان گفته است که برای نخستین بار پس از حاکمیت دوبارۀ این گروه بر افغانستان، حکم قصاص را در حضور مقامهای بلندپایۀ این گروه و مردم در مرکز ولایت فراه تطبیق کرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت این گروه، روز چهارشنبه هفتم دسمبر (۱۶ قوس) در خبرنامهای گفت که این حکم، بالای فردی اجرا شده است که به قتل یک باشندۀ ولسوالی پشتکوه ولایت فراه "مجرم" شناخته شده و به جرم خود اعتراف کرده بود.
به گفتۀ او محکمه پس از بررسی دوسیۀ نسبتی این فرد، حکم قصاص را بر او صادر کرد و پس از آن، این حکم توسط هبتالله اخندزاده، رهبر طالبان و برخی از عالمان دینی نیز تایید شد.
سال گذشته پس از تسلط طالبان بر افغانستان، ملا نورالدین ترابی، یکی از بنیانگذاران و سرپرست وزارت عدلیه رژیم پیشین این گروه گفت که قوانین سختگیرانهای که از سوی طالبان در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نافذ شده بود، دوباره اعمال خواهد شد.
ترابی در مصاحبه با خبرگزاری اسوشیتدپرس ضمن رد انتقادات از عملکردهای رژیم پیشین طالبان گفته بود: "هیچ کسی به ما گفته نمیتواند که قوانین مان چگونه باید باشد. ما از اسلام پیروی کرده و قوانین مان را بر اساس قرآن خواهیم ساخت."
این در حالی است که تامس وست، نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان با هیات طالبان به رهبری محمد یعقوب، سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان در ابوظبی ملاقات کرده و در مورد بحران بشری جاری، امنیت اجتماعی و اقتصادی افغانستان با آنان بحث کرد.
وست گفت که در مورد وضعیت وخیم حقوق بشری، به شمول برخورد طالبان با زنان و دختران با هیات طالبان گفتگو کرد.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید وست: مشروعیت طالبان وابسته به برخورد آنان با زنان و دختران افغان استپیش از خروج نیروهای امریکایی و بین المللی از افغانستان، میانجیگران امریکایی در ابتدا تلاش کردند در مورد حقوق بشری افغانها از طالبان ضمانتهای را دریافت کنند، اما مذاکرات با گروههای افغان و حکومت پیشین افغانستان در حالی از بین رفت که طالبان به سرعت بر این کشور مسلط شدند.
در تهیهٔ این مطلب از گزارشهای فرانسپرس و اسوشیتدپرس استفاده شده است.