به دنبال پیشروی طالبان در شماری از ولسوالیها در ولایتهای شمالی افغانستان گزارشهایی نشر شده است که گویا دختران، حتا کودکان زیر سن، و زنان بیوه، به ویژه بیوههای نظامیان افغان در ساحات تازه تصرف شدۀ طالبان جبراً به عقد نکاح جنگجویان طالبان در آورده میشوند.
شماری از زنان و دختران که به تازگی از این ساحات بیجا شده و به کابل پناه آورده اند، در صحبت با صدای امریکا تایید کرده اند که برای نجات از نکاح اجباری از مناطق اصلی شان فرار کرده اند.
در تازه ترین واکنش، سفارت ایالات متحده در کابل با نشر پیامی در تویتر نگاشته است: "گزارشهای نگران کننده وجود دارد که طالبان قطعات نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان را فریب میدهند که اگر تسلیم شوند به آنان آسیبی نخواهد رسید، سپس این سربازان در شب ناپدید شده و بیوه های آنان به عقد اجباری جنگجویان طالبان در میآیند. اگر واقعیت باشد، این کار جنایت جنگی پنداشته میشود."
پس از نشر این گزارشها شماری از فعالان مدنی در کابل در گردهمایی اعتراضی زیر عنوان "طالبان ! #جهادالنکاح را متوقف سازید! زنان پاداش گروه طالبان نیستند" واکنش نشان دادند.
مریم معروف آروین، برگزار کنندۀ این گردهمایی میگوید که این "جنایات طالبان علیه زنان" نباید نادیده گرفته شود. او از شورای امنیت سازمان مللمتحد خواست که فشارها و تحریمهای شدید را علیه گروه طالبان و کشورهای حامی شان وضع کنند.
فعالان میگویند که مردم در ساحات زیر حاکمیت طالبان، خانه، زمین و دار و ندار شان را رها کرده اند تا دختران جوان شان از شر آن گروه در امان بمانند.
فاطمه باتوری، یکی دیگر از این فعالان مدنی استدلال میکند که تشدید جنگ، محروم ساختن زنان از حقوقشان و آوارگی هزاران خانواده، نمیتواند به صلح بیانجامد. او تاکید کرد که زنان افغانستان خواستار برگشت به دهۀ ۱۹۹۰ نیستند.
خانم باتوری گفت: "زنان خاطرههای تلخی را از دوران طالبان دارند در آن زمان زنان از حق تعلیم، صحت و حقوق شهروندیشان محروم بودند. باردیگر زنان افغان هیچ گاهی تسلیم افکارطالب نخواهد شد.
Your browser doesn’t support HTML5
حدود دو هفته پیش و به دنبال پیشروی طالبان در ولایت بدخشان نامهای در شبکههای اجتماعی نشر شد که در آن از تصرف بیشترین نقاط ولسوالیهای شمال افغانستان خبر داده شده بود. در این نامه همچنین از باشندگان این ساحات خواسته شده بود که فهرست دختران جوان بالاتر از ۱۵ سال و زنان بیوه را به کمیسیون طالبان تحویل دهند.
در این نامه همچنین آمده بود: "این خواهران به نکاح شرعی مجاهدین در آمده و غرض فراگیری دروس ناب اسلامی و پذیرفتن اسلام عزیز به طور کامل به وزیرستان و مدارس اسلامی منتقل خواهند شد."
با افزایش واکنشها به این نامه، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در تویتر این نامه را "به صورت کامل جعلی" و نشر آن را در شبکههای اجتماعی "پروپاگند، تلاشهای جعلی و حربههای ناکام" توصیف کرد.
عالمان دینی میگویند که بر اساس شریعت اسلام، دو رکن اساسی نکاح "ایجاب و قبول" است، یعنی در ازدواج اسلامی عقد نکاح در صورت پذیرفتن و رضایت جانبین بسته شده میتواند.
شمار زیاد عالمان دینی به این نکته اتفاق نظر دارند که در نکاح جبر نیست و حتا شماری از آنان میگویند که زوجی که نکاح شان به شکل اجباری و زیر فشار کس دیگری صورت گرفته باشد، عقد شان درست نیست و اگر همبستر میشوند" زنا" محسوب میشود.